Wat zijn exchange tokens en waarom zijn deze interessant?

Alle andere cryptocurrencies buiten Bitcoin worden bestempeld als zogenaamde altcoins. Voor het merendeel van deze tokens geldt dat ze in de praktijk eigenlijk over geen echte user case beschikken. Het is inderdaad zo dat verschillende van deze tokens zonder een echt doel op de markt zijn gebracht, maar er zijn gelukkig ook uitzonderingen. Neem nu bijvoorbeeld bepaalde exchange tokens.

De bekendste token van allemaal op dit vlak is natuurlijk Binance Coin of BNB-token. Voor deze token geldt dat ze in de praktijk op verschillende manieren kan worden gebruikt. Dit heeft ervoor gezorgd dat haar waarde door de jaren heen ook aanzienlijke prijsstijgingen heeft gekend. Kijk jij ook in de richting van exchange tokens en zou je dan ook graag willen ontdekken hoe potentieel interessant deze mogelijks in de praktijk zouden kunnen zijn? Lees dan vooral snel verder!

Wat zijn exchange tokens?

Exchange tokens zijn zoals de naam al laat vermoeden tokens die zijn uitgegeven door exchanges. Voor het merendeel van de crypto beurzen geldt dat ze ervoor hebben gekozen om hun eigen token op de markt te lanceren. Enkele voorbeelden van dergelijke tokens zijn onder meer:

In het merendeel van de gevallen is het zo dat je als houder van deze token kan rekenen op een bepaalde korting op de handelskosten. Dat althans op het ogenblik dat je de handelskosten ook daadwerkelijk met de token van de exchange zelf gaat betalen. In bepaalde gevallen, zoals bij Binance Coin, zijn er nog heel andere toepassingen ook waarvoor de coin kan worden gebruikt.

Wat zijn de beste exchange tokens?

Wat maakt een exchange token potentieel interessant?

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds gesteld is het zo dat voor menig aantal altcoins geldt dat ze in de praktijk niet echt over een bepaalde user case beschikken. Dat kunnen we eigenlijk niet zeggen van de meeste exchange tokens. Neem nu bijvoorbeeld Binance Coin. Natuurlijk pikken we er hiermee de bekendste en tevens ook grootste tussenuit, maar toch. In de praktijk wordt deze token onder meer gebruikt voor de volgende zaken:

  1. Je kan ze gebruiken voor het betalen van handelskosten op bijvoorbeeld de Binance Chain;
  2. Je kan er mee deelnemen aan tokenverkopen op het Binance Launchpad;
  3. Ze zorgt voor liquiditeit op Binance Liquid Swap;

🔒 Veilig bij Bitvavo

is een exchange token interessant?

Dit is echter niet alles. Een ander voordeel waar je op kan rekenen bij een token als Binance Coin is dat je ook over de mogelijkheid beschikt om ze bij Binance te kunnen staken. Dit kan op verschillende manieren. Door het simpelweg aanhouden van deze tokens zal je op periodieke basis automatisch een bepaalde vergoeding ontvangen. Deze vergoeding wordt doorgaans uitbetaald in nieuwe stukjes BNB waardoor je positie in deze token alleen maar verder toeneemt. Net omdat staking met verschillende exchange tokens (BNB is echt niet de enige) mogelijk is zorgt dit er uiteraard voor dat mensen bereid zijn om erin te investeren en ze vast te houden.

Exchange token rente
Afbeelding credits voor Cryptorank.io

Wat is een token burn en hoe beïnvloedt ze de waarde van de token?

Eveneens kenmerkend voor bepaalde exchange tokens (maar ook voor andere altcoins) is dat er een zogenaamde burn voor kan worden uitgevoerd. Deze burn zorgt ervoor dat er op periodieke basis een bepaald aantal tokens vernietigd zullen worden. Op deze manier wordt er een bepaalde toenemende schaarste gecreëerd waardoor de waarde van de token kan worden ondersteund. In het bijzonder in combinatie met het gebruiksvlak kan dit de waarde van de token sterk positief beïnvloeden. Ook dit is beslist een voordeel om rekening mee te houden.

Hoe werkt token burn?

Wat zijn de risico’s van exchange tokens?

Niet alleen beschikken exchange tokens duidelijk over één of meerdere toepassingsvlakken, toch moet het gezegd dat er ook niet onbelangrijke risico’s aan verbonden zijn. Voor het merendeel van de exchanges geldt namelijk dat zij een eigen token uitgeven om hun project financieel te kunnen ondersteunen. In principe is het voor eender welke exchange mogelijk om met een eigen token te komen. De toepassingsmogelijkheden van die token kunnen in de praktijk echter aanzienlijk verschillen. Voor Binance Coin geldt dat ze bijvoorbeeld op veel verschillende manieren kan worden gebruikt, maar voor andere tokens is dat veel minder het geval. Onderzoek dus altijd eerst grondig over welke toepassingen de coin allemaal beschikt waarin je wenst te investeren.

Tot slot dien je er ook rekening mee te houden dat de waarde van een exchange token haast rechtstreeks afhankelijk is van de populariteit en de betrouwbaarheid van de exchange die ze heeft uitgegeven. Met andere woorden, gebeurt er iets met de achterliggende exchange? Wordt ze bijvoorbeeld op een bepaald ogenblik gehackt? Dan zal je dat direct terugzien in de waarde waar de token over beschikt. Wees je dus zeker bewust van dit risico op het ogenblik dat je ervoor kiest om in één van de verschillende tokens van een crypto exchange te gaan investeren.

Onderstaand een lijstje opgesomd van potentiële risico’s voor het investeren in exchange tokens! Via CoinRanking.com kun je eenvoudig kijken hoe alle exchange cryptomunten het doen.

  1. Volatiliteit: Net als andere cryptocurrencies kunnen exchange tokens zeer volatiel zijn, wat betekent dat hun prijzen snel en onvoorspelbaar kunnen fluctueren.
  2. Regelgeving: Regelgeving in de cryptocurrency-sector kan onzeker zijn en varieert per jurisdictie. Veranderingen in regelgeving kunnen een negatieve invloed hebben op de waarde van exchange tokens of de werking van de bijbehorende handelsplatformen.
  3. Platformrisico: De waarde van een exchange token is nauw verbonden met het succes en de veiligheid van het bijbehorende handelsplatform. Als er problemen zijn met het platform, zoals hacks, fraude of technische problemen, kan dit de waarde van de token negatief beïnvloeden.
  4. Concurrentie: De cryptocurrency-exchange markt is zeer concurrerend. Nieuwe platforms kunnen opkomen en bestaande platforms van de markt verdringen, wat kan leiden tot een lagere vraag naar de tokens van die platforms.
  5. Liquiditeit: Sommige exchange tokens zijn mogelijk minder liquide dan andere cryptocurrencies, wat betekent dat het moeilijker kan zijn om ze te kopen of verkopen zonder de marktprijs te beïnvloeden.
  6. Centralisatie: Exchange tokens zijn vaak meer gecentraliseerd dan andere cryptocurrencies, omdat ze worden uitgegeven en beheerd door een enkel bedrijf. Dit kan leiden tot een groter risico op misbruik van macht of controle.
  7. Opslag en beveiliging: Het veilig opslaan van exchange tokens kan ingewikkeld zijn. Het verlies van toegang tot je wallet of beveiligingssleutels kan leiden tot permanent verlies van je investering.

Plaats een reactie