Sinds 2009 is er een nieuwe digitale valuta op de markt, de eerste die de aanwezigheid van derde partijen onnodig maakte. Deze digitale valuta kennen we onder de naam bitcoin. Als je Bitcoin zegt zeg je ook bitcoin halving. Met bitcoins kun je betalen, je kunt de munten verkopen of bewaren tot ze meer waard zijn of je kunt ze verhandelen.
Bitcoins vallen onder de cryptocurrencies en zorgen voor financiële soevereiniteit; jij bepaalt wat je met je geld doet zonder tussenkomst van een financiële instelling. Een keer in de zoveel tijd vindt er een belangrijke gebeurtenis plaats in de wereld van de bitcoins, waardoor een belangrijke eigenschap in het netwerk in een keer verandert: de Bitcoin wordt nog schaarser.
Deze cruciale gebeurtenis wordt ook wel de Bitcoin halving genoemd. Voor ingewijden is het een historische gebeurtenis, waar veel waarde aan wordt toegekend. Maar wat is het precies? Dit artikel zal gewijd zijn aan dit mysterieuze fenomeen.
Inhoudsopgave
Een beetje geschiedenis om de rest te begrijpen
In 2009 stichtte Satoshi Nakamoto, een pseudoniem, het Genesis block in de broncode van Bitcoin. Kortom, Bitcoin werd geschapen. Toen duurde het maar liefst zes dagen eer het volgende block geprogrammeerd zou worden, maar sinds die tijd wordt er ongeveer om de tien minuten een nieuwe block aan de Bitcoin Blockchain toegevoegd.
Op 11 mei passeerden we de 630.000e block. Op dit moment vond ook de derde Bitcoin halving plaats en begint de vierde reward era. Hierover straks meer. In de broncode van bitcoins is vastgelegd dat er in totaal maar 21 miljoen bitcoins geproduceerd mogen worden. Die zullen op de markt verschijnen in 33 era’s bestaande uit vier jaren.
In elke era wordt vijftig procent van de nog beschikbare bitcoins in omloop gebracht. In het begin werd dus van de 21 miljoen beschikbare bitcoins 10.5 miljoen in omloop gebracht in vier jaar. En elke vier jaar wordt dit minder. In mei 2020 is bijvoorbeeld al 93.75% van alle bitcoins op de markt verschenen.

Wat is de Bitcoin halving nu precies?
Miners maken de blocks, waaruit de Bitcoin Blockchain bestaat. De miners krijgen hiervoor en voor beveiliging van het netwerk van Bitcoin een block reward. De reward bestaat uit twee delen: de block subsidy en de transactiekosten. Deze laatste groep wordt door de gebruikers van het Bitcoin netwerk betaald, opdat hun transacties in een block opgenomen worden.
De block subsidy is het aantal nieuwe bitcoins, die uitgegeven worden per block dat gecreëerd wordt. In de eerste era na 2009 waren dit vijftig bitcoins per gemaakt block. Het budget dat de miners hebben om de Bitcoin Blockchain te beveiligen zal over de jaren heen steeds minder bestaan uit de block subsidy.
Een Bitcoin halving betekent dat de block subsidy van het ene op het andere blok maar liefst vijftig procent minder wordt. Dit gebeurt globaal eens in de 210.000 blocks of een keer in ongeveer vier jaar.
Wat is zijn de gevolgen van de Bitcoin halving?
Een Bitcoin halving zorgt voor een verandering in de dynamiek van het Bitcoin netwerk. Ten eerste hebben miners minder budget voor de beveiliging van het netwerk. Tevens is de kans groter dat er miners moeten weggaan, waardoor er sprake is van centralisatie. Minder miners krijgen immers meer in handen, terwijl juist de decentralisatie een schild vormt tegen kwaadwillenden. Hierdoor wordt het platform automatisch minder veilig.
Ten tweede zullen er minder bitcoins door de miners verkocht kunnen worden. Hierdoor verschuift de balans tussen vraag en aanbod drastisch met als gevolg dat de prijs van de bitcoins toeneemt. Volgens experts zal de inkoop prijs nu inmiddels liggen op $24.000 met een minimaal bedrag van$12.000. De prijs is echter afhankelijk van een aantal factoren, zoals: stroomprijs, aantal concurrerende miners, afschrijvingskosten, aanschafkosten en dergelijken.
