Wat is een Bitcoin ETF en hoe kun je een BTC ETF kopen?

Als het aankomt op beleggen zijn er heel wat soorten beleggingen waar je voor kunt kiezen. Je kunt kiezen voor het beleggen in losse aandelen, Bitcoin of andere digitale munten, maar je kunt ook kiezen voor de handel middels een Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund). Dit is een term die je vast wel eens zal hebben gehoord.

Veel mensen weten niet precies wat een Crypto Exchange Traded Fund is, laat staan wat je er mee kunt doen. Aangezien het toch een belangrijk crypto begrip is om te kennen zal ik je in dit artikel alles laten zien wat je moet weten over de Exchange Traded Fund. Dit geeft je net even wat meer grip over de stof voordat je kunt beginnen met het beleggen.

Wat is een Exchange Traded Fund – betekenis van ETF

Zoals ik al heb laten zien staat de afkorting ETF voor Exchange Traded Fund. Maar wat houdt dit precies in? Een Exchange Traded Fund is aan te merken als een type effect dat een index, sector, grondstof of ander activum volgt. Dit gebeurt op dezelfde manier als een gewoon aandeel op een beurs kan worden gekocht of verkocht. Een ETF is dan ook te verhandelen via de beurs zelf. De ETF kan zelfs worden opgezet om specifieke beleggingsstrategieën te volgen.

Bitcoin ETF

Een bekend voorbeeld is de SPDR S&P 500 ETF. Dit is een bekende ETF die de S&P 500 Index volgt. ETF’s kunnen vele soorten beleggingen bevatten, waaronder aandelen, grondstoffen, obligaties of een mix van beleggingstypen. Op dit moment bestaat er helaas nog geen crypto ETF. Echter zijn er wel veel bedrijven die hier een aanvraag voor in hebben gediend. De kans is dus groot dat dit in de toekomst wel mogelijk zal zijn voor beleggers.

Zelf handelen in Bitcoin of een Bitcoin ETF?

Goede vraag… 

Zelf ben ik geen voorstander van Bitcoin ETF’s gezien je daar relatief veel beheerders kosten betaald. Er zijn ETF’s waar je +- 2% tot 4% beheerders kosten betaald. Zo ook de nieuwe Bitcoin ETF van ProShares die ondanks is goedgekeurd door de SEC. Als je geen werk wil met je investeringen dan is een BTC ETF wellicht voor jou een oplossing, wil je iets meer zeggenschap over je investering? Dan adviseer ik je om zelf bitcoins te kopen, hoe? dit leg ik je uit in de volgende alinea. 

Bitvavo goedkoopste exchange


Zelf Bitcoins kopen

Je kunt tegenwoordig namelijk hééél gemakkelijk zelf Bitcoin kopen. Ik werk al heel lang met Bitvavo, dit is de beste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland. Je betaald bij Bitvavo namelijk maximaal maar 0,25% over een transactie. Dit bespaard je al snel 1,75% op een Bitcoin ETF, kun je weer extra investeren! ;) 

🔒 Veilig bij Bitvavo

Bitvavo heeft in oktober 2021 de CashCow award Beste crypto broker 2021 gewonnen. 

Bitcoin ETF kopen – hoe doe je dat?

Hoe kan je dan beleggen in een Bitcoin ETF? Een ETF wordt een Exchange Traded Fund genoemd omdat het net als aandelen op een beurs wordt verhandeld. De prijs van de aandelen van een ETF verandert gedurende de handelsdag wanneer de aandelen op de markt worden gekocht en verkocht. Dit maakt het anders dan de beleggingsfondsen. Deze worden namelijk niet op een beurs verhandeld maar worden door actieve handelaren samengesteld.

crypto etf kopen, hoe werkt het?

Via een website als Plus500 of eToro is het mogelijk om eenvoudig te beginnen met het beleggen in de ETF. Mocht er ooit een Bitcoin ETF of crypto ETF komen dan zal deze ook op deze sites worden opgenomen. Handig is dus om het overzicht van beschikbare ETF beleggingen in de gaten te houden.

De verschillende soorten ETF’s

Er zijn verschillende soorten ETF’s beschikbaar voor beleggers die je kunt kiezen als belegger zijnde. Het feit dat er diverse opties te vinden zijn maakt het mogelijk om je risico af te dekken of om bepaalde verliezen gedeeltelijk te compenseren met winst in andere ETF’s. De bekendste soorten Exchange Traded Funds van dit moment zijn:

  • Obligatie ETF – Obligatie-ETF’s kunnen staatsobligaties, bedrijfsobligaties en staats- en lokale obligaties omvatten.
  • Sector ETF – Sector-ETF’s volgen een bepaalde bedrijfstak, zoals technologie, banken of de olie- en gassector.
  • Commodity ETF –Commodity ETF’s beleggen in grondstoffen zoals ruwe olie of goud.
  • Valuta-ETF – Valuta-ETF’s beleggen in vreemde valuta’s, zoals de euro of de Canadese dollar.
  • Crypto ETF – Beleggen in verschillende soorten digitale valuta.
Welke ETF's zijn er allemaal?

Wat zijn de kosten voor een Bitcoin ETF?

Bitcoin ETF’s bieden lagere gemiddelde kosten omdat het voor een belegger veel te duur is om alle aandelen zelf aan te schaffen. Beleggers hoeven slechts één transactie uit te voeren om een Exchange Traded Fund aan te schaffen. Dit zorgt ervoor dat je de totale kosten aanzienlijk laag kunt houden.

Brokers rekenen doorgaans een commissie voor elke transactie. Bij sommige brokers is het zelfs mogelijk om volledig gratis te beleggen in cryptocurrency ETF’s. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het handelen op een platform als DEGIRO. Hier is er een gratis Kernselectie te vinden met bekende crypto ETF-fondsen.

Bitvavo beste crypto exchange


Ook beleggen in cryptocurrency?

Met de informatie uit dit artikel weet je als het goed is beter wat een Exchange Traded Fund is en wat de voordelen hier eigenlijk van zijn. Het maakt het voor beleggers echt een stuk eenvoudiger om ook te beginnen met het beleggen in diverse soorten activa. Hoewel er op dit moment nog geen Bitcoin ETF bestaat zal het niet lang duren voordat hier verandering in komt.

Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen omtrent cryptocurrency raad ik je aan om ook een kijkje te nemen bij de rest van de site. Deze site is namelijk dé place to be voor iedereen die zich zo goed mogelijk wilt voorbereiden op het beleggen in cryptocurrencies!

Plaats een reactie