Wat is de private key binnen Bitcoin cryptografie?

Als het aankomt op cryptocurrency en de blockchain in het algemeen zullen er heel wat termen zijn die onbekend in de oren zullen klinken. Ben je niet op het gebied van crypto dan weet je waarschijnlijk niet echt wat er wordt bedoeld met de private key van Bitcoin.

Gelukkig sta ik voor je klaar om je hier wat meer over te laten zien. In dit artikel vertel ik je wat de private key van Bitcoin is en in welk opzicht de private key verschilt met de public key. Door deze informatie weet je de volgende keer tenminste wel wat de termen inhouden.

Wat is de private key van Bitcoin eigenlijk?

Tijd om eens te kijken naar de Bitcoin private key. De private key van Bitcoin is aan te merken als een geheim, alfanumeriek wachtwoord/nummer dat wordt gebruikt om je bitcoins mee te versturen naar een ander Bitcoin-adres. Het is een 256-bits lang nummer dat willekeurig wordt gekozen zodra je een portemonnee aanmaakt.

Dit houdt dan ook echt in dat het een adres is wat niet hetzelfde is als het adres van iemand anders. Zie het een beetje als een soort rekeningnummer. Het verschil is alleen dat een private key van Bitcoin echt een stuk langer is. Dit kan je dan ook niet onthouden, je moet het echt kopiëren en plakken.

Wat is een private key van Bitcoin?

Voorbeeld van een Bitcoin private key

Op bitaddress.org kun jij je eigen bitcoin adres maken. Zojuist heb ik er één gemaakt onderstaande is het resultaat van mijn bitcoin adres inclusief bitcoin private key.

Adres1GyE9twJg2cgT3VdHnmMPT6bK1FpDM1siL

Private Key: L4YYqXeTSVS8FzKqaP3FC97W1dns1PykQMNzZGN29e4hX6MRJ9Z7

private key generator

Het doel van de private key

Nu vraag je je waarschijnlijk af waar je deze private key eigenlijk voor gebruikt. Deze speciale keys worden in principe gebruikt om een transactie onomkeerbaar te maken. De private key van Bitcoin is echt bedoeld voor het versturen van je bitcoins naar iemand anders op de wereld.

De onomkeerbaarheid wordt gegarandeerd door wiskundige handtekeningen die gekoppeld zijn aan elke transactie wanneer er een private key van Bitcoin wordt gebruikt voor het verzenden van Bitcoins. Voor elke transactie zijn deze handtekeningen uniek, ook al worden ze gegenereerd uit dezelfde private keys.

Deze eigenschap maakt het onmogelijk ze te kopiëren. Dit zorgt er dus in feite voor dat je altijd weer dezelfde Bitcoin private key kunt blijven gebruiken. Bovendien zijn de handtekeningen wiskundig gerelateerd aan Bitcoin-adressen. Dit zorgt ervoor dat fraude eigenlijk onmogelijk is geworden. Niet voor niets dat zoveel mensen kiezen voor Bitcoin boven normale fiat valuta.

Veilig je private key bewaren

Uit het bovenstaande volgt natuurlijk wel dat je jouw private key altijd moet beschermen. Je wilt niet hebben dat dit adres in handen komt van iemand anders. Als dit gebeurt dan kan iemand anders namelijk met jouw cryptomunten aan de haal. Dit is dan ook gelijk waar een wallet zijn intrede zal maken. Een wallet bewaart al jouw keys.

Private key uitgelegd

Zonder wallet heb je eigenlijk niet zelf de controle over je cryptocurrencies. Er zijn veel verschillende soorten wallets waar je voor kunt kiezen. Sommige wallets laten toe dat de private keys door de gebruiker worden bewaard. Bekende soorten wallets die je kunt gebruiken zijn onder andere de volgende:

  • Desktop wallet – Desktop-portemonnees zijn relatief veilig om te gebruiken. In zulke wallets krijg je een eigen Bitcoin-adres en privésleutel in een downloadbaar bestand. Dit bestandje staat wel op je computer, hierdoor loop je dus nog wel het risico om gehackt te worden. Deze wallets zijn in veel gevallen gratis te gebruiken.
  • Hardware wallet – Hardware wallets zijn in feite elektronische apparaatjes om je private keys offline op te slaan. Dit zorgt ervoor dat ze niet gehackt kunnen worden. Sommige hardware wallets worden geleverd met een beveiligde netkaart om de transactie te verifiëren. Van alle wallets zijn dit de meest veilige die je maar kunt gebruiken.
  • Paper wallet – Papieren wallets zijn simpelweg Bitcoin-privésleutels die op een stuk papier zijn geschreven of gedrukt. Het openbare Bitcoin-adres kan er ook op staan, maar dat hoeft niet. Papieren wallets zijn een effectieve manier om Bitcoin-privésleutels offline op te slaan, al moet je hem niet kwijtraken natuurlijk.
  • Software wallet – de laatste optie is de software wallet. Deze lijkt in veel opzichten op de desktop wallet, het verschil is alleen dat de software wallet vaak niet met het internet verbonden is. Dit maakt het voor hackers niet mogelijk om met jouw cryptomunten aan de haal te gaan.
zo ziet een private key van Bitcoin er uit

Als het goed is heb je met dit artikel een beter beeld gekregen bij de private key van Bitcoin. Je ziet wel dat deze keys van noodzakelijk belang zijn voor de blockchain. Benieuwd wat de public key is? Hier heb ik een speciaal artikel voor gemaakt, neem dit zeker even door!

Plaats een reactie