Naar aanleiding van de Russische inval in de Oekraïne, heeft het bondgenootschap van NAVO-landen besloten om Rusland financiële sancties op te leggen. De belangrijkste is om diverse Russische banken uit te sluiten van het wereldwijde financiële systeem SWIFT. Hierdoor wordt het voor Rusland heel moeilijk om buitenlandse betalingen te verrichten en te ontvangen. Diverse deskundigen zeggen nu dat dit wel eens tot een brede acceptatie van de Chinese digitale Yuan kan leiden. Het is mogelijk een manier waarop Rusland SWIFT sancties kan omzeilen.
SWIFT sancties kunnen leiden tot groei marktaandeel Digitale Yuan
De huidige SWIFT sancties die door de NAVO-landen aan Rusland worden opgelegd, kunnen er wel eens toe gaan leiden dat het marktaandeel van de Chinese digitale Yuan flink zal gaan groeien. Dit schrijft Bloomberg-analist Andy Mukherjee. Hij zegt dat, naast de Dollar en CHIPS, SWIFT een belangrijke pijler van het Amerikaanse economische stelsel zijn. Door het opleggen van de SWIFT sancties aan Russische banken zal zowel China als Rusland er van overtuigd raken, dat zij aan een alternatief moeten gaan werken, om de dominantie van de VS in de financiële wereld te kunnen doorbreken.
Diverse rapporten zeggen ons dat China al begonnen is met de ontwikkeling van een effectief alternatief voor CHIPS. CHIPS staat voor Clearing House Interbank Payments System. China werkt nu aan een eigen versie met de naam Cross Border Interbank Payments System, kortweg CIPS.
Het Amerikaanse systeem CHIPS handelt internationale betalingen in Amerikaanse Dollars af. Het Chinese systeem CIPS doet precies hetzelfde, maar dan gaat om internationale betalingen in Yuan. Er is wel een heel groot verschil. Zo heeft CHIPS wereldwijd gezien een marktaandeel van 40 procent. CIPS daarentegen verwerkt niet meer dan 3 procent van het totale aantal wereldwijde transacties. Een gigantisch verschil dus tot nu toe.
Mukherjee zegt verder dat China via de digitale Yuan hun positie op de wereldwijde financiële markt wil gaan versterken. Als we de Centrale Bank van het land mogen geloven is het digitale token technisch gezien inmiddels gereed gemaakt voor internationaal gebruik. Nu de technologie op de plank ligt, is het wachten op de eerste gebruikers buiten China.
De analist van Bloomberg zegt dat het voor China niet zo heel moeilijk is om een land als Rusland te overtuigen om gebruik te gaan maken van de digitale Yuan. Zeker nu het land is verbannen uit CHIPS en er ook SWIFT sancties zijn opgelegd. Rusland heeft in feite geen andere keuze en zal dus graag op een aanbod van China ingaan.
Op deze manier kan het op blockchain techniek gebaseerde digitale Yuan een geduchte concurrent worden van de traditionele financiële betalingssystemen. Het is de vraag of Rusland gebruik gaat maken van de digitale Yuan nu er SWIFT sancties zijn opgelegd.
Waarom SWIFT sancties juist tegenovergesteld kunnen werken?
Mukherjee staat niet in alleen in zijn mening. Ook econoom Steve Hanke laat weten dat de oplegging van SWIFT sancties aan Rusland wel eens een tegenovergestelde uitwerking kunnen hebben voor de westerse landen. Op Twitter tweette hij afgelopen zondag het onderstaande bericht:
“Een sanctie als de uitsluiting van Rusland van het internationale SWIFT-betalingssysteem zou het land kunnen schaden. Er bestaat echter ook een risico dat de sanctie het door de Amerikaanse Dollar gedomineerde wereldwijde financiële systeem zal uithollen.
De sanctie zal leiden tot alternatieve door China en Rusland ontwikkelde systemen. Het is dan ook een heel duidelijk voorbeeld van waarom bepaalde sancties juist een contraproductieve werking hebben.”
Het zal natuurlijk niet zo zijn dat alternatieve systemen de Amerikaanse economische dominantie in een heel korte tijd zullen veranderen. Op de lange termijn kunnen dergelijke financiële systemen wel in kracht toenemen en uiteindelijk de gevestigde orde met systemen als CHIPS en SWIFT daadwerkelijk gaan uitdagen.
https://www.youtube.com/watch?v=0WXNmDtS9-k