Sinds EIP-1559 upgrade al voor €46 miljoen aan Ethereum verbrand

Op 5 augustus ging de langverwachte EIP-1559 upgrade van Ethereum live. Deze upgrade heeft er nu al voor gezorgd dat er voor € 46 miljoen aan Ethereum in rook is opgegaan.

De EIP-1559 upgrade is één van de vijf upgrades, die op 5 augustus ingevoerd zijn als onderdeel van de London Hard Fork van Ethereum. Door de afgelopen upgrade is het transactiekosten-mechanisme van het netwerk veranderd. Miners ontvangen geen transactievergoedingen meer, deze kosten worden nu vernietigd of verbrand. Dit zal het totale aanbod van ETH-tokens in omloop verminderen. Het proces is soepel verlopen in de dagen na de release.

Reeds €46 miljoen aan Ethereum verbrand door EIP-upgrade

Er zijn verschillende online trackers die deze constante ether verbranding nauwlettend volgen. In totaal zijn er iets meer dan 17534 ethers verbrand. Tegen de huidige Ethereum koers van €2.639 komt dat neer op ruim €46 miljoen. In slechts 4 dagen tijd is er dus voor maar liefst € 46 miljoen aan Ethereum verbrand.

Met de geschatte huidige burn-rate, oftewel brandsnelheid, van 2.80 ETH/min, kan het netwerk 4.033 ethers per dag vernietigen.  Dat wil zeggen €10,6 miljoen per dag. Deze constante vernietiging van Ethereum tokens zal na verloop van tijd het aanbod en de uitgifte van Ethereum-tokens beïnvloeden.

Op dit moment werkt Ethereum nog op basis van het Proof of Work consensus. Dit verandert op het moment dat Ethereum naar het Proof of Stake consensus overgaat. Hierdoor zullen de blokbeloningen verminderen.

EIP-1550 upgrade.

Verbranding van miljarden euro’s per jaar

De basisvergoeding verschilt per blok, dus het is op dit moment lastig om aan te geven om hoeveel het precies gaat. Maar ter indicatie gaat het om 25% tot 75% van de totale transactiekosten. Zeker is dat het totale aanbod van ETH-tokens in omloop verminderd.

Naar schatting zal dit jaar 800.000 tot 2,4 miljoen ETH worden verbrand. Uitgedrukt in euro’s tegen de huidige wisselkoers zijn ze respectievelijk EUR 2,1 miljard en EUR 6,3 miljard. Dit zijn slechts schattingen, maar het benadrukt wel de potentiële impact van de upgrade van deze week op het toekomstige aanbod en de uitgifte van Ethereum.

De meeste ETH-tokens die momenteel worden geburned, oftewel verbrand (in totaal 2.042 tokens) komen van de NFT-marktplaats OpenSea. De tweede plaats is de gedecentraliseerde uitwisseling Uniswap V2, die meer dan 1.336 ETH heeft vernietigd. Dit wordt gevolgd door Axie Infinity met meer dan 1.092 ETH vernietigd. Het Tether stablecoin-netwerk heeft meer dan 847 ETH-tokens vernietigd. Zo blijkt uit de cijfers van Ultrasound Money. Hieronder een overzicht van de andere grootste partijen.  

EIP-1559 ETH

Verdeelde reacties op EIP-1559 upgrade

Een aantal mijnwerkers hebben geprotesteerd tegen het verbranden van Ethereum munten en een aantal van hen zijn nog steeds tegen de EIP-upgrade. Anderen lijken juist weer verrast te zijn door de voordelen die de upgrade naar eigen zeggen nu al bieden.  

“Ik moet toegeven dat ik niet verwachtte dat EIP-1559 enige vooruitgang zou boeken en dat de winstgevendheid van de mijnbouw zou stijgen”, tweette MeanHash B, eraan toevoegend: “We zullen zien wat er binnen een paar dagen gebeurt, maar nu is het zelfs toegenomen.”

Volgens Bitinfocharts.com is de winstgevendheid van Ethereum-mijnbouw (7-daags voortschrijdend gemiddelde) sinds eind juli aan het stijgen, met een kleine sprong tussen 4 augustus en 5 augustus, van $0,076 per dag voor 1MHash/s naar $0,079. Ruwe waarden laten een hogere sprong zien in dezelfde periode van $0,0762 naar $0,0905.

Volgens Bitinfocharts.com is de winstgevendheid van Ethereum-mijnbouw (7-daags voortschrijdend gemiddelde) sinds eind juli gestegen. Het steeg licht tussen 4 augustus en 5 augustus, van US $ 0.076 naar US$ 0.079 per dag voor  1 MHash/s In dezelfde periode steeg de ruwe waarden van $ 0,0762 naar $ 0,0905.

Er zijn ook argumenten dat de blokken sneller zijn, maar dat “het lijkt alsof miners de prikkel hebben om sneller blokken te raken, zelfs als ze niet vol zijn, omdat het vullen van een blok niet wordt beloond met hetzelfde tempo als vroeger,” zei MeanHash B.

EIP-1559 upgrade

Vertrouwen in Ethereum 2.0

De EIP-1559 upgrade heeft misschien de manier gewijzigd waarop mijnwerkers worden gecompenseerd, maar er moet meer worden veranderd. Binnenkort zal Ethereum overgaan van een Proof-of-Work-consensus naar een Proof-of-Stake (PoS)-consensus.

De volgende grote update op de agenda is de fusie, die het Ethereum mainnet verbindt met de Ethereum 2.0 beacon chain PoS systeem.  Naar verwachting vindt deze op zijn vroegst eind 2021 plaats.

Vitalik Buterin vertelde eerder deze week aan Bloomberg dat de London Hard Fork upgrade het bewijs is dat het Ethereum-ecosysteem in staat is tot grote veranderingen. Daarnaast gaf hij aan dat de upgrade hem meer vertrouwen heeft gegeven in de fusie.

Al met al lijkt het erop dat de London Hard Fork upgrade goed gaat en soepel verloopt. Zal Ethereum de algemene economische wet volgen dat schaarste de prijzen doet stijgen?

https://www.youtube.com/watch?v=d4M_abkxu8Q

Plaats een reactie