Wat is een algoritme eigenlijk?

Zoals je waarschijnlijk wel weet is de techniek achter Bitcoin en andere digitale valuta vrij complex. Dit komt met name door het feit dat er talloze algoritmes worden gebruikt om het netwerk draaiende te houden. Waarschijnlijk weet je niet precies wat een algoritme, je bent hier niet voor niets terecht gekomen.

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen heb ik in dit artikel de belangrijkste informatie rondom de algoritme voor je verzameld. Ik laat je zien wat een algoritme is en wat de reden is dat de algoritmes zo belangrijk zijn voor een project als Bitcoin.

Wat is algoritme – de algoritme betekenis

Tijd om af te trappen met de belangrijkste vraag: wat is een algoritme eigenlijk? Algoritmen zijn eenvoudigweg een reeks instructies die stap voor stap moeten worden gevolgd om iets te doen of een probleem op te lossen. Als we dit moeten vergelijken met iets dan zou je een recept voor het bakken van een taart als een soort algoritme kunnen zien.

Als het aankomt op cryptocurrencies en computers in het algemeen bieden algoritmen computers een opeenvolgende reeks van stappen voor het voltooien van acties. Ze bestaan uit een precieze lijst van instructies die precies aangeven hoe een taak moet worden uitgevoerd.

Hoe werkt een algoritme?
Voorbeeld van een algortime

Waarom heten ze algoritmes?

Veel mensen vragen zich af waar de naam algoritme eigenlijk vandaan komt. In de 9e eeuw deed een beroemde wiskundige en astronoom talloze ontdekkingen op het gebied van de wiskunde. We hebben het hier over Muhammad ibn Mūsa al-Khwarizmī. Zijn achternaam is Perzisch voor het gebied waar hij geboren is: Khwãrezm. Dit ligt in Oezbekistan. 

Zijn naam is door de jaren heen omgevormd tot Algoritmi. De mensen konden namelijk lang niet allemaal zijn oorspronkelijke Perzische naam uitspreken. Deze versie van zijn naam is later omgezet naar het Engels en gebruikt om wiskundige formules aan te geven.

Hoe werken algoritmes eigenlijk?

Hoe werken algoritmes?

Nu weet je alleen nog niet hoe algoritmes eigenlijk werken. Computeralgoritmen werken altijd door middel van een speciale input en output. De computers nemen de input en passen elke stap van het algoritme toe op die informatie om een output te genereren. Dit is dus het resultaat van de gemaakte stappen.

Een zoekmachine is bijvoorbeeld een mooi algoritme voorbeeld dat een zoekopdracht als invoer neemt en zijn database doorzoekt op items die relevant zijn voor de woorden in de zoekopdracht. Vervolgens geeft het de resultaten weer. Dit wordt gezien als de output van het algoritme.

Je kunt algoritmen het beste zien in de vorm van een stroomdiagram. De input leidt tot stappen en vragen die in volgorde moeten worden afgehandeld. Wanneer elk onderdeel van het stroomschema is voltooid, is het gegenereerde resultaat de uitvoer.

Het Hashing algoritme van Bitcoin

Algoritmes spelen een erg belangrijke rol voor het laten werken van de blockchain van Bitcoin. Een van de belangrijkste algoritmes voor Bitcoin is het Hashing algoritme. Hashing is het proces waarbij digitale gegevens van willekeurige grootte worden omgezet in gegevens van een vaste grootte.

Om het wat makkelijker te maken: hashing is een proces waarbij van informatie die leesbaar is, iets wordt gemaakt dat niet meer leesbaar is. Dit wordt met name gedaan om een zo hoog mogelijke mate van anonimiteit mogelijk te maken. In mijn andere artikel ga ik nog veel dieper in op de werking van het bekende Hashing algoritme van Bitcoin.

Hashing algoritme

Het gebruik van algoritmes voor het traden

Algoritmes worden niet alleen gebruikt om de blockchain te onderhouden. Ze worden ook gebruikt door beleggers die zoveel mogelijk geld willen verdienen. High-frequency trading (HFT) is bijvoorbeeld een erg populaire strategie die wordt gebruikt op de aandelenmarkt.

Met deze vorm van trading wordt er gebruik gemaakt van algoritmische handel. Dit betekent dat de handelaars algoritmische programma’s gebruiken om kleine prijsverschillen op de markten uit te buiten. Vaak gaan HFT-firma’s zo ver dat ze hun handelsservers dicht bij de matching engines van de beurzen plaatsen om zo sneller te zijn dan de concurrent.

Wil jij traden in samenwerking met algoritmes? Dan raad ik je aan een account aan te maken bij Cryptohopper. Bij deze partij kun je crypto automatisch laten verhandelen om zo leuke winsten te maken. Meld je gratis aan via onderstaande butten!

🔒 Veilig bij cryptohopper

Zonder algoritmes geen Bitcoin

Algoritmes zullen altijd lastig blijven om te begrijpen, al hoop ik dat je dankzij dit artikel in ieder geval een beetje in de goede richting bent geduwd. Door middel van de talloze algoritmes is het mogelijk om het blockchain netwerk draaiende te houden.

Het is en blijft een volledige digitale valuta, dit is nu eenmaal vrij complexe stof allemaal. Neem ook zeker een kijkje bij de andere artikelen hier op de site als je wat meer grip wilt krijgen op de werking van cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Plaats een reactie