Wat is de dollar cost average methode?

Vraag jij je af wanneer je in moet stappen in Bitcoin? De investeringsstrategie Dollar Cost Average (DCA) is zeer geschikt voor zowel beginnende als ervaren beleggers. Wanneer je kiest voor deze strategie, bouw je jouw positie in Bitcoin op door gelijke sommen geld te beleggen met regelmatige tussenpozen. Dit kan bijvoorbeeld wekelijks, maandelijks of jaarlijks zijn.

Dollar Cost Averaging (DCA) is een investeringsstrategie waarbij een belegger regelmatig een vast bedrag investeert in een bepaald financieel instrument, zoals aandelen, obligaties of cryptocurrencies, ongeacht de prijs op dat moment.

Bij dollar cost average is timen van markt niet nodig

Uiteraard wil je instappen als de prijs laag is. Het moeilijke is echter, dat de bodem vaak achteraf pas duidelijk zichtbaar is. Vanwege de grote volatiliteit in cryptocurrency is het haast onmogelijk om deze markt te timen. Hierdoor is de kans groot dat je te laat bent met aankopen, de prijs alweer omhoogschiet en jij af wilt wachten op een volgende kans. Vervolgens kan hetzelfde scenario zich weer voor doen. 

Het timen van de markt is gericht op de korte termijn en vereist veel monitoring en aandacht. Dollar Cost Average is juist een passieve beleggingsstrategie. Je koopt op een vast moment voor een vast bedrag in Bitcoin. Vervolgens hou je jouw investering vast totdat je deze wilt verkopen. Je koopt zowel laag als hoog, met als doel dat je gemiddelde aankoopprijs lager uitkomt dan de huidige koers.

Wat is dollar cost averaging?

Satoshi’s kopen door dollar cost averaging

Het grote voordeel van Bitcoin kopen, is dat je zelf kunt kiezen voor welk bedrag je wilt kopen. Bij aandelen moet je een heel aandeel kopen. Bij Bitcoin kun je voor een paar euro enkele satoshi’s kopen. Door de dollar cost averaging methode te hanteren kun je kleine beetjes investeren. Investeer altijd alleen geld dat je kunt missen. 

Zit je momenteel niet in de positie om Bitcoin te kopen? Dan kun je misschien besparen of wat extra’s verdienen om zo toch geld over te houden om te investeren. Vul bijvoorbeeld een energievergelijker in om zo extra cash vrij te maken of verdien wat bij door extra uren te gaan werken, te freelancen naast je baan of oude spullen te verkopen op Marktplaats.

het voordeel van DCA methode

4 Voordelen van DCA

Een groot voordeel van DCA als investeringsstrategie is dat je de emotionele factoren die bij investeren komen kijken wegneemt. Ongeacht de marktomstandigheden koop jij Bitcoin op de 25e van iedere maand. Emoties spelen in dit besluitvormingsproces dus geen rol. Dit kan je beschermen tegen panic selling als de markt daalt, of FOMO op het moment dat de koers hard stijgt. 

Het is dus in dit geval niet nodig om iedere dag de prijs van Bitcoin te checken. Ook zorgt Dollar Cost Averaging ervoor dat je jouw gemiddelde aankoopprijs kunt verlagen. Als de prijs laag is, koop je namelijk meer Bitcoin voor hetzelfde bedrag. Doorgaans zorgt dit ervoor dat de gemiddelde kosten lager zijn dan de gemiddelde prijs. Deze strategie werkt uiteraard ook voor de aankoop van altcoins.

  1. Emotionele discipline: DCA helpt beleggers om emotionele beslissingen te voorkomen die kunnen leiden tot slechte investeringsbeslissingen, zoals kopen op piekmomenten of verkopen tijdens dips. Door regelmatig een vast bedrag te investeren, vertrouwt de belegger op een systematische aanpak in plaats van te proberen de markt te timen.
  2. Risicospreiding: Door gespreid te investeren, vermindert een belegger het risico van het kopen van een bepaald financieel instrument op het verkeerde moment. DCA vermindert de impact van volatiliteit op de lange termijn, waardoor de gemiddelde aankoopprijs van de belegging over de tijd daalt.
  3. Toegankelijkheid: DCA is geschikt voor beleggers met een beperkt budget. Door regelmatig een vast bedrag te investeren, kunnen beleggers profiteren van de kracht van samengestelde rente zonder grote bedragen in één keer te hoeven investeren.
  4. Gemak: DCA is eenvoudig te implementeren en te onderhouden. Beleggers hoeven geen complexe analyses uit te voeren of voortdurend de markt in de gaten te houden. In plaats daarvan kunnen ze zich richten op het regelmatig investeren van een vast bedrag, waardoor het beleggen minder tijdrovend en stressvol wordt.
  5. Lange termijn focus: DCA is vooral effectief voor beleggers met een lange termijn horizon. Door regelmatig te investeren, kunnen beleggers profiteren van de groei van de markt op de lange termijn en het effect van samengestelde rente.

Plaats een reactie