Wat is de dollar cost average methode?

Vraag jij je af wanneer je in moet stappen in Bitcoin? De investeringsstrategie Dollar Cost Average (DCA) is zeer geschikt voor zowel beginnende als ervaren beleggers. Wanneer je kiest voor deze strategie, bouw je jouw positie in Bitcoin op door gelijke sommen geld te beleggen met regelmatige tussenpozen. Dit kan bijvoorbeeld wekelijks, maandelijks of jaarlijks zijn.

Bij dollar cost average is timen van markt niet nodig

Uiteraard wil je instappen als de prijs laag is. Het moeilijke is echter, dat de bodem vaak achteraf pas duidelijk zichtbaar is. Vanwege de grote volatiliteit in cryptocurrency is het haast onmogelijk om deze markt te timen. Hierdoor is de kans groot dat je te laat bent met aankopen, de prijs alweer omhoogschiet en jij af wilt wachten op een volgende kans. Vervolgens kan hetzelfde scenario zich weer voor doen. 

Het timen van de markt is gericht op de korte termijn en vereist veel monitoring en aandacht. Dollar Cost Average is juist een passieve beleggingsstrategie. Je koopt op een vast moment voor een vast bedrag in Bitcoin. Vervolgens hou je jouw investering vast totdat je deze wilt verkopen. Je koopt zowel laag als hoog, met als doel dat je gemiddelde aankoopprijs lager uitkomt dan de huidige koers.

Wat is dollar cost averaging?

Satoshi’s kopen door dollar cost averaging

Het grote voordeel van Bitcoin kopen, is dat je zelf kunt kiezen voor welk bedrag je wilt kopen. Bij aandelen moet je een heel aandeel kopen. Bij Bitcoin kun je voor een paar euro enkele satoshi’s kopen. Door de dollar cost averaging methode te hanteren kun je kleine beetjes investeren. Investeer altijd alleen geld dat je kunt missen. 

Zit je momenteel niet in de positie om Bitcoin te kopen? Dan kun je misschien besparen of wat extra’s verdienen om zo toch geld over te houden om te investeren. Vul bijvoorbeeld een energievergelijker in om zo extra cash vrij te maken of verdien wat bij door extra uren te gaan werken, te freelancen naast je baan of oude spullen te verkopen op Marktplaats.

het voordeel van DCA methode

Voordelen van DCA

Een groot voordeel van DCA als investeringsstrategie is dat je de emotionele factoren die bij investeren komen kijken wegneemt. Ongeacht de marktomstandigheden koop jij Bitcoin op de 25e van iedere maand. Emoties spelen in dit besluitvormingsproces dus geen rol. Dit kan je beschermen tegen panic selling als de markt daalt, of FOMO op het moment dat de koers hard stijgt. 

Het is dus in dit geval niet nodig om iedere dag de prijs van Bitcoin te checken. Ook zorgt Dollar Cost Averaging ervoor dat je jouw gemiddelde aankoopprijs kunt verlagen. Als de prijs laag is, koop je namelijk meer Bitcoin voor hetzelfde bedrag. Doorgaans zorgt dit ervoor dat de gemiddelde kosten lager zijn dan de gemiddelde prijs. Deze strategie werkt uiteraard ook voor de aankoop van altcoins.


Starten met bitcoin

Plaats een reactie