Hoe werkt blockchain? Dit is alles wat je moet weten over de Blockchain!

Als je ooit hebt gehoord over Bitcoin of Ethereum, dan ben je al bekend met een van de meest spraakmakende toepassingen van blockchain. Maar deze technologie gaat veel verder dan alleen cryptocurrencies en biedt ongekende mogelijkheden op tal van gebieden.

In dit blog duiken we in de kernprincipes van blockchain technologie, onderzoeken we de voordelen en uitdagingen ervan, en bespreken we de nieuwste trends en toepassingen. Van financiën tot supply chain management en van identiteitsbeheer tot stemsystemen, blockchain heeft het potentieel om bestaande systemen te transformeren en een nieuwe generatie van gedecentraliseerde oplossingen te ontketenen.

Of je nu een enthousiaste beginner bent die net begint met het ontdekken van blockchain, of een ervaren professional die op zoek is naar diepgaande inzichten, deze blog is voor jou. We zullen regelmatig artikelen delen die uiteenlopen van eenvoudige uitleg tot technische analyses, en van marktontwikkelingen tot interviews met experts uit de sector.

Dus ga er lekker voor zitten, neem een kop koffie en vergezel ons op deze opwindende reis door de wereld van blockchain technologie. Samen zullen we de revolutie verkennen die de manier waarop we denken over vertrouwen, transparantie en samenwerking fundamenteel verandert. Welkom aan boord!

Wat is Blockchain precies?

Blockchain is kort gezegd een database, waarin transacties en data opgeslagen kunnen worden. Onder transacties worden financiële handelingen verstaan, zoals betalingen met digitale munt, maar ook de uitwisseling van cruciale gegevens tussen twee partijen, zoals diploma’s, eigendomsbewijzen en contracten. Bij blokketen worden deze twee zaken omgezet in blokjes data, die digitaal ondertekend door beide partijen direct opgeslagen en verwerkt worden.

Wat is blockchain?

De werking van Blockchain uitgelegd

In Blockchains wordt gewerkt met datablokken, waarin informatie ligt opgeslagen. Zoals bij normale blokken bevat ook elk blok van de Block chain een aantal eigenschappen. Elk blok bevat data, een hash en de hash van het voorgaande blok. De data die opgeslagen is in het block wordt bepaald door het type blokketen. Een Bitcoin Blockchain bevat bijvoorbeeld de details van financiële transacties, zoals de verzender, de betaler en de som geld. De hash van een block is uniek. Denk hierbij aan de vingerafdruk van een mens. Met de hash wordt de inhoud van de block en de block zelf onderscheiden van andere blocks. Wanneer een block aangemaakt wordt, wordt de hash berekend. Bij wijzigingen pas je deze hash aan. Andersom kun je dus door de hash zien of de informatie in de block gewijzigd is.

Blockchain uitgelegd

Verschillende soorten blokketens

Er zijn verschillende varianten Blockchains. Ten eerste heb je de publieke blokketen. Deze is voor nu het bekendst en wordt ook het meest toegepast. Deze Blockchains zijn decentraal en open. Voor iedereen is het netwerk toegankelijk en iedereen heeft de mogelijkheid de code in te zien, waarmee de Blockchain geschreven is. Iedereen kas dus transacties sturen over de Block chain en omdat er vaak meer mensen op een publieke blockchain zitten, is deze ook vaak veiliger.

Een tweede type Blockchain is de private Blockchain. Dit is een gesloten database, waarbij niet iedereen zomaar lid kan worden van de blokketen. Ook het toevoegen van informatie kan door slechts enkelen gedaan worden. De private blokketen is in handen van een eigenaar en deze bepaalt wie toegang heeft en wie niet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Blockchain binnen een bedrijf. De laatste soort blokketen is de consortiumblockchain. Zoals de naam doet vermoeden is dit een blockchain voor een consortium, een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen. De blockchain is niet openbaar, maar heeft wel meerdere eigenaren.

Is de Blockchain technologie veilig?

De informatie die je op Blockchain opslaat, wordt eerst door Block chain versleuteld middels cryptografie. Online betaalmiddelen, die gebruik maken van blockchain, worden daarom cryptocurrency genoemd. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de bitcoins. Al je transacties worden in blokjes opgeslagen in het netwerk van computers. Nieuwe blokjes bevatten info van de oude blokjes in de tweede hash, waardoor een keten ontstaat. Deze informatieketting is onveranderbaar en ook niet te kraken.

Bij blokketens is er dus geen sprake van een centraal punt, dat alle informatie bevat. Er zijn meerdere knooppunten/computers, die allemaal een kopie van de database hebben. Valt dus een computer uit of wordt een computer gehackt, dan zijn er nog altijd de andere knooppunten met hun eigen kopie van je informatie. Er is dus ook niet slechts maar een eigenaar of toezichthouder.

