Wat is Bitcoin public key?

De techniek achter de blockchain is vrij complex. Door het gebruik van alle technische termen wordt het voor veel mensen erg lastig om alles te begrijpen. Zo ook als het aankomt op de public key van Bitcoin. De blockchain kan niet bestaan zonder de bekende public key.

Mocht je zelf nog niet weten wat de Bitcoin public key inhoudt dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. hieronder laat ik je namelijk alles zien wat je moet weten. Door dit goed door te lezen krijg je een veel beter begrip over de betekenis en functie van de public key van Bitcoin.

Wat is de public key van Bitcoin eigenlijk?

Wat is een public key van Bitcoin vraag je je af? De public key van Bitcoin is aan te merken als een speciaal adres dat alleen met behulp van wiskundige formules wordt afgeleid van privésleutels. In het artikel ‘wat is de Bitcoin private key’ laten we zien wat dit precies voor key is. Het is onmogelijk om de privésleutel waaruit het werd gegenereerd te achterhalen.

De Bitcoin public key is het adres dat wordt gebruikt om bitcoins publiekelijk te ontvangen. Dit adres wordt altijd gezien en uitgezonden voor het ontvangen van bitcoins. Gebruikers kunnen zoveel publieke adressen maken als ze willen om bitcoins te ontvangen. Dit geldt niet voor de private key, deze is altijd hetzelfde.

de werking van een public key binnen de blockchain

Hoe werkt een public key?

Nu gaat het toch wat lastiger worden, hoe werkt het namelijk precies? Wanneer een gebruiker zijn of haar eerste transactie met bitcoin of altcoins verricht, wordt een uniek paar van een public key en een private key aangemaakt. Elk van de keys bestaat uit een lange reeks alfanumerieke tekens die helpen om een veilige transactie mogelijk te maken.

De private key is alleen bekend bij de gebruiker en dient als een soort digitaal ID. De privésleutel machtigt de gebruiker om geld over te maken vanaf zijn of haar rekening. Een speciaal algoritme wordt toegepast op de private key om de public key te genereren. Allebei de keys worden vervolgens opgeslagen in een digitale wallet.

Wanneer een gebruiker een transactie verricht om bijvoorbeeld bitcoins naar een andere persoon te sturen, moet de transactie worden uitgezonden naar het netwerk waar gedistribueerde Nodes de geldigheid van de transactie bevestigen. Dit is een noodzakelijke stap voor dat de transactie kan worden opgenomen in de blockchain.

Verband met de private key

De private key speelt een belangrijke rol voor de werking van de public key van Bitcoin. Voordat de transactie wordt verzonden wordt deze altijd digitaal ondertekend met de private key. De handtekening laat zien dat de rekening echt van die persoon is. Aangezien een public key van Bitcoin wordt gemaakt van de private key, wordt de public key van de gebruiker gebruikt om te bewijzen dat de digitale handtekening van zijn private key afkomstig is.

wat is het verschil tussen private key en public key in cryptocurrency?

Zodra de transactie als geldig wordt bestempeld wordt het geld naar het openbare adres van de ontvanger gestuurd. Omdat de private key uit een extreem lange reeks getallen bestaat, wordt deze gecomprimeerd en ingekort om het public key adres te vormen. In feite genereert de private key de public key, die op zijn beurt het public adres genereert.

Begrijp je het nog een beetje? Zowel de public key als de private key is dus noodzakelijk voor het afhandelen van transacties op de blockchain. Zonder een van deze keys kun je eigenlijk niets.

Het achterhalen van de identiteit

Hoewel de public key en het adres uit de private key worden afgeleid, is het omgekeerde niet mogelijk. Het cryptocurrency-netwerk blijft veilig door ingewikkelde wiskundige formules te gebruiken om ervoor te zorgen dat een private key niet kan worden afgeleid van de public key. Dit is dan ook gelijk een van de unieke eigenschapen van de blockchain.

Blijf anoniem binnen de blockchain

Aangezien het onmogelijk is om de private key van de publieke key of het adres te regenereren zal je al jouw munten kwijt zijn als je jouw private key kwijt raakt. Aan de andere kant kan een gebruiker die zijn public key verliest, deze opnieuw laten maken met de private key.

Hoewel het best technisch is hoop ik dat je dankzij dit artikel een beter beeld hebt gekregen rondom de public key van Bitcoin. Mocht je nog meer willen weten over de private key dan verwijs ik je door naar het andere artikel wat ik hier op de site heb geschreven ‘wat is een private key van Bitcoin’.

Plaats een reactie