Iedere belegger of investeerder op de cryptomarkt kent natuurlijk Ethereum wel. Deze cryptocurrency handelt op de cryptomarkt onder het symbool ‘ETH’. Afgelopen dinsdag heeft de koers van deze cryptomunt een nieuwe all-time high bereikt. Dit is natuurlijk een enorme prestatie. Echter, uit een recentelijke analyse is gebleken dat de waardering van Ethereum door financiële instellingen sterk schommelt. Recentelijk heeft de Managing Director van Goldman Sachs laten weten dat er een verband lijkt te bestaan tussen de inflatiemarkt en de waardering van Ethereum.
Inflatie beïnvloedt waardering van Ethereum
Op 2 november 2021 is er een nieuwe mijlpaal bereikt in de ontwikkeling van Ethereum. De koers van de cryptocurrency wist namelijk een nieuwe all-time high te bereikten. Op een gegeven moment werd ETH namelijk verhandeld voor 4.531 dollar. Deze all-time high werd bereikt na een prijsstijging van 3% binnen 24 uur voorafgaand aan het hoogtepunt. In de week voorafgaand aan het hoogtepunt was er een prijsstijging zichtbaar van 6%. Na de all-time high daalde de koers van ETH weer. Op 2 november 2021 om 16:23 UTC werd ETH verhandeld voor 4.489 dollar.
Bernhard Rzymelka is Managing Director global markets bij Goldman Sachs. Hij heeft een notitie geschreven in reactie op de ontwikkelingen rondom ETH. Hierbij benadrukte hij de invloed van de inflatoire druk in de economie op ETH. Volgens hem was er een ondersteunende relatie tussen beide factoren. Bernhard gaf aan dat hij voor een langere periode een nauwkeurige analyse had uitgevoerd.
Hij zag dat de koers van ETH de ontwikkelingen op de inflatiemarkten op de voet volgde. Dit is volgens Bernhard mogelijk het gevolg van de procyclische aard van ETH en het feit dat de cryptomunt een ‘netwerk gebaseerd’ actief is. De notitie van Bernhard meldde ook dat andere cryptoassets, zoals vertegenwoordigd door de Bloomberg Galaxy Crypto Index, sinds 2019 zich hebben ontwikkeld op een manier die goed aansluit bij de ontwikkeling van de inflatiemarkt.
Maar hoe gaat het nu verder? De notitie van Bernhard laat zien dat hij verwacht dat de inflatiecijfers de komende tijd blijven oplopen. Als de suggesties van de Managing Director waar zijn, en de koers van ETH ontwikkelt zich met de inflatiemarkten mee, dan kunnen we een verdere stijging van de ETH koers verwachten. Uiteindelijk zal dit theoretisch de waardering van ETH zelfs richting de 8.000 dollar kunnen duwen.
De Goldman analist schreef ook dat de laatste piek in de ontwikkelingen van de inflatie break-evens een opwaarts risico suggereert. Volgens Bernhard komt dit goed overeen met de grafiek die de waardering van Ethereum weergeeft. Deze prijsgrafiek laat namelijk een wat late fase rally zien. Deze rally suggereert dat er op de langere termijn een markttop op de loer ligt en dat we de koers zich richting deze top beweegt.
Niet alleen maar optimisten
Niet iedereen is optimistisch met betrekking tot de ontwikkelingen van de ETH koersprijs. Zo heeft Nikolaos Panigirtzoglou, een wereldwijde marktstrateeg van JPMorgan, zijn visie geuit op de ontwikkelingen. Vorige maand sprak hij dat het netwerk van ETH steeds meer te maken krijgt met concurrenten. Denk bijvoorbeeld aan andere munten zoals Solana (SOL) en Cardano (ADA) die volop in ontwikkeling zijn. Hierdoor kan het zijn dat handelaren interesse verliezen in ETH, wat de waardering van Ethereum juist zal laten zakken.
Daarnaast brengt een prijsstijging van ETH niet alleen positieve invloeden met zich mee op het netwerk. Een hogere waardering van Ethereum zorgt er namelijk ook voor dat de kosten voor het maken van een transactie stijgen. Dit is de afgelopen dagen ook gebeurd. Hierdoor worden sommige crypto handelaren en crypto gebruikers geschokt en verliezen zij hun interesse in ETH een beetje. Dit kan ervoor zorgen dat de waardering van Ethereum weer daalt.
Ook de transactiekosten kunnen geanalyseerd worden. Dit is de afgelopen dagen uitgevoerd door en duidelijk gepubliceerd door BitInfoCharts. Op de gemaakte grafieken waren de gemiddelde transactiekosten over de afgelopen 7 dagen te vinden. Het was overduidelijk dat op 1 november 2021 de transactiekosten een all-time high bereikten. De kosten lagen toen rond de 50 dollar. Het hoogste punt afgelopen maandag was 51,6 dollar. Echter, dit is nog steeds een stuk lager dan de all-time high van de transactiekosten in mei. Toen lagen de kosten namelijk rond de 70 dollar.
https://www.youtube.com/watch?v=y4GTlpTlwMM