Afsplitsing EOS community van Block One, financiële strop dreigt

Dat het niet zo lekker liep tussen Block.one (B1) en de EOS community, was al langer bekend. Toen EOS werd opgericht, heeft Block.one een enorm aantal coins gereserveerd voor de verdere ontwikkeling van EOS. De EOS community is nu van mening dat Block.one deze coins moeten opgeven. Zij vinden dat Block.one de toegezegde ontwikkelingen niet hebben waargemaakt.

Block One heeft zichzelf 1 miljard EOS toegewezen

Bij de lancering van het netwerk wees Block.one 10 procent van het totale aanbod van 1 miljard EOS toe aan zichzelf. Dit heeft men over een periode van 10 jaar verworven. Op dit moment heeft B1 van een aandeel van 100 miljoen tokens de toegang tot zo’n 45 miljoen tokens. Op basis van de huidige koers van EOS, zo’n 3,75 euro is dit omgerekend een slordige 169 miljoen euro waar men nu dus bij kan komen.

In 2017 lanceerde men EOS met een zogenaamde initial coin offering (ICO). Met deze ICO wist het bedrijf zo’n 3,5 miljard euro op te halen. Men beloofde destijds namelijk dat er een sneller en kwalitatief beter alternatief zou komen voor Ethereum. De concurrentie zat echter ook niet stil. EOS is dan ook aan alle kanten voorbijgestreefd door nieuwe partijen, waaronder Polkadot, Avalanche en Solana. Niet alleen de nieuwkomers maar ook al langer lopende projecten als Cardano gingen EOS voorbij.

EOS vindt momenteel dan ook nog nauwelijks affectie bij ontwikkelaars, maar ook niet bij externe partijen. Nadat ook nog eens Dan Larimer, een van de belangrijkste programmeurs van Block.one, het project de rug toe keerde, leken alle ambities die er ooit waren, compleet in rook te zijn opgegaan

Deze negatieve berichtgevingen hadden een grote impact. De koersen kelderden en er viel maar heel weinig activiteit op het netwerk waar te nemen. De EOS community pikte dit niet. Een aantal leden van de community en nodes hebben dan ook besloten om een nieuwe groep te formeren.

In augustus van dit jaar werd onder leiding van Yves La Rose de groep EOS Network Foundation (ENF) opgericht. ENF wordt door de community ondersteund. Direct na de oprichting deelde men een geheel nieuwe roadmap met allerlei beoogde ontwikkelingen voor het EOS-ecosysteem.

In de toespraak van La Rose tot de EOS community werd Block.one beschuldigd van fraude en nalatigheid. Rose zei dat de ENF plannen heeft om de blockchain af te scheiden van het centrale controle mechanisme van Block.one.

EOS community

Felle strijd

Brock Pierce, een van de oprichters van Block.one vertelde twee weken terug nog dat de 45 miljoen EOS-tokens zullen worden overgeheveld naar Helios. Helios is een cryptobedrijf waarvan Pierce de eigenaar is.

Niet zo gek natuurlijk dat ENF het hier niet mee eens was. ENF is van mening dat de genoemde tokens helemaal niet meer toebehoren aan Block.one. Dit vanwege de nalatigheid om ontwikkelingen te stimuleren die voor groei van het netwerk zouden moeten zorgen. Er is dan ook een felle strijd ontstaan waarbij B1 van mening is dat de tokens nog steeds van hen zijn, terwijl ENF een tegenovergestelde mening heeft.

Brock Pierce verweerde zich met de uitspraak dat de 45 miljoen tokens juist wel bedoeld zijn om de groei van het EOS-ecosysteem te stimuleren. Pierce twitterde dat Block.one veel nieuwe plannen op stapel heeft staan. Een daarvan zou de mogelijke start van een exchange-traded-fund (ETF) zijn dat is gekoppeld aan EOS. Hij liet ook weten dat het ecosysteem zich moet focussen op samenwerking, zodat de plannen kans van slagen hebben.

De EOS community is nog niet onder de indruk. De ideeën krijgen nog maar weinig instemming vanuit de EOS community. Waar wel positief op wordt gereageerd is het feit dat ENF, de Nodes en community de blockchain van EOS te forken zodat de betreffende vastgehouden coins van Block.one kunnen worden verwijderd. Het is nu wachten op het moment dat Block.One en de EOS community elkaar kunnen vinden in een compromis.

https://www.youtube.com/watch?v=i6Ncr_wRDuM

Plaats een reactie