Als er een één onderdeel in de cryptocurrency industrie momenteel veel aandacht trekt dan zijn dat gedecentraliseerde financiën, simpelweg afgekort tot DeFi. Dit zijn financiële diensten die gebruikmaken van smart contracts. Wat is DeFi en waarom zijn smart contracts zo belangrijk voor deze crypto’s?
Inhoudsopgave
Wat zijn smart contracts?
Smart contracts zijn geautomatiseerde en gedecentraliseerde overeenkomsten. Dit betekent dat er geen tussenpersoon zoals een bankmedewerker of jurist nodig is om een afspraak zoals een contract vast te leggen. In plaats daarvan worden de afspraken vastgelegd in de blockchain.
Koersexplosie van DeFi
Tussen september 2017 en januari 2020 steeg de waarde van DeFi als een raket. De crypto term ‘to the moon’ is hierop zeker van toepassing. In totaal steeg de totale waarde in DeFi contracten binnen een paar jaar van 2.1 miljoen dollar naar 6.9 miljard dollar.
Waardestijging van tokens
De waardestijging van gedecentraliseerde financiën heeft geleid tot een prijsstijging van vrijwel alle verhandelbare tokens die in DeFi smart contracts worden gebruikt. Ontelbaar veel tokens stegen in slechts een jaar tijd twee, drie en soms zelfs twintig keer in waarde. Synthetix Network Token en Aave zijn daar een goed voorbeeld van. De eerstgenoemde DeFi token werd 20 keer zoveel waard, de laatstgenoemde had een waardestijging van 200 keer.

Toegenomen handel op cryptocurrencies op DEX
DeFi is grotendeels gebouwd op het blockchain netwerk van Ethereum. Je kunt het zien als de volgende stap in de disruptieve financiële technologie die de wereld al meer dan tien jaar in zijn greep houdt. Dit is goed te zien aan de toegenomen handel in cryptocurrencies op gedecentraliseerde beurzen, ook wel ‘DEX’ genoemd. Ze zijn volledig peer-to-peer, wat inhoudt dat geen centraal bedrijf is die het platform levert.
Wat kun je allemaal met DeFi?
Een van de kenmerken van gedecentraliseerde financiën is dat je er meer mee kunt doen dan handelen alleen. We hebben de mogelijkheden even voor je op een rij gezet:

- Cryptocurrencies kopen die ‘stablecoins’ worden genoemd: Deze zijn gekoppeld aan de waarde van een bepaalde valuta. Een bekende stablecoin is bijvoorbeeld USDC.
Lenen en uitlenen van diverse cryptocurrencies zodat je rente kunt verdienen met DeFi platforms. - Derivaten van activa, zoals valuta, creëren en uitwisselen: Je kunt dit doen met Synthetix.
- Wedden op de uitkomst van bepaalde gebeurtenissen: Dit is onder andere mogelijk met Augur.
Stapelen
DeFi staat ook bekend om het zogeheten ‘stapelen’. Dit betekent dat je meerdere dApps gebruikt voor maximaal rendement. In feite werkt het heel simpel. Je koopt bijvoorbeeld een stablecoin zoal DAI en leent het uit aan Compound om rente te verdienen. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en geld om te investeren.

4 Redenen voor de populariteit van DeFi
De populariteit van DeFi kent verschillende oorzaken. Je kunt wel zeggen dat traditionele regelgevers achter de feiten hebben aangelopen. Neem nu de verstrekking van leningen. Bij ongedekte leningen is het wettelijk verplicht dat leners en lening verstrekkers elkaars identiteit kennen. Bovendien kijkt de lening verstrekker naar het vermogen van de lener om een bepaalde schuld terug te betalen. Bij DeFi is dat niet het geval omdat privacy en wederzijds vertrouwen belangrijker wordt gevonden.
1) Regelgeving rondom Decentralized Finance
Steeds meer gewone én financiële instellingen raken in de ban van DeFi en de bijbehorende blockchain technologie dat. Dit blijkt wel uit het feit dat maar liefst 75 grote banken over de hele wereld aan het testen zijn met blockchain om betalingen te versnellen en te vereenvoudigen. Denk bijvoorbeeld aan gerenommeerde namen als de Royal Bank of Canada, ANZ en JP Morgan.
2) Institutionele investeerders
Institutionele investeerders hebben inmiddels ook interesse in gedecentraliseerde financiën. Dit draagt eveneens bij aan de toenemende populariteit. Zo beheerde het crypto investeringsfonds Grayscale, ’s begin 2020 voor meer 5,2 miljard dollar aan crypto-activa.
3) Het effect van Covid-19
Ten derde moeten we het effect van de Corona pandemie niet onderschatten. Het Covid-19 virus houdt de wereld in zijn greep en heeft gezorgd voor zeer lage rentetarieven overal ter wereld. DeFi biedt in potentie een veel hoger rendement dan sparen. Zo heeft Compound een rente van 6,75% op jaarbasis voor degenen die sparen met de stablecoin Tether. Bovendien ontvangen gebruikers niet alleen rente, maar ook Comp tokens.
4) Het effect van Covid-19
Ten derde moeten we het effect van de Corona pandemie niet onderschatten. Het Covid-19 virus houdt de wereld in zijn greep en heeft gezorgd voor zeer lage rentetarieven overal ter wereld. DeFi biedt in potentie een veel hoger rendement dan sparen. Zo heeft Compound een rente van 6,75% op jaarbasis voor degenen die sparen met de stablecoin Tether. Bovendien ontvangen gebruikers niet alleen rente, maar ook Comp tokens.
Is de wereld klaar voor een ander financieel systeem?
DeFi maakt duidelijk dat de wereld langzaam maar beetje een nieuw financieel systeem krijgt dat meer gedecentraliseerd is dan ooit. Wel staat Decentralized Finance nog in de kinderschoenen wanneer het om veiligheid en regulatie gaat. De vraag hoe de ontwikkeling van een nieuw en digitaal financieel systeem kan worden gestuurd, inclusief het minimaliseren van risico’s, laten we graag over aan experts. Maar we houden het zeker in de gaten!

Conclusie
Decentralized Finance is interessant om in te investeren voor de lange termijn. Verwachting is dat de prijzen alleen maar gaan stijgen. Wel is er nog werk aan de winkel m.b.t. de technologie. Wil je nu DeFi cryptomunten kopen? dan kun je het beste een account aan maken bij onze partner Bitvavo. Hier kun je goedkoop cryptocurrency aanschaffen via de bitcoin exchange. Check onderstaande button 😉
🔒 Veilig bij Bitvavo