Facebook gaat cryptomunt Diem lanceren

Facebook gaat met zijn partners een eigen cryptomunt Diem lanceren, meldt CNBC. De Zwitserse Diem Association is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitrol van de cryptomunt Diem. Het wil eerst klein gaan beginnen en richt zich daarom vooral op monetaire transacties tussen consumenten. De cryptomunt Diem zal worden uitgegeven en beheerd door Silvergate Capital. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het digitaal bankieren.  

Facebook gaat cryptomunt Diem lanceren voor 3 miljard gebruikers

De Diem Association, het digitale betalingsproject onder leiding van Facebook, kondigde woensdag plannen aan om een Amerikaanse stablecoin te lanceren. De Diem Association wil een betalingssysteem dat veilig is voor consumenten en bedrijven. Het moet betalen sneller en goedkoper maken voor de circa 3 miljard Facebook gebruikers. Diem is een stablecoin waarvan de waarde gedekt is door een andere fiat valuta zoals de euro en dollar. Vooralsnog gaat het vooral om een munt die de waarde van de dollar volgt.

Ook kondigde de Diem Association aan dat het zijn belangrijkste activiteiten van Zwitserland naar de VS gaat verplaatsen en zijn aanvraag voor een betalingssysteemlicentie van de Zwitserse Autoriteit van Financiële Markten heeft ingetrokken. Dit omdat de Diem Association had opgemerkt dat er geen licentie nodig was voor het nieuwe model.

Cryptomunt Diem

Tweede poging Facebook voor eigen cryptomunt

Eigenlijk is cryptomunt Diem niet de cryptocurrency van Facebook. Het is een project van de Diem Association, die oorspronkelijk door Facebook was opgericht als Libra Association. Het doel van deze associatie was om een revolutie teweeg te brengen in de financiële wereld. Het was de bedoeling dat Libra een gebruikersvriendelijke wereldwijde digitale munt zou worden die betalen gemakkelijker moest maken voor miljarden gebruikers.

Medio 2019 bracht Facebook een white paper uit voor het Libra project. Het moest een wereldwijde cryptomunt worden die gekoppeld zou worden aan verschillende wereldwijde fiat valuta, Maar dit plan viel al vrij snel in het water, omdat er wereldwijd veel protest en bezwaar kwam van regelgevers. Deze vreesden dat de ontwikkeling van een universele digitale munt door Facebook zou leiden tot een destabilisatie van het mondiale monetaire systeem en dat het een broedplaats zou worden voor illegale activiteiten, waaronder het witwassen van geld.

De kritieken had als gevolg dat belangrijke partners van het project, zoals Visa en Mastercard zich terugtrokken uit het project. Om een nieuwe poging te wagen om een digitale munt te realiseren, is het project uiteindelijk omgezet in de Diem Association. Deze is nu bezig met de cryptomunt Diem te ontwikkelen die gelinkt wordt aan traditionele fiatvaluta zoals de euro en de dollar.

Cryptomunt Diem

Cryptomunt Diem ten opzichte van Bitcoin en Ether

Cryptomunt Diem kan vergeleken worden met Bitcoin en Ether. Net zoals deze cryptomunten bestaat het uitsluitend in digitale vorm, er kunnen geen fysiek biljetten of muntstukken worden ontvangen. Net zoals bij de Bitcoin en Ether worden de Diem transacties geregistreerd in een digitaal grootboek, ook wel een blockchain genoemd, dat elke transactie bevestigt.

Wat de stablecoin Diem anders maakt dan Bitcoin, Ether en sommige andere cryptocurrencies is dat het gekoppeld wordt aan fiat valuta. Dit staat in schril contrast met Bitcoin, Ether en andere cryptocurrencies die nergens aan gekoppeld zijn of ondersteund worden en die wild slingeren als reactie op speculatie.

Diem een volwassen versie van Libra

De Diem Association heeft een flink aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd en heeft ervoor gezorgd dat de cryptomunt volwassener is geworden. Het is niet langer een naïeve blockchain, maar is een zeer geavanceerde blockchain geworden waarvan men kan zien dat de Diem Association de kritiek van de regelgevers ter harte hebben genomen. In plaats van aan een mandje van munten te koppelen, wordt de cryptomunt Diem dit keer enkel aan de dollar gekoppeld.

Daar waar Visa en Mastercard zich eerder hadden teruggetrokken bij het Libra project, hebben beide partijen de afgelopen maanden aangekondigd dat ze Diem gaan ondersteunen op hun platforms. Mogelijk zal in de loop van dit jaar een eerste bescheiden proef met de cryptomunt Diem.

Facebook ook andere plannen met cryptocurrency

Facebook heeft ook andere plannen voor cryptocurrency. Zo gaat zijn nieuwe dochteronderneming Novi een cryptocurrency portemonnee runnen voor het aanhouden en gebruiken van de digitale valuta. In eerste instantie heette de portemonnee Calibra, maar in mei is het bedrijf omgedoopt tot Novi. De missie van Novi is om mensen over de hele wereld, vooral de 1,8 miljard mensen zonder bankrekening, te helpen om toegang te krijgen tot betaalbare financiele diensten.

Plaats een reactie