Wat is Proof of Work?

Voor het minen van Bitcoin is veel rekenkracht nodig en dus energie (elektriciteit). Als je dit vanuit huis wil doen, valt energie vergelijken zeker aan te raden. Miners moeten bewijzen dat ze genoeg rekenkracht in huis hebben. Dit is het Proof of Work (PoW) protocol: een set regels waarmee consensus bereikt moet worden.

Hoe werkt Proof of Work? (POW)

De blockchain zorgt ervoor dat er controles kunnen worden uitgevoerd op transacties. Deze blockchain fungeert als een register dat voor iedereen toegankelijk is. Hier staan alle transacties in die ooit met Bitcoin gemaakt zijn. Verschillende gebruikers hebben een kopie van dit grootboek, waardoor er niet mee gesjoemeld kan worden. De blockchain kun je dus zien als de enige vorm van controle die het systeem heeft.

Hoe werkt proof of work?

 Om een nieuw blok toe te voegen aan de blockchain, is zeer veel rekenkracht nodig omdat er een moeilijke wiskundige som moet worden opgelost. Tegenwoordig zijn hier zeer krachtige computers en servers voor nodig. Door een van deze wiskundige rekensommen op te lossen, bewijst een miner dat de gebruikte computer krachtig genoeg is om alle gegevens correct te kunnen verwerken. Dat is Proof of Work.

Wat is de beloning voor miners?

Er moet natuurlijk wel een beloning tegenover het minen staan. Wie heeft bewezen genoeg rekenkracht in huis te hebben, moet ook nog eens de eerste zijn om een nieuw blok toe te voegen aan de blockchain. De beloning ontvangen miners in de vorm van Bitcoin. Deze beloning gaat echter ongeveer iedere vier jaar door de helft, na het minen van 210.000 blocks. 

Wat is de beloning voor miners?

Dit fenomeen staat bekend als de halving. Het minen van Bitcoin vraagt om een flinke investering in computers en servers die voorzien zijn van de beste hardware. Bitcoin ligt tegenwoordig flink onder vuur doordat het minen slecht zou zijn voor het milieu vanwege de hoeveelheid energie dat nodig is om een block te minen. 

Er zitten wat haken en ogen aan dit argument, maar feit is dat er een alternatief bedacht is op Proof of Work, namelijk Proof of Stake.

Proof of stake uitgelegd

Proof of Stake

Net als Proof of Work heeft Proof of Stake als doel om transacties op de blockchain te valideren en het netwerk te versterken. Bij Proof of Stake kan een gebruiker een blok aan de blockchain toevoegen wanneer deze de meeste munten binnen het netwerk in zijn of haar bezit heeft. Voor de ranking is het ook belangrijk hoelang de munten al in bezit zijn. Het gaat om een kans op het toevoegen van een blok. 

Door je coins op een speciale stakerekening te zetten, ontvang je een beloning in de vorm van meer munten. Je kunt dit zien als rente. Een nadeel hiervan is dat munten die je gestaket hebt, niet gebruikt kunnen worden om mee te handelen. Sommige cryptobeurzen zorgen ervoor dat jij wel een stakebeloning krijgt en je coins niet op een aparte rekening hoeft te zetten. Hierdoor blijven ze vrij verhandelbaar. Bij Bitvavo kun je heel eenvoudig je crypto munten staken, hoe? Dat leggen we uit. Klik op onderstaande button.

Plaats een reactie