Vitalik Buterin zijn endgame plannen zullen tijd kosten

Vitalik Buterin is één van de meest bekende figuren op de cryptomarkt. Hij staat bekend als de medeoprichter van Ethereum. Vitalik Buterin zijn plannen rondom de ontwikkeling van Ethereum beloven een schaalbare, betrouwbare en censuur bestendigde blockchain. Echter, om deze plannen te verwezenlijken zijn er naar schatting nog enkele jaren van ontwikkelen nodig.

Vitalik Buterin zijn plannen: de endgame

Recentelijk heeft Vitalik Buterin een blogpost gemaakt die de titel ‘endgame’ draagt. In deze post maakte het bekende crypto figuur duidelijk dat de blockproductie sterk gecentraliseerd moet zijn om de ‘’gemiddelde grote blockchain’’ te creëren. De gemiddelde grote blockchain is de blockchain die een enorme blokfrequentie heeft, de blockchain die een zeer hoge blokgrootte heeft en de blockchain die in staat is om elke seconde duizenden transacties te verwerken. Maar waarom is hier sterke centralisatie voor nodig? Dit komt volgens Vitalik Buterin doordat de blokken zelf enorm zijn. Hierdoor kan slechts een beperkt aantal gebruikers zich het veroorloven om een volledig deelnemende ‘node’ (ook wel knooppunt genoemd) uit te voeren.

Vitalik Buterin zijn plannen zijn veel belovend. In zijn roadmap naar de endgame heeft het bekende figuur ook ruimte gemaakt om de huidige problemen rondom de schaalbaarheid van Ethereum op te lossen. Tijdens het oplossen van deze problemen wordt geprobeerd de hoge niveaus van betrouwbaarheid en de weerstand tegen censuur van Ethereum te behouden. Daarnaast wordt het centralisatieprobleem niet aangepakt maar wordt er een nieuwe oplossing aangeboden.

Maar wat houden de plannen van Vitalik Buterin precies in? Om de endgame te winnen moet Ethereum volgens de roadmap van Vitalik Buterin een tweede laag van staking toevoegen aan zijn netwerk. Dit niveau dient lagere resourcevereisten te hebben om zo gedistribueerde blokvalidatie mogelijk te maken en uit te kunnen voeren. Vervolgens moeten gebruikers met deze nieuwe laag de mogelijkheid aangeobden krijgen om de geldigheid van blokken te controleren. Dit moet snel mogelijk zijn en daarnaast niet te veel kosten. De blokken zouden gecontroleerd kunnen worden aan de hand van bijvoorbeeld fraudebewijzen of zero-knowledge proofs (zk-SNARKs).

Deze mogelijkheden zullen aangeboden worden om de beschikbaarheid van blokken te controleren via de introductie van ‘’data availability sampling’’ op het netwerk van Ethereum. De  laatste stap van de endgame van Vitalik Buterin zal bestaan uit het toevoegen van secundaire transactiekanalen aan het netwerk. Met behulp van deze kanalen wordt de weerbaarheid van het netwerk tegen Ethereum verhoogd.

Vitalik Buterin endgame

De uitkomst van de endgame

Als de endgame bereikt is dan heeft Ethereum waarschijnlijk een enorme mijlpaal bereikt binnen Vitalik Buterin zijn plannen. Maar wat hebben we precies op het moment dat de endgame uitgespeeld is? Volgens de post van Vitalik Buterin bestaat Ethereum dan uit een keten waar de blokproductie gecentraliseerd is, maar waarbij de blokvalidatie betrouwbaar en sterk gedecentraliseerd is. Daarnaast is er ook vrijwel geen mogelijkheid tot censuur op deze keten.

Momenteel zijn er al enige ontwikkelingen die erop wijzen dat de doelen van Ethereum, en dan in het specifiek de doelen van Vitalik Buterin zijn plannen, realistisch zijn. Op dit moment zijn er namelijk diverse layer-2 oplossingen die erg succesvol zijn. Deze oplossingen draaien uiteraard op een keten van Ethereum. Hierbij is deze keten ook de layer-1. Zo zijn Aribtrum, Optimism en Zksync al in staat om enorm veel transacties per seconde te ondersteunen. Het gaat hier dan om een aantal van 10.000 transacties per seconde.

Vitalik Buterin zijn plannen zijn veelbelovend en kunnen de ontwikkeling van de wereld van cryptocurrencies tot een heel nieuw niveau tillen. Echter, het gaat waarschijnlijk nog jaren kosten voordat de endgame is uitgespeeld. Vitalik Buterin merkt zelf ook op in zijn post dat deze jaren nodig zijn om de technologie te ontwikkelen.

Maar het ontwikkelen van de technologie is niet het enige wat veel tijd gaat kosten. Ook het implementeren van de technologie in de samenleving wordt een proces wat enige tijd nodig heeft. En als laatste kost het waarschijnlijk een jaar of langer voor handelaren en andere mensen om zich comfortabel te voelen met de aanpassingen en het gebruik van de nieuwe blockchains.

Vitalik Buterin zijn plannen zijn helder en terwijl de roadmap langzaam wordt bewandeld blijft de crypto bekendheid positief over zijn endgame.

https://www.youtube.com/watch?v=phAqoholVCU

Plaats een reactie