Wat is block reward?

Bitcoin is natuurlijk bekend geworden door het unieke concept van de Blockchain. De blockchain is vrij complex, dit komt met name door het feit dat er veel wiskundige algoritmes en formules bij komen kijken. Eén van de begrippen die echter wel te begrijpen is, is het begrip Block reward.

De Block reward is van noodzakelijk belang voor het oplossen van de formules die verbonden zitten aan de blokken op de blockchain. Ik laat je in dit artikel wat meer zien over de betekenis van de Block reward en over de rol die deze beloning speelt voor de blockchain.

De betekenis van een Block reward

Wil je weten wat de Block reward inhoudt dan zal je eerst wat meer moeten weten over de blockchain in het algemeen. Zoals je wellicht al weet zijn blockchains eigenlijk rijen vol met individuele blokken. Ieder blok bevat een groot aantal gegevens over de transacties die binnen een bepaalde periode zijn voltooid. Elk blok heeft speciale beveiliging aan de hand van cryptografie.

Deze beveiliging bestaat uit een lastige wiskundige formule. Voordat het blok kan worden gecreëerd en toegevoegd kan worden aan de blockchain moet deze formule worden opgelost. Gebruikers van de blockchain worden beloond met cryptocurrency voor het oplossen van deze wiskundige formules.

De term Bitcoin block reward verwijst dus naar de nieuwe bitcoins die door het blockchain netwerk worden toegekend aan de miners die de oplossing hebben voor de formule. Je kunt het zien als een beloning voor het harde werk, al wordt het werk eigenlijk gedaan door machines en computers.

block reward betekenis

De rol van de miners

De mensen die deze blokken proberen te kraken om een Block reward te krijgen staan bekend als miners. De meeste blokken op Bitcoin en andere blockchains worden gemaakt door groepen miners die speciale software gebruiken. In het geval van Bitcoin was de cryptomunt oorspronkelijk ontworpen om gemaakt te worden met normale grafische kaarten.

Maar na verloop van tijd werd het efficiënter om GPU’s te gebruiken. Weer een paar jaar later kon je het alleen doen met een ASCI-apparaat. Dit heeft ervoor gezorgd dat het niet meer zo lastig is om zelf de Block reward op te eisen.

uitleg over block reward

Zijn er ook Block rewards van andere cryptocurrencies?

Jazeker, andere cryptocurrencies hebben een gelijkaardig mechanisme om miners te belonen voor het oplossen van de wiskundige formules. Dit zien we bijvoorbeeld ook bij projecten zoals Bitcoin Cash of Litecoin. Degene die als eerste de formule heeft opgelost heeft als eerste recht op de Block reward.

Nu het bij Bitcoin eigenlijk alleen nog mogelijk is om de Block reward te krijgen als je echt speciale apparatuur hebt zijn er veel mensen die hun gelijk proeven bij andere projecten. De minder bekende cryptocurrencies stellen mensen in staat om zelf aan de slag te gaan. Zeker een leuke manier om wat bij te verdienen.

block reward vs bitcoin halving

Wat is een Bitcoin halving – invloed op de Block reward

Bij de aanvang was de Block reward 50 BTC waard. Dit is alleen niet meer mogelijk vandaag de dag nu Bitcoin een schaars product wordt. Zoals je weet kunnen er namelijk geen Bitcoins worden bijgemaakt, er is een vast aantal te vinden. Dit is de reden dat we de Bitcoin Halving kennen.

De Bitcoin halving zorgt ervoor dat de Block reward in tweeën wordt gesplitst. De Block reward wordt altijd gehalveerd nadat er 210.000 blokken zijn bijgemaakt. Het duurt ongeveer vier jaar om op dit punt te komen. Vanaf februari 2019 was één Block reward 12,5 BTC waard.

Na 64 iteraties van halvering van de block reward zullen er uiteindelijk nul bitcoins worden uitgeven voor het oplossen van de formules. Dit is namelijk het moment dat alle blokken gemaakt zijn en echt alle Bitcoins in omloop zijn. Overigens duurt het nog wel even voordat we op dit punt zijn. 

bitcoin halving en block reward uitgelegd

Wil je zelf een Block reward verdienen?

Als je zelf aan de slag wilt gaan met het verdienen van een Block reward dan is het noodzakelijk om een goede computer met een sterke CPU te hebben. Via internet kan je vervolgens software installeren die je in staat stelt om zelf een miner te worden. Hou er wel rekening mee dat de Block reward over het algemeen niet zo hoog is voor de andere cryptocurrencies op de markt.

Als je nog wat meer te weten wilt komen over de blockchain en over Bitcoin zelf dan heb je geluk. Hier op de site zijn er namelijk no veel meer artikelen te vinden die je zeker even door zou moeten nemen!

Plaats een reactie