De techniek achter de Bitcoin is natuurlijk vrij complex. Wanneer je je voor het eerst inleest over het onderwerp zal je achter de term decentralisatie komen. Decentralisatie speelt dan ook echt een erg belangrijke rol binnen de cryptomarkt, het is één van de belangrijkste onderdelen van Bitcoin.
Nu begrijp ik maar al te goed dat lang niet iedereen bekend is met decentralisatie en met wat dit precies inhoudt. Om je hier wat meer over te laten zien heb ik besloten om de belangrijkste info voor je op een rijtje te zetten. Door dit goed door te nemen weet je zelf ook binnen no time wat er precies onder decentralisatie wordt verstaan.
Inhoudsopgave
Decentralisatie betekenis – gebrek aan tussenpersoon
Voordat ik in ga op het belang van decentralisatie voor Bitcoin is het van belang om eerst even te kijken naar wat dit precies betekent. Decentralisatie kan worden beschreven als het proces waarbij de macht wordt verdeeld. Dit houdt in dat er geen sprake meer is van een centrale autoriteit. De meeste financiële en overheidssystemen die momenteel bestaan zijn niet gedecentraliseerd.
Dit houdt in dat er één enkele hoogste autoriteit is die belast is met het beheer ervan, denk bijv. aan een centrale bank of een instantie van de overheid. Dit brengt veel nadelen met zich mee. Deze komen bijv. voort uit het feit dat elke centrale autoriteit een rol speelt bij de ondergang van systemen. Bitcoin is ontworpen als een gedecentraliseerd alternatief voor overheidsgeld en heeft daarom geen enkel orgaan boven zich gaan.
De onderliggende technologie, ook wel de bekende Blockchain, maakt deze decentralisatie mogelijk. Dit wordt gedaan door elke gebruiker de kans te bieden om een van de vele betalingsverwerkers van het netwerk te worden. Sinds de verschijning van Bitcoin zijn er veel andere cryptocurrencies verschenen die ook decentralisatie weten aan te bieden. Hier kan je bijv. denken aan Ethereum of aan een project als DASH.

De voordelen van decentralisatie
Je weet nu wat decentralisatie ongeveer inhoudt. Wat je alleen nog niet weet is wat de grootste voordelen zijn van decentralisatie binnen een project. Ik heb de grootste voordelen van een hoge mate van decentralisatie even voor je op een rijtje gezet:
Je hebt geen vertrouwen meer nodig
Het eerste voordeel is dat in een gedecentraliseerd blockchain-netwerk niemand iemand anders hoeft te kennen of te vertrouwen. Elk lid in het netwerk heeft een kopie van exact dezelfde gegevens in de vorm van een gedistribueerd grootboek. Als het grootboek van een lid op enigerlei wijze wordt gewijzigd of corrupt is, zal het worden verwijderd door de meerderheid van de leden in het netwerk. Dit zorgt ervoor dat fraude of corruptie eigenlijk onmogelijk wordt gemaakt. Het grootboek is te volgen via een zogenaamde block explorer.

Je kunt gegevens beter afstellen
Bedrijven wisselen vaak gegevens uit met bedrijven waar ze mee samen werken. Deze gegevens worden op hun beurt opgeslagen op de server van de andere partij. Telkens wanneer de gegevens worden overgezet, ontstaan er mogelijkheden voor gegevensverlies of onjuiste gegevens die in de opslag terechtkomen. Met een gedecentraliseerde gegevensopslag heeft elke entiteit toegang tot een volledige weergave van de gegevens. Hierdoor kunnen gegevens makkelijker worden afgesteld.
Je hebt minder last van zwakke punten
Decentralisatie kan de zwakke plekken in systemen verminderen, omdat er te veel vertrouwen is in specifieke actoren. Deze zwakke punten kunnen leiden tot systeemfouten, zoals het niet leveren van beloofde diensten of inefficiënte dienstverlening door uitputting van middelen, periodieke uitval, knelpunten, gebrek aan voldoende stimulansen voor goede dienstverlening, of corruptie.
Je kunt de middelen beter verdelen
Decentralisatie kan ook helpen om de verdeling van middelen nog beter te maken dan voorheen. Door de beloofde diensten met betere prestaties te leveren met een groter netwerk is de kans veel kleiner dat er iets fout zal gaan. Dit maakt decentralisatie dé keuze voor de toekomst.
Meer te weten komen over Bitcoin?
Door de bovenstaande informatie heb je als het goed is een beter beeld gekregen over decentralisatie en over de rol die het speelt binnen een project als Bitcoin. Zoals je wel hebt kunnen zien is dit een begrip wat van cruciaal belang is voor de toekomst van het project. Zonder decentralisatie zou Bitcoin nooit zo bekend zijn geworden.
Er valt natuurlijk nog veel meer te leren over Bitcoin en ander cryptocurrencies. Mocht je niet genoeg krijgen van al deze nieuwe kennis dan heb je geluk. Hier op de site zijn er namelijk nog veel meer andere artikelen te vinden die je zeker even door zou moeten nemen. Onze site is dé place to be voor de belangrijkste informatie over cryptocurrencies!