Wat is markt kapitalisatie (market cap) betekenis?

Vandaag de dag zijn er veel mensen die graag willen gaan beleggen in cryptocurrencies. Mensen die zich voor het eerst inlezen in het beleggen komen voor veel verschillende begrippen te staan. Een van de begrippen die een belangrijke rol speelt bij het beleggen is de markt kapitalisatie (in het Engels market cap), een begrip wat je vast wel eens hebt gehoord.

De markt kapitalisatie is onder andere van belang voor het kiezen van de juiste crypto munten om in te beleggen. Aangezien het zo’n belangrijk begrip is, is het van belang om hier even wat dieper op in te gaan. Om ervoor te zorgen dat je niet meer voor verrassingen komt te staan heb ik in dit artikel het een en ander voor je op een rijtje gezet.

Wat houdt markt kapitalisatie in?

Straks gaan we kijken naar het belang van markt kapitalisatie, maar voor het zover is moeten we eerst even kijken naar de term zelf. Market cap is een term die verwijst naar de totale marktwaarde in euro van de uitstaande aandelen van een onderneming. De marktkapitalisatie wordt gewoonlijk “market cap” genoemd. Het wordt berekend door het totale aantal uitstaande aandelen van een onderneming te vermenigvuldigen met de huidige marktprijs van één aandeel.

Voor cryptocurrencies bestaan er natuurlijk geen aandelen. Toch kennen we hier een bepaalde soort markt kapitalisatie. Het gaat hier niet om aandelen, maar om de hoeveelheid munten die er over de jaren heen is uitgebracht. Zo weet je dat er van Bitcoin maximaal 21 miljoen munten gemaakt kunnen worden maar dat dit niveau vandaag de dag nog niet is bereikt.

Wat is de betekenis van Market Cap en wat kun je er mee?
Bitcoin market cap (15-4-2021) via CoinMarketCap.com

Het belang van de market cap

Begrijpen wat een cryptocurrency project waard is, is natuurlijk een belangrijk onderdeel bij het beleggen. Toch is het vaak moeilijk om dit snel en nauwkeurig vast te stellen. Marktkapitalisatie is een snelle en eenvoudige methode om de waarde van een crypto project te schatten door te bekijken wat de markt denkt dat het waard is voor bekende cryptocurrencies.

In een dergelijk geval volstaat het de koers te vermenigvuldigen met het aantal beschikbare munten van de cryptocurrencies. Dit hoef je overigens niet allemaal zelf te berekenen. Bij de website van de bekende aanbieder Coinmarketcap.com kan je precies zien wat de markt kapitalisatie is voor een blockchain project. Dit geldt niet alleen voor Bitcoin, maar ook voor de vele andere digitale valuta.

belang van markt kapitalisatie

Mythes over de markt kapitalisatie

Ik zie dat er nog altijd een hoop misopvattingen bestaan omtrent de markt kapitalisatie. Hoewel de markt kapitalisatie vaak wordt gebruikt om een crypto project te beschrijven, meet de markt kapitalisatie niet de vermogenswaarde van een bepaald project. Dit kan je alleen berekenen aan de hand van ene grondige analyse van de fundamentele factoren van een bepaald project.

Het is niet zo handig om een cryptocurrency te waarderen aan de hand van de markt kapitalisatie omdat de koers waarop het gebaseerd is, niet noodzakelijk weergeeft hoeveel een deel van het project waard is. De koersen van cryptocurrencies worden vaak over- of ondergewaardeerd door de markt. Dit betekent dat de koers alleen bepaalt hoeveel de markt bereid is te betalen voor de aandelen.

Wil je de markt kapitalisatie gebruiken voor het beleggen dan raad ik je aan om alleen te kijken naar de grootte om te zien welke projecten bekend zijn en welke niet. Aan de hand hiervan kan je wat sneller zien welke risico’s je neemt. Zo zorgt de hoge markt kapitalisatie van Bitcoin voor een lager risico dan het beleggen in een project met een lagere markt kapitalisatie.

Zelf beginnen met beleggen in cryptocurrency

Bij het kiezen van digitale valuta om in te beleggen is het dus van belang om onder andere te kijken naar de totale markt kapitalisatie die er op dat moment te vinden. De handige informatie uit dit artikel heeft er als het goed is voor gezorgd dat je in ieder geval weet wat er met markt kapitalisatie bedoeld wordt en waar het precies voor staat.

Los van de markt kapitalisatie zijn er veel meer termen die van belang zijn bij het beleggen. Indien je jezelf zo goed mogelijk voor wilt bereiden op het beleggen dan heb je geluk. Hier op de site zijn er veel meer artikelen te vinden die je zeker even door zou moeten nemen. Door je goed in te lezen ben ook jij in staat om goed voorbereid aan de slag te gaan!

Plaats een reactie