De blockchain, hét systeem achter Bitcoin en vele andere cryptomunten. De blockchain is niet bepaald makkelijk om te overzien. Al die verschillende adressen met cijfers, tekens en letters maken het een vrij onoverzichtelijk grootboek.
Gelukkig is het dankzij een block explorer mogelijk geworden om meer inzicht te krijgen in de talloze transacties die er op de blockchain zijn verricht. Aangezien nog niet iedereen bekend is met de Ethereum of Bitcoin Block explorer laat ik je hieronder alles zien wat je hierover moet weten.
Inhoudsopgave
Wat is een Block explorer eigenlijk?
Voordat we kunnen kijken naar de verschillende soorten Block explorers moeten we eerst kijken naar de functie van de Block explorer zelf. Een Block explorer is een stuk software die een speciale API en blockchain node gebruikt om diverse gegevens uit een blockchain te halen. Vervolgens maakt de Block explorer gebruik van een database om de gezochte gegevens te ordenen.
Met andere woorden, een block explorer is een online blockchain browser die de gegevens van individuele blokken en transacties laat zien. Met de tool kunnen we transactiegeschiedenissen en saldi van adressen controleren. Dit maakt het mogelijk om een beter inzicht te krijgen in de transacties die er worden verricht op de blockchain.
Zonder een block explorer is het bijna niet mogelijk om enig inzicht te krijgen in de transacties, al helemaal niet als je geen kennis hebt op het gebied van programmeren. Dit maakt het gebruik van een block explorer dé aanwinst voor alle beginnende beleggers.
Hoe werkt een block explorer?
Je bent misschien al bekend met het feit dat elke blockchain uit talloze losse Nodes bestaat. Elk Node die rechtstreeks gegevens op een blockchain kan lezen, pakt de details van de laatste transactie via het bestandje. Dit wordt vervolgens naar de database gestuurd.
Een block explorer werkt met behulp van een database die alle blockchain in een doorzoekbaar formaat en tabellen bewaart. Een verkenner zal daarom werken met een node-interface om eerst alle gegevens in een bepaalde blockchain op een rijtje te zetten. Zodra het de gegevens verzameld heeft slaat het deze op in gemakkelijk doorzoekbare tabellen.
De block explorer zal de laatste transacties en blokken verzamelen en ze rangschikken volgens de gedefinieerde doorzoekbare categorieën. Hier kan je denken aan de adressen, de ID van de maker van transactie tot aan de grootte van de transactie. Door deze handige categorieën krijg je een overzicht.

Waarom is de Bitcoin Block explorer bedacht?
Het idee van Block explorers is ongeveer op hetzelfde moment als blockchains ontstaan. Dit soort software werd met name bedacht omdat het vrij moeilijk was om informatie op te zoeken op de blockchain zelf. Als iemand bijvoorbeeld zei dat hij de bitcoins al had verstuurd dan wist je dit nooit helemaal zeker, niet echt handig als je veel geld zou ontvangen.
Dit kon bijvoorbeeld zijn omdat de transactie nog in afwachting was van bevestiging of dat hij juist was verwijderd door het netwerk. Ten tweede was het moeilijk om blockchains door te spitten als je iets specifieks zocht. Er was dus echt behoefte aan software die dit net even wat makkelijker zou maken.
Tot de komst van de software waren alleen ervaren programmeurs in staat om toegang te krijgen tot informatie over de gemaakte transacties. Zij konden dit doen door gebruik te maken van command-line interfaces. Echter is het dankzij de Block explorers mogelijk om ook als beginner alles op te zoeken.

4 Bitcoin block explorers
Er zijn veel online Bitcoin block explorers, onderstaand hebben we er 4 voor je op een rij gezet.. Bij het merendeel van onderstaande explorers kun je ook Ethereum en Bitcoin Cash blocks checken.

Is er ook een Ethereum Block explorer?
Ook voor transacties op het netwerk van Ethereum is het mogelijk om een Block explorer te gebruiken. Het publieke grootboek van Ethereum slaat namelijk ook informatie over transacties op. Door een Ethereum block explorer te gebruiken, kun je deze gegevens doorzoeken en de relevante informatie vinden die je nodig zou kunnen hebben.

Je kunt je Ethereum transactie vinden in twee verschillende block explorers. Dit zijn Etherscan en Ethplorer. Het is vrij eenvoudig te gebruiken. Je hoeft alleen je transactie ID of TXID in te vullen. Deze kun je vinden in je orderoverzicht.
Mocht je zelf ook graag informatie op willen zoeken over een transactie die je hebt gemaakt dan kan je dit met een Block explorer vrij eenvoudig doen. Hoewel je in het begin even moet wennen aan de software zal je er vanzelf achter komen hoe het precies werkt. Binnen no time kom je uit bij de gegevens die je nodig hebt.