De Chinese digitale Yuan is klaar voor de Olympische Spelen van 2022

De Olympische Winterspelen van 2022 zullen plaatsvinden in Beijing. Het evenement in deze grote Chinese stad is niet alleen een plek voor atleten om hun prestaties te bewijzen. Ook de digitale Yuan krijgt tijdens de Spelen de kans om zich te presenteren aan de wereld.

Chinese digitale Yuan in gebruik tijdens Olympische Winterspelen

Tijdens de Olympische Winterspelen zal de Chinese stad Beijing veel internationale bezoekers ontvangen. Al jarenlang is China bezig met het ontwikkelen van een digitale variant van de munteenheid die in het land wordt gebruikt. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot het ontstaan van de Chinese digitale Yuan.

De People’s Bank of China (PBoC) heeft bekend gemaakt dat de Chinese digitale Yuan tijdens de Olympische Winterspelen gebruikt kan worden. Bezoekers aan het evenement kunnen gedurende de Spelen op alle wedstrijd- en niet-competitielocaties betalen met behulp van de digitale munt. Daarnaast zal betaling met behulp van renminbi cash en Visa kaarten ook mogelijk blijven.

Het uitrollen van de digitale munteenheid van China tijdens de Olympische Spelen is al eerder aangekondigd. Al sinds 2020 zijn de intenties bekend. Echter, de COVID-19 pandemie heeft de afgelopen tijd een sterke negatieve invloed gehad op deze plannen. Denk bijvoorbeeld aan de maatregel die de afwezigheid bevestigd van toeristen en publiek dat niet afkomstig is uit China.

Maar ook zonder overzees publiek gaan de Olympische Winterspelen dit jaar door. Uit veel verschillende landen reizen atleten met hun coaches en teams naar China af om hun sportprestaties te laten zien aan de wereld. Nog voor de openingsceremonie van 4 januari zullen de atleten zich melden in het land. Bij aankomst zullen de atleten en hun teams uitgenodigd worden om de digitale Yuan te gaan gebruiken als betalingsmiddel in het land.

Maar wat kunnen atleten, teams en andere aanwezigen dan precies met de Chinese digitale Yuan munt? Met de digitale cryptocurrency kan betaald worden in diverse gemak winkels en cafés binnen het Olympische Dorp. Daarnaast kan er natuurlijk ook mee gehandeld worden. Speciale selfservice apparaten maken de betalingen met behulp van de digitale munt mogelijk.

Om de digitale munt gemakkelijk te gebruiken kun je volgens Bloomberg een applicatie downloaden op je smartphone. Als je geen smartphone hebt kun je een ‘fysieke kaart’ gebruiken. Naar verluid is de fysieke kaart een soort hardware wallet, die al in eerdere pilotonderzoeken binnen China is getest.

Chinese digitale yuan

Chinese digitale Yuan niet met open armen verwelkomd

Tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 zullen aanwezigen continu herinnerd worden aan de toegang die zij hebben tot de Chinese digitale cryptocurrency. Zo zal er verspreid door het Olympische Dorp aandacht worden gevraagd voor de digitale munt met behulp van promotievideo’s en andere reclamemiddelen.

De Bank of China is één van de grootste commerciële banken van China. De bank heeft laten weten dat het ook mogelijk is voor aanwezigen om tijdens de spelen buitenlandse bankbiljetten om te zetten in e-CNY tokens. E-CNY tokens zijn digitale munten die behoren tot de digitale Yuan. Betalen met de Chinese cryptocurrency is volgens de Bank of China simpel omdat handige polsbandjes functioneren als wallets.

Niet ieder land is blij met de toegankelijkheid tot de e-CNY. Zo proberen verschillende Amerikaanse wetgevers hun atleten ervan te weerhouden dat zij gebruik gaan maken van de digitale munt. De reden hiervoor zijn mogelijke ‘gegevensrisico’s’. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat de munt spionage gaat faciliteren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in China was niet blij met de beschuldigingen over spionage. Zij hebben beweerd dat het gebruik van de munt veilig zal zijn. Volgens het ministerie hebben individuen die beweringen doen rondom spionage onvoldoende kennis van de wereld van cryptocurrencies.

Ondanks de kritische blik van het buitenland gaat de adoptie en implementatie van de Chinese digitale munt gewoon door. Zo hebben twee Chinese vluchtmaatschappijen, Okay Airways en Hunan Airlines, inmiddels ook digitale betalingen geaccepteerd. Dit zijn de eerste vliegmaatschappijen in het land die vluchten aanbieden in de ruil voor cryptocurrencies.

Buiten het Olympische Dorp om is het ook al mogelijk om te betalen met de Chinese digitale Yuan cryptomunt. In 10 grote Chinese steden is de digitale Yuan namelijk al uitgerold. En mogelijk zullen er gedurende 2022 steeds meer steden bijkomen.

https://www.youtube.com/watch?v=baRrZtDFlCc

Plaats een reactie