Wat is double spend? Is double spending mogelijk in Bitcoin?

De kans is erg groot dat je zelf een beetje begonnen bent met je inlezen over beleggen in crypto valuta. Er is namelijk een reden dat je hier op de site terecht bent gekomen. Veel beleggers vinden het door al die lastige termen wat lastiger om de knoop door te hakken, ze weten namelijk niet wat het is.

Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de term double spend, een term die best wel vaak wordt gebruikt als het aankomt op het beleggen. Omdat ik jou op weg wil helpen tijdens het beleggen heb ik besloten om in dit artikel wat dieper in te gaan op de betekenis van de double spending. Dankzij deze handige info zal je niet meer zo snel voor verrassingen komen te staan.

Betekenis van double spend in bitcoin?

Tijd om te kijken naar de betekenis van double spend. Double spending is een term die gebruikt wordt om het risico dat een digitale munt tweemaal kan worden uitgegeven te omschrijven. Dit is een risico wat met name bestaat voor de digitale valuta’s. Dit komt omdat de digitale informatie relatief gemakkelijk kan worden gereproduceerd door mensen die slechte bedoelingen hebben.

Fysieke valuta hebben dit probleem niet omdat zij niet gemakkelijk kunnen worden nagemaakt. Geld namaken is namelijk door alle watermerken eigenlijk onmogelijk geworden. Daar komt bij dat de bij een transactie betrokken partijen onmiddellijk de authenticiteit en het vroegere eigendom van de fysieke valuta in kaart kunnen brengen. Dit kan bij de digitale valuta niet, iets wat voor problemen kan zorgen volgens diverse experts.

double spending uitgelegd

Wat is het risico van double spending bij Bitcoin

Het probleem rondom double spending is erg vaak ter sprake gekomen bij discussies over de toekomst van onder andere Bitcoin. Deze kritiek ontstond doordat Bitcoin een gedecentraliseerde munt is zonder centrale instantie die kan verifiëren of de munt slechts één keer wordt uitgegeven. Bitcoin heeft dit probleem proberen te voorkomen door een mechanisme met de naam blockchain uit te brengen in de techniek achter de munt.

Deze blockchain zou ervoor moeten zorgen dat mensen in staat zijn om de authenticiteit van elke transactie te verifiëren. Op deze manier kan het probleem van double spending verholpen. Bitcoin eist dat alle transacties, zonder uitzondering, worden opgenomen in de blockchain. Dit mechanisme garandeert dat de partij die de bitcoins uitgeeft ze ook echt bezit.

De blockchain van geverifieerde transacties wordt in de loop van de tijd opgebouwd naarmate er meer en meer transacties aan worden toegevoegd. Het verifiëren van Bitcoin-transacties neemt enige tijd in beslag omdat het proces gepaard gaat met intensief rekenwerk en complexe algoritmen die veel rekenkracht vergen. Dit zorgt ervoor dat het lastig is om Bitcoins te manipuleren.

Is double spend onmogelijk binnen bitcoin?

Is double spending onmogelijk bij Bitcoin?

Het feit dat een double spend lastig wordt gemaakt door de blockchain betekent niet dat het onmogelijk is geworden om double spending te krijgen binnen Bitcoin. Zo loopt Bitcoin namelijk het risico op de zogeheten 51%-aanvallen. Deze doen zich voor wanneer een enkele entiteit of organisatie erin slaagt meer dan 50% van de hash-rate te controleren.

Hiermee kunnen de transacties uitsluiten of wijzigen. Een dergelijke aanval is niet echt waarschijnlijk Bitcoin, maar is wel gebeurd op andere netwerken. Een ander risico zijn de zogeheten Race -aanvallen. Hierbij worden er twee conflicterende transacties achter elkaar uitgezonden met hetzelfde geld. Echter wordt er slechts één transactie bevestigd.

Het doel van de aanvaller is de betaling ongeldig te maken door alleen de transactie te valideren die hem voordeel oplevert. Dit kan bijvoorbeeld door het geld naar een adres te sturen dat hij controleert. Bij een “Race attack” moet de ontvanger een niet-bevestigde transactie als betaling accepteren. Bitcoin heeft verschillende mechanismes om dit probleem zo klein mogelijk te maken, maar in theorie is het nog altijd mogelijk dat deze vorm van double spending zich voordoet.

Nog meer te weten komen over cryptocurrency?

Je ziet wel dat een term als double spending best complex is, maar dat je het door je een beetje in te lezen wel kunt begrijpen. Met deze info ben je dan ook beter bewust van het risico van double spend en met de manieren waarop je dit risico kunt voorkomen. Dit geeft je de handvatten die je nodig hebt om te gaan beleggen in cryptovaluta.

Naast double spend zijn er natuurlijk nog veel meer belangrijke termen die je zou moeten kennen. Wil je dan ook meer te weten komen over beleggen in cryptovaluta dan heb je geluk. Hier op de site heb ik voor jou talloze andere artikelen geschreven die je echt alles laten zien!

Plaats een reactie