digitale e-yuan

China voert de inspanningen op om zijn digitale yuan, de e-Yuan, uit te rollen naar de bredere bevolking. Zo heeft China recent een e-Yuan app gelanceerd om het gebruik van de digitale munt uit te breiden. Maar zullen Chinese burgers ook met de e-Yuan gaan betalen? Ze gebruiken immers al twee dominante mobiele betaalsystemen gebruiken die door deze zelfde technologiebedrijven worden gerund.

Lancering Chinese e-Yuan

De People’s Bank of China (PBOC), de centrale bank van het land, werkt al sinds 2014 aan de digitale vorm van haar soevereine munt.

De e-Yuan, ook bekend als de e-CNY, is bedoeld om het geld en de munten die al in omloop zijn te vervangen. Het is geen cryptocurrency zoals Bitcoin, deels omdat het door de centrale bank gecontroleerd en uitgegeven wordt.

China’s digitale yuan is een vorm van centrale bank digitale valuta (CBDC) waar veel andere centrale banken in de wereld ook aan werken. Maar de Chinese centrale bank loopt ver voor op haar wereldwijde soortgenoten.

Hoewel er geen datum is vastgesteld voor de landelijke uitrol van de e-Yuan, voeren de Chinese autoriteiten hun ambities op om het gebruik van de e-Yuan voor meer burgers uit te breiden.

Tot dusverre heeft de PBOC proefgedraaid met de e-Yuan via loterijen en tientallen miljoenen digitale yuans zijn uitgedeeld aan burgers in een handvol steden in China.

E-yuan china

Techreuzen aan boord als partners

PBOC lanceerde vorige week een app waarmee gebruikers in 10 gebieden, waaronder grote steden Shanghai en Beijing, zich kunnen aanmelden en de e-Yuan kunnen gebruiken.

Bijzonder is dat de twee dominante betaalsystemen in China zijn Tencent’s WeChat Pay en Alipay, dat wordt gerund door Alibaba’s dochter Ant Group, partners zijn voor de e-Yuan.

Afgelopen donderdag kondigde Tencent aan dat zijn WeChat messaging app de digitale yuan zou gaan ondersteunen. WeChat heeft meer dan 1 miljard gebruikers en is niet weg te denken uit het dagelijkse leven in China. Ook Alipay is een partner voor de digitale yuan.

Een potentiële uitdaging voor de PBOC is mensen zover te krijgen dat ze hun nieuwe digitale yuan app downloaden en overstappen van WeChat en Alipay. Vandaar dat integratie met WeChat de sleutel is en de e-CNY een potentieel enorme gebruikersbasis geeft.

Chinese e-yuan

Zullen mensen de e-Yuan blijven gebruiken?

Hoewel er nog onduidelijkheden zijn over de technische opbouw en andere factoren achter de digitale munt, is een van de meer directe vragen of de mensen de e-Yuan regelmatig zullen gebruiken. Zelfs nu de centrale bank probeert aan te dringen op een breder gebruik.

Om bijvoorbeeld WeChat of Alipay te gebruiken, koppelen gebruikers gewoon hun bankrekening aan de app. Maar om de digitale yuan te gebruiken, zullen gebruikers een aparte app moeten aanmelden en die aan hun WeChat of Alipay koppelen of de digitale yuan app gebruiken.

Terwijl de PBOC digitale yuan loterijen heeft gebruikt om effectief gratis geld uit te delen en gebruikers aan boord te krijgen, is het nu de vraag wat burgers zal verleiden om de e-Yuan te blijven gebruiken nadat ze dat geld hebben uitgegeven.

Lancering chinese e-yuan

Olympische Spelen in Peking

China’s centrale bank verklaarde eerder van plan te zijn de digitale yuan beschikbaar te stellen aan bezoekers van de Olympische Winterspelen in Peking. Op de plaatsen waar de Spelen van 2022 in Peking zullen plaatsvinden, zal de e-Yuan app daar gebruikt kunnen worden.

Maar over het geheel genomen is het onwaarschijnlijk dat het transactievolume dat van Alipay en WeChat Pay zal evenaren, volgens Paul Triolo, hoofd van de geo-technology praktijk bij risico-adviesbureau Eurasia Group.

“Voor de nabije toekomst, zelfs als er een opleving is tijdens de Olympische Winterspelen, zal de transactieomzet van de e-Yuan van de centrale bank waarschijnlijk zeer miniem zijn in vergelijking met populaire betalingsplatforms WeChat Pay en Alipay,” zei Triolo.

“Hoewel de Olympische Spelen oorspronkelijk door de Chinese autoriteiten werden gezien als een kans om het mogelijke gebruik van de munt in een internationale setting te demonstreren, is het waarschijnlijk dat weinig niet-Chinese burgers e-Yuan wallet tijdens de Spelen zullen gebruiken,” voegde Triolo eraan toe.

De Spelen zouden de eerste echte gelegenheid geweest zijn om te zien hoe de e-Yuan zal uitpakken voor toeristen en overzeese bezoekers aan China, maar die kans is verkeken.

Delen op Social Media
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on reddit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou..

Nieuws
Leila

Crypto crash: BTC onder $36.000 en ETH onder $2.500

Voor Bitcoin is er de laatste tijd maar één constante geweest: daling na daling na daling. Nu de Federal Reserve van plan is stimulerende maatregelen aan de markt te onttrekken, hebben riskantere activa over de hele wereld geleden. Bitcoin, het

Lees verder »
Betalen met Bitcoin
cryptovaluta
KWINTUS

Onverwachte plaatsen om te betalen met Bitcoin

Bitcoins zitten in de lift. Op steeds meer plekken kun je betalen met deze digitale munt. Het Midden-Amerikaanse land El Salvador heeft zelfs de Bitcoin ingevoerd als geldig betaalmiddel in het hele land. Zover is het natuurlijk nog niet in

Lees verder »