Naamswijziging Ethereum ter voorkoming van onduidelijkheid en misbruik

Het crypto platform Ethereum werkt al zeer geruime tijd aan een aantal grote upgrades. Deze upgrades moeten gaan leiden tot een sneller en efficiënter netwerk, dat ook wel bekend is onder de naam Ethereum 2.0. Klaarblijkelijk was er over de naamgeving wel veel onduidelijkheid. Het platform heeft namelijk gekozen voor het doorvoeren van een naamswijziging. Ethereum zal de huidige namen Ethereum 1.0 en Ethereum 2.0 namelijk gaan omzetten naar achtereenvolgens execution layer en consensus layer. Het hoe en waarom lees je in dit artikel.

Reden naamswijziging Ethereum

Er zijn een aantal redenen te noemen voor de naamswijziging. Ethereum geeft zelf aan dat men tot dit besluit is gekomen vanwege de onduidelijkheid die er over naamgeving is ontstaan. In de dagelijkse praktijk bleken er nogal wat foutieve opvattingen te zijn over de oude naamgeving. Door het gebruik van de getallen in de oude namen dachten heel veel mensen logischerwijs dat er eerst Ethereum 1 was en dat daarna versie 2 komt.

Ook dacht menigeen dat Ethereum 1 zou worden opgedoekt op het moment dat Ethereum 2 volledig operationeel is. Beide opvattingen zijn echter volledig misplaatst. Vandaar dat er is gekozen voor de nieuwe naamgeving. Voortaan spreekt men dan ook over de execution layer en de consensus layer, oftewel in het Nederlands, de uitvoeringslaag en consensus laag.

Naamswijziging Ethereum.

Wat houdt de naamswijziging Ethereum in?

In een blog op schreef het platform een uitgebreide toelichting over de aangekondigde naamswijziging. Ethereum wil zoals gezegd verdere verwarring bij de gebruikers zien te voorkomen. De developers van het platform gebruiken inmiddels de oude benamingen Ethereum 1.0 en Ethereum 2.0 ook niet meer. In de blog roept het platform de community op om dit voorbeeld te volgen zodat de naamswijziging op een zo’n kort mogelijke termijn zal zijn ingeburgerd.

In praktische zin betekent het dat Ethereum 1.0, de huidige netwerkconsensus die bij insiders ook bekend is vanwege de afhankelijkheid met het Proof-of-Work (PoW) -mechanisme, voortaan als de execution layer zal worden beschreven. Daarnaast zal de al zeer lang verwachte upgrade Ethereum 2.0, waarbij men gebruik zal gaan maken van het zogenaamde Proof-of-Stake (PoS)-mechanisme, voortaan onder de naam consensuslaag door het leven gaan.

De developers van het Ethereum platform werken al diverse jaren aan de upgrade van het huidige PoW-mechanisme naar de gewenste nieuwe PoS-keten. Om deze overgang soepel te laten verlopen, is er een tussenoplossing bedacht. Deze komt er in de vorm van een tijdelijk hybride systeem, waar plek is voor beide systemen. Men verwacht dat deze hybride oplossing medio 2022 zal worden opgeleverd.

Het Proof-of-Stake-mechanisme dat hierbij wordt geïntroduceerd, zorgt ervoor dat Ethereum niet meer afhankelijk is van het miningsproces waarbij enorme hoeveelheden energie wordt verbruikt. In de plaats daarvoor zullen de nodes belast gaan worden met de verificatie van nieuwe transacties door het staken van hun munten.

mogelijke naamswijzing ethereum

Misbruik en oplichting

Naast de onduidelijkheid en verwarring, is er nog een andere reden voor de naamswijziging. Ethereum zegt dat de naamswijziging ook misbruik en oplichting moet gaan voorkomen. In hun blog zeggen ze hierover het volgende: “Vaak laten scammers gebruikers doen geloven dat er een upgrade moet worden uitgevoerd van Ethereum 1.0 naar versie 2.0. Gebruikers raken hiervan regelmatig in de war en trappen in de val die de scammer heeft gezet, waardoor ze vaak geld kwijtraken. ”

Wij denken dat het platform een goede zet heeft gedaan met deze naamswijziging. Wij konden ons de verwarring, zeker bij minder ervaren gebruikers, goed indenken. Ook het risico van oplichting zal hierdoor een stuk kleiner worden. De exacte datum van de mogelijke naamswijziging is nog niet bekend gemaakt. Maar naar verwachting zal dit niet lang gaan duren en is de nieuwe naam binnenkort bekend. 

https://www.youtube.com/watch?v=_p8jyOAXXnA

Plaats een reactie