Waarom zou je dan toch kiezen voor een Bitcoin halving?
Een Bitcoin Halving is een typisch voorbeeld van na regen komt zonneschijn. Op het eerste gezicht lijkt het misschien of een Bitcoin Halving alleen maar nadelen met zich meebrengt, maar niets is minder waar. Als de chaos van een halving achter de rug is, blijven de miners met een gezonde winstmarge over. Zij kunnen nu meer van de geproduceerde bitcoins bewaren, waardoor je een sterk netwerk van miners krijgt.
Ook vieren de grote fans van Bitcoin een feestje, omdat er weer een era succesvol is afgesloten. Geen hacks. Geen verboden. Niet op de klippen gelopen. Meer mensen kunnen van de munt gebruikmaken. Er zijn weer meer diensten en beleid op gemaakt. De positie van de bitcoins op de markt is verstevigd en steeds meer bedrijven stappen over op bitcoins.
Ten slotte is een Bitcoin halving het moment, waarop er wereldwijd veel aandacht is voor het vrij nieuwe betaalmiddel. Voorafgaand aan een halving worden er meer bitcoins verkocht dan normaal.

Wanneer zal de volgende Bitcoin halving plaatsvinden?
Het is al eerder vermeld dat de Bitcoin halvings plaatsvinden ongeveer om de 210.000 blocks oftewel vier jaar tijd. De halving vormt immers het einde van een Bitcoin era. De eerste reward era liep van het ontstaan van het Genesis block in 2009 tot aan 2012. In deze era waren er 210.000 blocks geproduceerd, kregen de miners 25 bitcoins per block en waren er 15.750.000 bitcoins in omloop.
Op 9 juli 2016 was de tweede Bitcoin halving. Er waren 420.000 blocks gerealiseerd, de miners verdienden nog maar 12.5 bitcoins per blok en er waren 18.375.000 bitcoins op de markt. De laatste halving was in mei 2020, nadat er 630.00 blocks geprogrammeerd waren en in totaal bijna twintig miljard bitcoins in omloop waren. In 2024 staat de volgende Bitcoin halving dus op de planning. Vermoedelijk zullen er dan 840.000 blocks geprogrammeerd zijn en 20.3 miljard bitcoins in omloop zijn, terwijl de beloning van de miners nog maar 3.125 bitcoins per block bedraagt. In 2044 zal waarschijnlijk de laatste halving plaatsvinden.
Planning Bitcoin Halving in de toekomst
Hier is een gedetailleerde opsomming van de Bitcoin halvings in het verleden en een voorspelling voor toekomstige halvings:
Eerste halving:
- Datum: 28 november 2012
- Bloknummer: 210.000
- Beloning voor blok vóór halving: 50 BTC
- Beloning voor blok na halving: 25 BTC
Tweede Bitcoin halving 2016:
- Datum: 9 juli 2016
- Bloknummer: 420.000
- Beloning voor blok vóór halving: 25 BTC
- Beloning voor blok na halving: 12,5 BTC
Derde Bitcoin halving 2020:
- Datum: 11 mei 2020
- Bloknummer: 630.000
- Beloning voor blok vóór halving: 12,5 BTC
- Beloning voor blok na halving: 6,25 BTC
Voorspelde toekomstige halvings:
Vierde Bitcoin halving 2024:
- Verwachte datum: rond 2024 (exacte datum is afhankelijk van het netwerk)
- Bloknummer: 840.000
- Beloning voor blok vóór halving: 6,25 BTC
- Beloning voor blok na halving: 3,125 BTC
Vijfde Bitcoin halving 2028:
- Verwachte datum: rond 2028 (exacte datum is afhankelijk van het netwerk)
- Bloknummer: 1.050.000
- Beloning voor blok vóór halving: 3,125 BTC
- Beloning voor blok na halving: 1,5625 BTC
Houd er rekening mee dat de exacte data van toekomstige halvings kunnen variëren, afhankelijk van hoe snel nieuwe blokken worden gemined. Over het algemeen gebeurt een Bitcoin halving ongeveer elke vier jaar, of elke 210.000 blokken.