waarom stijgt de dogecoin

Een belangrijke vraag die crypto investeerders altijd voor hun kiezen krijgen is het volgende: ‘wat is nu de fundamentele waarde van cryptocurrencies?’. Een simpel antwoord is daar niet altijd op te geven, vooral wanneer een cryptocurrency stijgt door een hype. Neem nu de Dogecoin. Welke factoren verklaren de stijgende prijs van deze munt?

De stijgende dogecoin prijs doemt de bekende vraag over de echte waarde van crypto weer op. Veel beleggers zijn van mening dat Bitcoin waarde heeft omdat het kunstmatig schaars is. Er geldt een limiet van 21 miljoen Bitcoin die gemined kunnen worden. Een groot verschil met traditionele valuta, die soms bijgedrukt worden.

Welke waarde hebben cryptocurrencies nu echt?

Dogecoin is een zogeheten altcoin. Dit is de benaming voor cryptocurrencies die na Bitcoin zijn uitgebracht. Net als veel andere altcoins, zoals Litecoin, is het gebaseerd op de oorspronkelijke broncode van Bitcoin. In principe zien Bitcoin en Dogecoin er hetzelfde uit. Ze hebben immers dezelfde code.

Verschillende functies

De basis Bitcoin en Dogecoin is nagenoeg hetzelfde, maar hun functie is compleet verschillend. Bitcoin wordt tegenwoordig door velen gezien als een soort ‘digitaal goud’ dat beschermt tegen politieke en economische onzekerheid. Dogecoin is echter een memecoin die veel mensen kopen ‘voor de grap’.

Dogecoin begon als grap

Dogecoin heeft de naam en het logo van de Shiba Inu meme en begon ooit als een grap. Het heeft geen speciale filosofie of een bepaald doel. Dogecoin geen cap, wat inhoudt dat er een oneindig aantal coins geminded kunnen worden. Deze crypto bestaat sinds 2013 en heeft nu 100 miljard munten in omloop. Ieder jaar worden er vijf miljard nieuwe munten gemaakt. Een fundamenteel verschil met Bitcoin, dat steeds schaarser wordt.

Prijsstijging dogecoin koers

Stijging van 800 procent in 24 uur

Ondanks het feit dat Dogecoin geen cap heeft steeg het op 29 januari 2021 met 800 procent in één dag. Een absoluut record die de crypto geschiedenisboeken ingaat. Bovendien heeft het een bloeiende gemeenschap en sponsorde het in 2014 zelfs het Jamaicaanse bobsleeteam. En we mogen natuurlijk niet de enthousiaste tweets van Elon Musk vergeten, de rijkste man ter wereld. Vorig jaar tweette hij over Dogecoin en schoot de prijs als een raket omhoog.

GameStop

De koersstijging van Dogecoin was het resultaat van de hype rondom videogame retailer GameStop. In slechts enkele dagen steeg de waarde van de aandelen van 20 dollar naar 350 dollar. Een groep actief op het Reddit-forum dreef de prijs omhoog om een hedgefonds op Wallstreet aan te pakken. De Wallstreet investeerders hadden ingezet op de daling van de aandelenkoers van GameStop. Door de actie van de groep op Reddit gebeurde het tegenovergestelde.

Memecoin dogecoin

Sentiment rondom Dogecoin

De vraag is natuurlijk wel: ‘hoe is het mogelijk dat Dogecoin in tegenstelling tot andere altcoins een succes is?’. Laten we voor dat antwoord eens kijken naar het sentiment rondom deze toch wel bijzondere munt. Collectivisme lijkt een belangrijke oorzaak voor de populariteit en waardestijging van Dogecoin. Op Reddit is een grote groep investeerders actief die zeer enthousiast zijn over Dogecoin en denken dat het veel potentie heeft.

Elon Musk noemt Dogecoin

Elon Musk heeft in een toespraak zelf ook iets gezegd over het sentiment rondom Dogecoin. “Dogecoin is gemaakt als grap om cryptocurrencies belachelijk te maken. Het lot houdtechter van ironie. De meest ironische uitkomst zou zijn dat Dogecoin in de toekomst dé munteenheid van onze planeet wordt.”

Stijgende dogecoin prijs elon musk

Plezier rondom de coin

Hoewel de populariteit van Dogecoin groeit, zijn er in feite weinig crypto investeerders die het gebruiken voor reguliere transacties. Het draait meer om het gemeenschapsgevoel en omdat het leuk is om de munt te hebben. Sommige mensen nemen deel aan financiële markten om plezier te hebben en willen deel uitmaken van een bepaalde gemeenschap. Dat lijkt bij Dogecoin ook het geval.

Waarde van Dogecoin

De echte waarde van Dogecoin is lastig te bepalen. Je kunt het vergelijken met de prijsbepaling van kunst. Zoals de uitspraak luidt: ‘het is maar wat de gek ervoor geeft’. Hoe dan ook laat de hype rondom deze crypto zien hoe technologie, economie en cultuurinvloed hebben op elkaar.

Dogecoin bracht cryptomarkt in beweging

We moeten vooral niet vergeten dat er allerlei soorten cryptocurrencies zijn. Er is voor elk wat wils. Sommige memecoins zoals Dogecoin zijn pure entertainment, maar andere crypto platformen zijn daadwerkelijk gemaakt voor kleine betalingen, slimme contracten of om toeleveringsketens van bedrijven beter te stroomlijnen. Wat de waarde van Dogecoin ook zal zijn in de toekomst: het heeft de crypto markt flink in beweging gebracht. En dat is ook een hele prestatie!

Delen op Social Media
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on reddit
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ook interessant voor jou..

Novi wallet
Crypto handelen
Leila

Facebook start proef met eigen wallet Novi

Mediagigant Facebook zal een proef gaan starten met een eigen wallet app, Novi genaamd. Met deze digitale portemonnee moet het voor mensen mogelijk worden om op ieder gewenst moment direct geld te kunnen versturen, zonder dat zij hiervoor kosten voor

Lees verder »
NBA cryptoplatform
cryptovaluta
Leila

Coinbase tekent crypto sponsorovereenkomst het NBA

Deze week deed Coinbase, een van de grotere crypto exchanges van de Amerika, de aankondiging dat zij het officiële NBA cryptoplatform, of te wel het cryptoplatform van de National Basketball Association, is geworden. Coinbase heeft met de welbekende Noord Amerikaanse

Lees verder »
Crypto als alternatief voor dollar
cryptovaluta
Leila

Wordt crypto een alternatief voor de dollar in Rusland?

Als sinds vele tientallen jaren, is de Amerikaanse dollar de belangrijkste munteenheid ter wereld. Enorm veel landen zijn er afhankelijk van. Dit heeft tot een enorme machtspositie van de VS geleid. Alhoewel veel landen hier geen moeite mee hebben, zijn

Lees verder »
Cryptobelasting in Zuid-Korea
cryptovaluta
Leila

Wordt de cryptobelasting in Zuid-Korea uitgesteld?

De afgelopen tijd hebben diverse landen in Azië al duidelijk gemaakt dat zij minder blij zijn met de ontwikkeling van de markt van cryptocurrencies. Eén van deze landen is Zuid-Korea. Onlangs is het aantal crypto exchanges in het land al

Lees verder »