Wat is hash rate in Bitcoin en waar dient Hashing voor?

Als je niet zo heel veel begrijpt van de techniek achter Bitcoin dan ben je zeker niet de enige. Het is namelijk een lastige technologie die niet iedereen zich voor kan stellen. Een van de dingen die maar ontzettend weinig mensen begrijpen is het begrip hash rate (of hashing) binnen de blockchain.

Hoewel ik in dit artikel je niet alles kan laten zien over hashing heb ik geprobeerd om het toch wat duidelijker te maken. Door dit door te nemen krijg je als het goed is een beter beeld over wat hashing inhoudt en welke rol de hash rate speelt binnen de blockchain.

Wat houdt hashing in?

Hou je vast, het is namelijk best ingewikkeld om hashing uit te leggen. Het proces van Hashing kan het beste worden omschreven als het omzetten van een tekenreeks, zoals letters, cijfers of symbolen, door toepassing van een wiskundige formule. Deze wordt vervolgens omgevormd tot een reeks van weer een aantal tekens die een “sleutel” wordt genoemd.

De hash-sleutel is het uiteindelijke product van de oorspronkelijke reeks die je hebt omgevormd. De hashfunctie is voor Bitcoin erg belangrijk, al wordt het ook gebruikt voor andere soorten programma’s en technologieën. De tijd die nodig is om de originele waarde te vinden, is langer in vergelijking met de tijd die nodig is bij het gebruik van de gehashte sleutel.

Wat doet de hash rate in crypto?

Hashing vs. encryptie – wat is het verschil?

Sommige mensen halen hashing en encryptie nog wel eens door elkaar. Dit is logisch, ze lijken namelijk in veel opzichten op elkaar.  Toch zitten er wel een aantal belangrijke verschillen tussen. Het grote verschil tussen encryptie en hashing is dat het hele proces van hashing is gebaseerd op een sleutelsysteem. Zonder de opgegeven sleutel kan het versleutelde bericht niet worden gelezen.

Bij encryptie is dit niet zo, hier maak je namelijk geen gebruik van een sleutel. Stel dat je bepaalde informatie op een discrete manier naar iemand wilt versturen. Encryptie is dan de beste manier om je gegevens te beveiligen in vergelijking met hashing. De ontvanger heeft niets aan de verzonden gegevens als hij ze niet kan ontcijferen zonder een sleutel.

Als de informatie die je verstuurt niet zomaar ontcijferd moet kunnen worden zonder een sleutel dan is hashing weer het beste. Precies, dit is van belang voor het versturen van bijvoorbeeld Bitcoins. Hashing maakt het mogelijk om op een veilige manier geld over te maken en transacties over te maken. Voor hackers is het niet mogelijk om toegang tot jouw geld te krijgen zonder je sleutel.

Wat is de hash rate van Bitcoin?

Het is tijd om in te zoomen op de rol van hashing binnen een project als Bitcoin. Zoals je wellicht al hebt gelezen worden Bitcoins uitgegeven aan miners doordat zij een speciale formule oplossen. Ze doen dit door speciale hardware te gebruiken. Tijdens het oplossen van een probleem krijgen zij een willekeurige output van 64 karakters. Dit noemen we een ‘hash’.

Om het juiste hash nummer te vinden, gebruiken Bitcoin-miners het SHA-256 hash-algoritme. De gegevens die een miner in de SHA-256 hash-functie invoert zijn alle huidige transacties die binnen de limiet van de block height passen. Ook vullen ze de nonce in. De nonce is een willekeurige waarde die de miner bij elke hash poging verandert om een nieuw resultaat te krijgen.

hash sha 256 algoritme

Door iets kleins te veranderen in de invoer wordt het resultaat volledig anders. Op dit moment moeten Bitcoin-mijnwerkers een hash vinden die begint met negentien nullen. Om dit aantal te vinden moet je echt je best doen.

De hash rate is de snelheid waarmee een miner een hash bereikt, ook wel het aantal keren dat een hash functie per seconde wordt berekend. Naarmate meer miners Bitcoin delven, zal de hash rate toenemen. Je kunt via Google eenvoudig grafieken vinden met de huidige hash rate van Bitcoin.

Bitcoin hash rate geschiedenis
Bitcoin hash rate geschiedenis van start tot huidig (februari 2021)

Als je nog meer te weten wilt komen over de blockchain en over Bitcoin in het algemeen dan zijn er hier op de site nog veel meer artikelen te vinden om door te nemen. Door je goed in te lezen krijg je een beter beeld over het project waar je precies in gaat beleggen.

Plaats een reactie