De controle ligt bij de gebruikers. Nieuwe transacties worden in de database opgeslagen door de knooppunten. Dit kan alleen als de informatie klopt door middel van een code. Deze code moet tussen de verschillende knooppunten kloppen en dan wordt de informatie opgeslagen. Dit voorkomt dat mensen die kwaad willen doen zelf iets kunnen opslaan of wijzigen.

is blockchain de toekomst?

Is Block Chain de toekomst?

Blockchain is voor iedereen toegankelijk en kan daardoor een open technologie genoemd worden. Daarnaast kan het voor een groot scala aan toepassingen gebruikt worden. Iedereen die de techniek meester is, kan een eigen Blockchaindatabase opbouwen voor welke reden dan ook dat je hem nodig hebt, waarbij je zelf de regels bepaalt waaraan de database en het gebruik hiervan aan moeten voldoen. Blokketen maakt veel processen simpeler, doordat het papieren documenten vervangt voor veilige digitale documenten.

Voorbeelden waarbij Blockchain zou kunnen helpen

De bekendste Block chain toepassing is de eerder genoemde cryptocurrency, zoals Bitcoins, die de tussenkomst van een financiële instelling feitelijk overbodig maakt. Hierdoor zijn zelfs internationale betalingen in een mum van tijd geregeld. Ook voor de zorg biedt Block chain een uitkomst door de zogenaamde Slimme Contracten. Dit zou afspraken tussen de zorgverzekeraar en klant eenvoudiger moeten kunnen vastleggen en daardoor kun je als klant onder andere makkelijker testen of iets vergoed wordt of niet door de verzekeraar. Ook patiëntgegevens en auteursrechten zouden gemakkelijker geregeld moeten kunnen worden door de Blokketen Technologie.

In welke toepassingen vind je blokkenketen nu al terug?

Block chain wordt al in veel bedrijfstakken toegepast en heeft zich daarin al ruimschoots bewezen. Denk aan zaken als: 

• Financiën
• Ketensamenwerkingen; bewijs van order en bewijs van herkomst
• Contracten
• Identiteit; verifieerbaar en gekoppeld aan fysieke kenmerken
• Eigendommen, zoals registratie en verifieerbare bezittingen

Waarom zou je kiezen voor Blockchain?

Als je voor blokkenketting oplossing kiest, dan biedt de digitale database je de volgende voordelen aan:

• Je zekerheid neemt toe, want je kiest voor de inzet van onafhankelijke technologie. Een belanghebbende derde partij ontbreekt immers.
• De veiligheid van je transacties neemt toe, want het netwerk van Block chain valt niet weg als een knooppunt gehackt wordt.
• Je kosten zullen lager uitvallen, want er zijn geen tussenpartijen meer nodig.
• Er zal geen fraude meer plaatsvinden, want iedereen in een netwerk kan de transacties zien en verifiëren.

Wat zijn de voordelen van de blockchain?

Blockchain technologie biedt een aantal voordelen, hieronder hebben we de 4 belangrijkste voor je uitgelegd!

  1. Decentralisatie: Blockchain is een gedistribueerd grootboek waarin gegevens worden opgeslagen op meerdere knooppunten in plaats van op een centrale server. Dit betekent dat er geen centraal punt van falen is en er geen single point of control is. Dit maakt het systeem robuuster en minder vatbaar voor hacking of aanvallen.
  2. Veiligheid: Gegevens die zijn opgeslagen op de blockchain zijn versleuteld en kunnen niet worden gewijzigd zonder consensus van het netwerk. Dit betekent dat gegevens op de blockchain veiliger zijn dan op een centrale server.
  3. Transparantie: Omdat de blockchain openbaar is, kan iedereen de transacties in realtime volgen. Dit vergroot de transparantie van transacties en helpt bij het voorkomen van fraude.
  4. Efficiëntie: Blockchain transacties worden binnen enkele seconden verwerkt, wat veel sneller is dan traditionele financiële transacties.

Om blockchain technologie eenvoudig toe te passen, kun je gebruik maken van bestaande block chain platforms zoals Ethereum of Hyperledger. Deze platforms bieden een eenvoudige manier om smart contracts te maken en uit te voeren op de blockchain. Je kunt bijvoorbeeld een smart contract opstellen voor het automatisch uitvoeren van een transactie wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor escrow-diensten, waarbij een derde partij de betalingen bewaart totdat aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Wat zijn de nadelen van Block chain?

Zoals aan alles zit ook aan het gebruik van Block chain enkele nadelen. Je hebt minder rechten, omdat een onafhankelijke derde partij niet aanwezig is. Hierdoor ben je ook niet beschermd, want er is geen derde partij die voor je zorgt wanneer er niet geleverd wordt. Er is geen privacy, want de block chain transacties zijn openbaar. Transacties kosten geld, wat leidt tot hogere kosten. Block chain kan tevens maar een aantal transacties per periode verwerken, dus de technologie is niet schaalbaar. Herstellen van een foutieve transactie is niet mogelijk zonder de hulp van alle betrokken partijen. Als laatste verloopt de validatie van personen via een ouderwetse manier, die wel fraudegevoelig is.

Plaats een reactie