Wat is block height?

De blockchain is misschien wel dé grootste uitvinding van deze eeuw. Door middel van de blockchain is het mogelijk om snel en vooral veilig transacties uit te voeren. Zoals je weet draait Bitcoin op een blockchain, een bijzonder systeem van losstaande blokken die aan elkaar gekoppeld zijn.

Nu roept de blockchain wel de nodige vragen op. Veel mensen vragen zich af wat er precies wordt bedoeld met de term block height. Aangezien dit een belangrijk begrip is om te begrijpen heb ik in dit artikel het een en ander voor je op een rijtje gezet. Lees dit zeker even door als je te weten wilt komen wat we verstaan onder de block height.

Wat is een block – rol in de blockchain

Straks laat ik je precies zien wat we verstaan onder de block height. Maar voor het zover is moet ik je eerst wat meer laten zien over de rol van de blokken op de blockchain van Bitcoin. Blokken zijn in feite niets meer dan bestanden waarin gegevens met betrekking tot het Bitcoin-netwerk worden opgeslagen.

Een blok registreert een of meer Bitcoin-transacties die nog niet in eerdere blokken zijn opgenomen. Een blok is dan ook eigenlijk een soort pagina van een grootboek. De blockchain zelf kan worden aangewezen als het groetboek zelf. Ieder blok maakt hier een pagina vanuit.

Elke keer dat er een blok is ‘voltooid’, maakt het plaats voor het volgende blok in de blockchain. Een blok is dus een permanente opslagplaats van gegevens die niet kunnen worden gewijzigd of verwijderd als ze eenmaal zijn opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat het voor criminelen niet meer mogelijk is om te knutselen met deze gegevens.

Hoe werkt block height

De betekenis van de block height

Goed, nu je dit weet is het tijd om te kijken naar de betekenis van de block height. De block height van een bepaald blok kan ook wel worden gezien als het aantal blokken dat eraan voorafgaat in de blockchain. Een blockchain bevat een altijd een lange reeks met blokken. Hier komt de naam blockchain dan ook vandaan.

Deze blokken zijn dus speciale data-eenheden die worden gebruikt om transactie-informatie van het netwerk op te slaan. Het allereerste blok op een blockchain wordt het genesis-blok genoemd. Dit blok heeft een block height van nul. Dit komt doordat er dus geen blokken aan voorafgaan zijn gegaan in de blockchain.

De totale grootte de blockchain is gelijk aan de block height van het laatste blok in de keten. De block height wordt ook berekend als de lengte van de blockchain min één. Door middel van een block height grafiek kan je zien hoe gestaag er nieuwe blokken worden ontdekt op de blockchain naarmate de tijd verstrijkt.

Kan de block height hetzelfde zijn?

Wanneer een miner met succes een block heeft gemaakt wordt dit toegevoegd aan de blockchain. Een individueel blok kan makkelijk worden geïdentificeerd aan de hand van de totale block height. Nu is dit niet het enige waar je naar moet kijken. Het is namelijk mogelijk dat meer dan één blok van dezelfde blockchain dezelfde block height heeft.

Twee blokken hebben dezelfde hoogte als er sprake is van meer dan één miner die op hetzelfde moment een blok heeft gemaakt. Dit gebeurt vaker dan je zou enken. Wanneer hetzelfde blok meer dan eens wordt bevestigd, heeft het de potentie om een zogenaamde “fork” te creëren. Dit vindt plaats omdat er geen dubbele blokken op een specifieke blockchain kunnen bestaan. Op de Reddit Bitcoin community is hier discussie over onstaan, lees maar eens 😉

Wat kun je met block height?

Wat kun je met de block height?

Aan de hand van de block height is het vrij eenvoudig om een beeld te vormen over de groei en omvang van een bepaalde blockchain. Door te kijken naar de groei van een cryptocurrency op een blockchain krijg je meer inzicht in de populariteit van de munt. Dit wordt dan ook veel bekeken door professionele beleggers.

De hoogte geeft je geen gedetailleerde informatie over het blok wat er is gemaakt. Het geeft je alleen wel de mogelijkheid om snel in te zien hoe hard bepaalde blockchains groeien. Dit maakt het mogelijk om te zien waar je precies in zou moeten beleggen. Je kunt de informatie over de block height onder andere opzoeken via een Block Explorer.

Meer te weten komen over de werking van een individueel blok op de blockchain? Kijk dan zeker even bij het speciale artikel wat ik daarvoor heb geschreven. In mijn andere artikelen ga ik hier namelijk nog veel dieper op in!

Plaats een reactie