Wat is een hard cap betekenis?

De techniek achter Bitcoin en crypto in het algemeen is vrij complex. Het wordt er dan ook niet echt makkelijk op gemaakt door al die verschillende termen. Een van de termen die erg belangrijk is voor beleggers is de term hard cap, een term die met name gebruikt wordt bij de ICO’s.

Omdat niet iedereen bekend is met de term hard cap vond ik dat het tijd was om je hier wat meer over te laten zien. In dit artikel heb ik dan ook geprobeerd om op een toegankelijke manier wat meer te vertellen over de rol van de hard cap binnen de ICO. Als het goed is begrijp je na het lezen beter wat de hard cap eigenlijk inhoudt door de ICO.

Wat is de hard cap – betekenis en definitie

Als eerste moeten we even kijken naar wat de hard cap eigenlijk is. De hard cap kan ook wel worden gezien als het maximale bedrag dat een cryptocurrency kan ontvangen van investeerders in de Initial Coin Offering (ICO). Een ICO is een bepaalde periode waarin nieuwe cryptocurrencies hun munten publiekelijk bekendmaken. Tijdens deze periode beginnen ze de munten in de verkoop te gooien.

hard cap definitie

Mensen investeren hun geld in deze munten in de hoop dat ze later vele malen meer waard zullen zijn dan wat zij er voor hebben betaald. Dit is dan ook gelijk een vrij risicovolle manier om te beleggen in cryptocurrencies, je weet namelijk niet hoe het zal gaan lopen. ICO beleggingen zijn met name populair onder de mensen die al bekend zijn met het beleggen in cryptocurrencies.

Hoe werkt een hard cap uitgelegd

Als eerste moeten we even kijken naar wat de hard cap eigenlijk is. De hard cap kan ook wel worden gezien als het maximale bedrag dat een cryptocurrency kan ontvangen van investeerders in de Initial Coin Offering (ICO). Een ICO is een bepaalde periode waarin nieuwe cryptocurrencies hun munten publiekelijk bekendmaken. Tijdens deze periode beginnen ze de munten in de verkoop te gooien.

Het feit dat een hard cap ervoor zorgt dat er geen nieuwe munten bij kunnen komen kan als iets erg positief worden beschouwd. De hard cap creëert namelijk een bepaalde mate van schaarste. Deze schaarste kan ervoor zorgen dat de koers van de munt tot grote hoogtes stijgt.

Een hard cap kan overigens wel worden gewijzigd door fouten in de code. Ook kan de hard cap worden aangepast door ontwikkelaars in buitengewone situaties of wanneer er sprake is van kwaadwillige acties binnen de ICO. Zo kan het zijn dat een hacker geprobeerd heeft om munten te stelen. In deze gevallen is het mogelijk om de hard cap aan te passen, al komt dit niet vaak voor.

hard cap vs soft cap

De hard cap vs. de soft cap

Nu je weet wat de hard cap is, is het van belang om even kort stil te staan bij het verschil met de soft cap. Een “soft cap” is het minimumbedrag dat een project kan financieren om een officieel succes te worden. De ontwikkelaars van de ICO zijn degenen die bepalen wat de soft cap is voor het project. Aan de hand van dit bedrag is het voor de buitenwereld mogelijk om te zien hoeveel geld er nodig is voor het opzetten van het project.

In veel gevallen is het zo dat wanneer een soft cap niet wordt gehaald al het geld door het team wordt terugbetaald. Dit komt natuurlijk omdat dit project in dit geval in feite is mislukt. Soms mag het project toch doorgaan met wat ze konden ophalen. Dit is zelfs als het bedrag onder de soft cap ligt. Zonder toezicht is dit meestal een beslissing van individuele projecten.

Meer te weten komen over cryptocurrency?

Door de info uit dit artikel heb je als het goed is een beter beeld gekregen over de betekenis van de term hard cap en over de rol die de hard cap speelt binnen de ICO. Deze info maakt het net even wat makkelijker om op een voorbereide manier aan de slag te gaan met het beleggen. Overigens is beleggen in ICO’s niet echt voor de hand liggend als beginner zijnde.

Blijf zeker even hangen op deze site als je nog veel meer leuke artikelen wilt lezen over de handel in cryptocurrencies. Dankzij onze site weet je zeker dat ook jij je zo goed mogelijk kunt verdiepen in deze bijzondere cryptomarkt. Dit zorgt ervoor dat je niet meer voor verrassingen komt te staan.

Plaats een reactie