Wat is een Bitcoin adres en hoe werkt het?

Zoals je waarschijnlijk wel weet draait Bitcoin op een speciale blockchain. Een van de belangrijkste onderdelen van de blockchain is het gebruik van het blockchain adres. Zonder een Bitcoin adres kun je geen transacties verrichten op het netwerken.

Wil je te weten komen wat een Bitcoin adres is, hoe het werkt en of het wel veilig is? Dan is het handig om dit artikel even goed door te nemen. Ik heb vandaag het een en ander namelijk voor je op een rijtje gezet om je een volledig beeld te geven.

Wat is een Bitcoin adres?

Als eerste zullen we moeten kijken naar wat een Bitcoin-adres precies is. Een Bitcoin-adres is in feite niets meer dan een unieke identificatiecode die gebruikt wordt als een soort virtuele locatie waar de cryptocurrency naartoe kan worden gestuurd. Mensen kunnen de cryptocurrency naar Bitcoin-adressen sturen.

Het Bitcoin-adres is in tegenstelling tot bijvoorbeeld een normale bankrekening niet bedoeld om permanent te zijn. Het is een adres wat enkel en alleen gebruikt wordt voor een enkele transactie. In tegenstelling tot een digitale wallet, kan een Bitcoin-adres geen tegoed bewaren.

Hoe ziet een Bitcoin-adres eruit?

Het adres zelf bestaat altijd uit 26-35 alfanumerieke tekens. Deze reeks met tekens is de publieke helft van een asymmetrisch sleutelpaar. Het standaardformaat voor een Bitcoin-adres is P2PKK, wat dit precies is hoef je eigenlijk niet te weten).  Wat je wel moet weten is dat de van software van Bitcoin een speciale private key genereerd.

Hoe werkt een bitcoin adres?

Deze private key wordt door middel van een asymmetrisch handtekeningalgoritme gemaakt. Dit algoritme leidt vervolgens de public key af van de private key. De gebruiker ondertekent met de private key en verifieert die handtekening met de public key. Je kunt heel gemakkelijk op de website: bitaddress.org een eigen bitcoin adres aanmaken. 

Hoe gebruik je een Bitcoin-adres

Het bovenstaande wordt wat duidelijker als we het naar de praktijk halen. Hoe kan je met een blockchain adres transacties verrichten? Je moet het adres naar de ander sturen als je een betaling wilt ontvangen, je nodigt diegene uit met het adres. Het is dus een goed idee om dit Bitcoin adres op een gemakkelijk toegankelijke plaats te bewaren.

BTC adres

Om een bepaald bedrag aan Bitcoins direct naar een adres te sturen, moet degene die de munten verstuurt het adres kopiëren naar het “Verzenden”-gedeelte van de wallet software. Als je het geld niet overmaakt vanuit een wallet dan moet je even naar ‘Withdraw’ gaan op de beurs die je begrijpt. Van hieruit kun je namelijk ook munten overmaken.

Zodra alle andere velden zijn ingevuld kun je de transactie laten plaatsvinden. Het is met Bitcoin dus mogelijk om geld over te maken met behulp van alleen een Bitcoin adres. Kies je ervoor om een bepaalde hoeveelheid Bitcoins naar een adres te sturen dan betaal je altijd een klein gedeelte aan transactiekosten.

Is een Bitcoin-adres veilig?

Zonder in te gaan op het technische aspect van hoe een Bitcoin-adres wordt gegenereerd, is het belangrijk om even stil te staan bij de veiligheid van het Bitcoin adres. Zoals ik al heb gezegd worden er twee sleutels aangemaakt op het moment dat een wallet wordt aangemaakt. Dit zijn de private key en de public key.

Een Bitcoin-adres is in feite en soort afgeleide publieke sleutel en kan daarom overal worden verspreid zonder dat je bang hoeft te zijn om gehackt te worden of iets dergelijks. De privé-sleutel geeft iedereen echter volledige controle over de Bitcoin die op het adres is opgeslagen. Je privé-sleutel moet je dan ook nooit aan iemand afgeven of laten zien!

Als je privé-sleutel wel uitlekt dan kan een hacker zomaar met je geld aan de haal gaan. Daarom moet een privé-sleutel super voorzichtig bewaard worden. Dit is voor het blockchain adres niet het geval. Als iemand hierachter komt dan kan hij of zij alleen maar geld overmaken, iets wat alleen maar prettig zou zijn.

Zijn bitcoin adressen veilig?

Maak ook je eerste transactie met je Bitcoin adres

Wil je het echt onder de knie krijgen dan is het handig om zelf een transactie te plaatsen via de blockchain. Zo kan je bijvoorbeeld samen met een vriend afspreken om uit te testen hoe het precies werkt. Door te oefenen weet je veel beter hoe het moet en waar je op moet letten als het later echt zo ver is.

Als je nog meer te weten wilt komen over de technologie achter de blockchain dan heb je geluk. Hier op de site zijn er namelijk talloze andere artikelen te vinden die je zeker even door zou moeten nemen!

Plaats een reactie