Europa’s grootste telecommunicatiebedrijf, Deutsche Telekom AG, was al eerder drie samenwerkingen aangegaan met verschillende blockchains. Maar de telco werpt zijn gewicht in de schaal achter Polkadot. Het gaat een samenwerking aan met Polkadot op het gebied van infrastructuur. Naar eigen zeggen doet het bedrijf dit als een crypto experiment.
Inhoudsopgave
Deutsche Telekom duikt in Polkadot
Deutsche Telekom’s dochteronderneming voor digitale innovatie, T-Systems Multimedia Solutions (MMS), loopt op de zaken vooruit als het gaat om ondersteuning van blockchain tech.
De telco is al diep in de ruimte gedoken door infrastructuurondersteuning te bieden. Het neemt ook deel aan de Proof of Stake (PoS) consensus mechanismen van blockchain oracle dienst Chainlink. Het werkt ook samen met Flow van NFT-pioniers Dapper Labs en Celo, een mobile-first betalingsnetwerk.
Maar de Deutsche innovatieafdeling gaat nu een stap verder door in Polkadot (DOT) te duiken. DOT biedt een interoperabel raamwerk van publieke blockchains, gecreëerd door Ethereum mede-oprichter Gavin Wood.
T-Systems zal een node draaiende infrastructuur leveren aan gebruikers die activa staken op Polkadot. Daar blijft het niet bij, want de firma heeft ook een “aanzienlijke” voorraad van Polkadot’s native cryptocurrency, DOT, gekocht om voor eigen rekening te staken. Daarvoor moest wel eerst een crypto-bedrijfsfunctie in het boekhoudsysteem van de telco worden geïntegreerd.
DOT wordt de vierde blockchain waarmee Deutsche Telekom samenwerkt. Maar dit is het eerste netwerk dat T-Systems evalueerde voor het runnen van infrastructuur. Andreas Dittrich, hoofd van Deutsche Telekom’s Blockchain Solutions Center, zei dat Polkadot vanaf het begin op de radar van de firma stond. Als zodanig zal T-Systems verschillende validators, zowel private als publieke, voor het Polkadot netwerk runnen, legde Dittrich uit.
“Zoals we eerder met Celo deden, investeren we ook in DOT-tokens om deel te nemen aan het bestuur van het netwerk. Bovendien zullen we ons geld gebruiken om onze infrastructuurkoffer te ondersteunen,” zei Dittrich in een interview met CoinDesk.
“Het belangrijkste verschil is nu dat dit niet langer een VC of innovatiebudget is. We doen dit vanuit onze business unit. Dit is dus echt een business case voor ons geworden. Ik moet zeggen, ik ben echt trots dat we dit doen.”
Scherpe timing bij dit crypto experiment
T-Systems heeft misschien een jaar of twee moeten wachten voor Polkadot van de grond kwam, maar de timing van dit gedurfde crypto experiment is scherp. De eerste ronde van Polkadot parachain veilingen staat op het punt afgerond te worden en het netwerk opent deze week zijn deuren voor de eerste vijf applicatiebouwers.
Misschien niet verrassend denkt T-Systems erover om tegen 2022 zijn eigen toepassingen te bouwen op Substrate, het Polkadot blockchain programmeerraamwerk, zei Dittrich.
“We hebben ons oog al lang laten vallen op Substrate, dat de laatste hoek is van onze magische driehoek: investeringen, infrastructuur en gebruiksmogelijkheden,” zei hij. “We zijn dus ook van plan om gedecentraliseerde toepassingen bovenop Substrate te ontwikkelen.”
Momenteel zijn gedecentraliseerde financiële (DeFi) toepassingen, stablecoins en Ethereum-compatibele protocollen de focus van de “laag 1″ netwerken die voortbouwen op de “laag 0″ die Polkadot is.
Wat betreft use cases die T-Systems zou kunnen identificeren, wees Dittrich op de begindagen van enterprise blockchain, toen Deutsche Telekom zich aansloot bij de met Linux geaffilieerde Hyperledger stal van permissioned ledgers.
Interessante mogelijkheden van dit crypto experiment
“Ik denk dat de mogelijkheden die Polkadot biedt voor enterprise use cases echt interessant zijn,” zei Dittrich. “Het geeft je de flexibiliteit en veiligheid van een publieke, toestemmingsvrije blockchain, maar het heeft zowel scheiding van zorgen door parachains, als interoperabiliteit tussen use cases.
Dus zelfs het goede oude gebruik van de toeleveringsketen zou op Polkadot heel zinvol kunnen zijn. En ik weet dat grote industrieconsortia zeker hun oog op dat ecosysteem laten vallen.”