Wat betekent de grote Ethereum Merge voor de cryptomarkt?

De cryptomarkt bereidt zich voor op de grote Ethereum Merge. Deze grote systeemrevisie zou de cryptomarkt vooral energie-efficiënter kunnen maken. Maar wat betekent de Ethereum Merge nog meer voor de cryptomarkt?

Grote Ethereum Merge vindt binnenkort plaats

Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin zei via Twitter dat de Ethereum Merge op of rond 15 september 2022 zou moeten plaatsvinden. Het crypto-platform Ethereum bereidt zich momenteel voor op een grote systeemrevisie die het, onder andere, energie-efficiënter zou maken.

Normaliter is een software upgrade geen reden tot feest, maar deze upgrade is in de cryptowereld blijkbaar wel een feest. Analisten en investeerders zeggen dat de geplande omschakeling, die in cryptokringen bekend staat als de Ethereum Merge of “the Merge”, de koers van de eigen ether token op de Ethereum blockchain, opdrijft.

Aan het einde van afgelopen vrijdag wat was de ether prijs 87% gestegen ten opzichte van een dieptepunt op 18 juni 2022. Bitcoin, de enige cryptocurrency die groter is dan ether, steeg in hetzelfde tijdsbestek met ongeveer 20%.

Volgens gegevens van The Block is de totale belangstelling voor ether futures op verschillende beurzen sinds begin juli flink gestegen. Dit is een goede maatstaf voor het enthousiasme van investeerders voor de cryptocurrency.

Deze maand zei Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin via Twitter dat de upgrade op of rond 15 september 2022 zou moeten plaatsvinden. Maar hij liet ook weten dat de exacte datum nog niet gegarandeerd is. De grote Ethereum Merge staat al jaren op de planning maar werd verschillende keren om technische redenen uitgesteld.

Grote Ethereum Merge

De grote Ethereum Merge een moeilijke upgrade

De upgrade is een moeilijke technologische onderneming, deels omdat er al duizenden gedecentraliseerde applicaties (DApps) met miljarden dollars erin gestort op de Ethereum blockchain draaien.

Katie Talati, directeur onderzoek bij crypto asset manager Arca zei hierover dat juist omdat er zoveel risico is dat waarde verloren kan gaan, moesten ze bij elke stap van het stappenplan heel voorzichtig zijn om er zeker van te zijn dat er geen problemen of gebreken waren.

Pessimisme en optimisme over de grote Ethereum Merge

Een groot aantal investeerders zijn pessimistisch over de grote Ethereum Merge. Cory Klippsten, oprichter en chief executive van Swan Bitcoin, een bedrijf dat financiële diensten voor bitcoin aanbiedt, zei bijvoorbeeld dat het Ethereum team aan het proberen is om een vliegtuig in volle vlucht te repareren.

Danny Ryan, een onderzoeker bij de Ethereum Foundation, sprak zijn vertrouwen uit in de lancering in september. De Ethereum Foundation is een non-profit die Ethereum en verwante technologieën ondersteunt.

“Het is waarschijnlijk de meest gecompliceerde blockchain upgrade die ooit heeft plaatsgevonden, maar de hoeveelheid voorbereidingswerk, testen en veiligheidsanalyse die hierin is gegaan is tamelijk verbazingwekkend,” zei Ryan.

Ethereum is een platform voor ontwikkelaars om crypto toepassingen te bouwen en te bedienen, ongeveer zoals IOS of Android. Maar in plaats van gecontroleerd te worden door Apple of Google, zijn deze toepassingen gedecentraliseerd.

Gaat de grote Ethereum Merge de cryptomarkt redden?

De cryptomarkt zit sinds het hoogtepunt in november in het slop. Sommige analisten en beleggers zien de Ethereum upgrade als een van de weinige komende katalysatoren die de markt nieuw leven kunnen inblazen.

De upgrade wordt de Merge genoemd omdat het de samensmelting is van de huidige proof-of-work Ethereum blockchain en de proof-of-stake “Beacon Chain” die door Ethereum ontwikkelaars gecreëerd werd.

Zowel Proof of Work als Proof of Stake zijn mechanismen die cryptocurrency netwerken gebruiken om transacties te verifiëren en ze aan de blockchain toe te voegen.

Bitcoin pionierde met het proof-of-work model waarbij een wereldwijd, gedecentraliseerd netwerk van computers ingewikkelde wiskundige puzzels oplost om transacties te verwerken en beloningen te verdienen in de vorm van nieuw aangemaakte bitcoins.

De mensen en bedrijven die deze computers opzetten worden miners genoemd. Het proces is energie-intensief omdat het netwerk vereist dat de miners 24/7 krachtige machines laten draaien.

Proof of Stake is minder energie slurpend. Het stelt gebruikers in staat mee te werken aan de beveiliging van een netwerk door hun eigen crypto-bezit op het spel te zetten. Het idee is dat, door hun munten te staken, investeerders een financiële prikkel hebben om ervoor te zorgen dat transacties geldig zijn.

Of deze grote Ethereum Merge de cryptomarkt een enorme boost gaat geven, dat zullen we over een klein maandje weten.

Plaats een reactie