Het koninkrijk Bhutan gaat gebruik maken van Ripple’s CBDC oplossing

Ripple, een van ’s werelds toonaangevende blockchain bedrijven, kondigde deze week trots een samenwerking aan met de Royal Monetary Authority (RMA), de centrale bank van Bhutan. Dit bergachtige koninkrijk in Azië zal Ripple’s CBDC oplossing gebruiken om de digitale munt van de centrale bank gefaseerd te testen. Dit project gaat Bhutan helpen een verbetering aan te brengen op het gebied van digitale en grensoverschrijdende betalingen. Bovendien helpt het project Bhutan om zijn inspanningen op het gebied van financiële inclusie en zijn streven naar duurzaamheid verder uit te breiden. Na de recente aankondiging is de prijs van XRP sterk gestegen.

Financiële innovatie die inclusie en duurzaamheid ondersteunt

De RMA heeft zich de laatste jaren opgeworpen als een leider op het gebied van financiële innovatie. Dit nieuwe initiatief bouwt voort op de betalingsinfrastructuur en -mogelijkheden van het land en maakt gebruik van Ripple’s CBDC oplossing om naadloze gebruiksscenario’s voor Retail, grensoverschrijdende en groothandelsbetalingen voor een digitale Ngultrum te ondersteunen.

Het project zal gebaseerd zijn op de technologie die gebruikt wordt door het XRP Ledger netwerk. De RMA gelooft dat gemakkelijker, sneller en betaalbaarder betalingen, zowel binnenlandse als internationale, haar gaan helpen haar doel te bereiken om de financiële inclusie met 85% te verhogen tegen 2023. De kracht van de technologie die aan de XRP Ledger ten grondslag ligt, gecombineerd met Ripple’s ervaring in grensoverschrijdende betalingen en tokenisatie zal enorme snelheids-, kosten- en innovatievoordelen opleveren ter ondersteuning van deze missie.

“De samenwerking met Ripple getuigt van het potentieel van CBDC’s om een alternatief en duurzaam digitaal betaalinstrument te bieden in Bhutan,” aldus Yangchen Tshogyel, plaatsvervangend gouverneur van de RMA. “De baanbrekende technologie van Ripple zal het mogelijk maken om te experimenteren met een CBDC met onze bestaande betalingsinfrastructuur en tegelijkertijd te zorgen voor efficiënte en kosteneffectieve grensoverschrijdende overschrijvingen.”

Ripple's CBDC oplossing in Bhutan

Ripple’s CBDC oplossing

Ripple’s CBDC oplossing gebruikt een private versie van het publieke, open-source XRP Ledger. De kerntechnologie is bewezen, met tot nu toe meer dan 5.400 verschillende tokens van derden die op de XRP Ledger zijn uitgegeven en verhandeld via de geïntegreerde gedecentraliseerde beurs (DEX) en aangepaste tokenfunctionaliteit.

Voortbouwend op die technologie zorgt Ripple’s CBDC oplossing ervoor dat centrale banken meer controle krijgen over uitgifte, beheer, privacy en validatie dan ze zouden krijgen met publieke blockchains.

Behalve voor privacy is de CBDC oplossing ook op maat ontworpen om betalingen te verwerken met het transactievolume dat nodig is voor een succesvolle Retail CBDC. Het geeft centrale banken, waaronder RMA, de veiligheid, flexibiliteit en controle die ze nodig hebben om een CBDC in te zetten. Zonder dat het de financiële stabiliteit of de doelstellingen van het monetaire beleid in gevaar te brengen.

Net als de openbare XRP Ledger is het verplaatsen van geld via Ripple’s CBDC oplossing kosteneffectief, betrouwbaar en vrijwel ogenblikkelijk. Bovendien zal de oplossing de RMA in staat stellen om uiteindelijk toegang te krijgen tot een netwerk van CBDC Ledgers voor volledige afwikkelingsinteroperabiliteit, met behoud van monetaire en technologische onafhankelijkheid.

Ripple's CBDC oplossing.

Bhutan kiest voor Ripple vanwege innovatie en duurzaamheid

De reden dat Bhutan voor Ripple koos is niet alleen vanwege de technologie, maar ook vanwege Ripple’s streven naar duurzaamheid. Dit is erg belangrijk voor Bhutan. Ripple’s CBDC oplossing is koolstofneutraal en, omdat ze gebaseerd is op het openbare XRP Grootboek, 120.000x energie-efficiënter dan Proof-of-Work blockchains.

Voor Bhutan, een land dat beloofd heeft koolstofneutraal te blijven, is deze combinatie van innovatieve financiering met duurzaamheid een natuurlijke fit. Dit, beweerde het Amerikaanse bedrijf, zou helpen “de missie” van de RMA te ondersteunen.

Ripple versterkt zijn positie in Azië

Het nieuws over dat Bhutan gebruik gaat maken van Ripple’s CBDC oplossing is een flinke opsteker voor Ripple. Deze timmert al een tijdje aan de weg in de grensoverschrijdende sector met een aantal samenwerkingen met banken en andere financiële instellingen. Ripple heeft al een stevige voet aan de grond heeft in Azië. Dit jaar introduceerde SBI Ripple Asia, een joint venture tussen SBI Holdings en Ripple. Samen exploiteren de twee bedrijven een grensoverschrijdende betalingsoperator die zich richt op de particuliere sector en heel Azië bestrijkt.

Maar Ripple lijkt ook een graantje te willen meepikken van de CBDC-projecten. Veel centrale banken in Azië proberen op dit moment CBDC-projecten van de grond te krijgen. Daar waar de grotere Aziatische landen ervoor kiezen om hun centrale banken deze projecten laten afhandelen, hebben andere Aziatische economieën zich tot partners uit de particuliere sector gewend voor hulp. Zo lanceerde Cambodja vorig jaar in samenwerking met een Japans bedrijf een van ’s werelds eerste CBDC’s.

https://www.youtube.com/watch?v=oXYIBpLBEfo

Plaats een reactie