In het laatste half jaar bereikten veel cryptomunten een all-time-high. Langzaam aan beginnen coins een steeds grotere rol in onze samenleving te spelen. De vraag naar cryptomunten neemt steeds meer toe. Dit vraagt om steeds meer techniek. Meer techniek betekent ook dat er meer energie nodig is en dus CO2-uitstoot. Over de crypto duurzaamheid is onlangs dan ook een grote discussie ontstaan nadat Elon Musk, CEO van Tesla niet langer Bitcoin als betaalmiddel accepteert vanwege milieuoverwegingen. Maar wat is nou eigenlijk de invloed van cryptocurrency op het milieu, is crypto duurzaam en welke cryptomunten zijn het meest duurzaam?
Inhoudsopgave
Is crypto duurzaam?
Een belangrijke vraag die naar boven komt is natuurlijk, is cryptocurrency duurzaam? Regelmatig wordt er beweerd en gezegd dat cryptocurrency niet duurzaam is. In eerste instantie zullen veel mensen die ook denken. De University of Cambridge schatte het energieverbruik van Bitcoin op 59,03 terrawatt, dit staat gelijk aan het totale energieverbruik van Finland. Ook stond in hetzelfde onderzoek dat de CO2 voetafdruk van Bitcoin vergelijkbaar is met dat van Ecuador. De energie is nodig om alle datacentra die de berekeningen uitvoeren draaiende te houden.
Het energieverbruik van de Bitcoin infrastructuur is groot en blijft groeien. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt omdat het aantal Bitcoins beperkt is. De berekeningen worden steeds ingewikkelder gemaakt om de overgebleven Bitcoins te minen. Op den duur kost dit meer energie.
Maar is het echt zo slecht? Als we het huidige energieverbruik van cryptocurrency, zijnde 59,03 terrawatt, vergelijken met het energieverbruik van de gehele bankindustrie wereld, meer dan 100 terrawatt, dan valt dit wel mee. Ook gebruiken maar liefst 78% van alle Bitcoin miners duurzame energie. Daarnaast is het ook niet zo dat de groeiende populariteit van cryptocurrency er per definitie voor een hoger energieverbruik zorgt. Het energieverbruik van cryptocurrency wordt namelijk bepaald door het aantal miners dat actief is en niet door het aantal transacties.
Crypto duurzaamheid: Proof of work vs Proof of stake
Als we kijken naar de cijfers over het cryptocurrency energieverbruik, dan valt het op dat Bitcoin vaak genoemd wordt in combinatie met overmatig energieverbruik. Dit wordt met name veroorzaakt doordat Bticoin op een zogeheten Proof of Work systeem is gebaseerd. In dit systeem concurreren miners van over de hele wereld met elkaar om nieuwe blocks toe te voegen door het oplossen van extreem ingewikkelde wiskundige puzzels.
Op deze manier worden alle transacties geverifieerd. Omdat de puzzels steeds ingewikkelder worden. Vraagt het steeds meer energie van de computers die de puzzels moeten oplossen. Voor het Proof of Work systeem moeten de computer de hele dag draaien om de puzzels opgelost te krijgen.
Gelukkig is er een alternatief voor dit vrij energie inefficiënte systeem. Dit is het zogeheten Proof of Stake systeem, ook wel het consensus algoritme genoemd. In dit systeem is het aantal munten die iemand in zijn bezit heeft leidend in hoeveel mining power diegene heeft. Dit doet iemand door te “staken” oftewel door coins vast te zetten. Zo zijn er geen ingewikkelde puzzels nodig voor het regelen van het minen. Voor de coins die een Proof of Stake systeem gebruiken geldt dan ook een verminderd energieverbruik.
Welke cryptomunten zijn duurzamer?
Er zijn een aantal munten die gebruik maken van Proof of Stake, waaronder Cardano, Dogecoin en XRP. Op dit moment gebruikt Ethereum nog relatief veel energie, maar het is energie efficienter dan Bitcoin. Ethereum streeft ook naar een groenere wereld en heeft daarom ervoor gekozen om over te stappen naar een Proof of Stake systeem met het nieuwe Ethereum 2.0.
Steeds meer beleggers investeren in duurzame munten
De afgelopen tijd waren er flinke discussies over de crypto duurzaamheid, We hebben in de tussentijd gezien dat een groot aantal munten konden profiteren van de crypto duurzaamheid discussie. Zo zagen we de afgelopen maand een grote kapitaalinstroom naar Cardano, Ethereum en ook Ripple. Het is nu de vraag wanneer ook Bitcoin de overstap gaat maken naar een meer duurzamere munt. Hopelijk dat we op de middellange termijn als antwoord op de vraag is crypto duurzaam het antwoord ja kunnen geven.
https://www.youtube.com/watch?v=3o7cv0MQXwg