Wat is een block in de blockchain?

Veel mensen vinden het lastig om de techniek achter de blockchain te begrijpen. Logisch, het is namelijk best complex. Eén van de meest gestelde vragen die mensen bezighoudt is ‘Wat is een block in de blockchain en hoe werkt een block?’.

Om je hier wat meer over te laten zien heb ik hieronder het nodige voor je uiteengezet. Door dit goed door te nemen weet je binnen no time wat de rol is van het Bitcoin block en hoe dit block eigenlijk wordt gemaakt.

Wat is een block in de blockchain?

Je kunt een block ook wel zien als een onderdeel van de blockchain. In de wereld van cryptocurrencies is een block in feite aan te merken als grootboekpagina. Alle blokken samen vormen een grote blockchain, zoals de blockchain van Bitcoin. Zonder een block dus ook geen blockchain.

Een block is meestal een bestand waarin gegevens met betrekking tot het Bitcoin-netwerk permanent worden vastgelegd. Een block registreert enkele of alle meest recente Bitcoin-transacties die nog niet in eerdere blokken zijn opgenomen. Telkens wanneer een blok is ‘voltooid’, maakt het plaats voor het volgende block in de blockchain.

Hoe werkt een block – werking van Bitcoin block

Tijd om te kijken naar de werking van een block in de blockchain. Het bijhouden van een overzicht van deze transacties maakt het voor de blockchain mogelijk om te zien waar het geld eigenlijk heen wordt gestuurd. De transacties die gedurende een bepaalde periode zijn uitgevoerd, worden vastgelegd in een bestand dat een block. Dit is dus echt de basis van het blockchain-netwerk.

 Het blok vertegenwoordigt het “heden” en bevat informatie over het verleden en de toekomst van de blockchain. Telkens wanneer een block wordt voltooid, wordt het deel van het verleden en maakt het plaats voor een nieuw block in de blockchain. Het voltooide block is een permanent verslag van transacties in het verleden.

Op die manier worden alle gegevens op een permanente manier opgeslagen op de blockchain. Elk block bevat gegevens over enkele of alle recente transacties en een verwijzing naar het block dat eraan voorafging. Dit in combinatie met het peer-to-peer verificatiesysteem van Bitcoin zorgt ervoor dat er niet zomaar geknoeid kan worden met de transacties die er zijn verricht.

hoe werkt een block in de blockchain

Hoe wordt een block gemaakt?

De blokken komen niet uit de lucht vallen, deze worden dan ook gemaakt. Miners maken nieuwe blokken op de keten door middel van een proces dat ‘mining’ heet. In een blockchain heeft elk blok zijn eigen unieke nonce en hash. Miners gebruiken speciale software om het een ingewikkeld wiskundig probleem op te lossen om een blok te delven.

Deze software kan nagenoeg alleen draaien op enorme machines. Er zijn dan ook bedrijven die hele loodsen vol zetten met sterke computers om de wiskundige formules te kraken. Al is het ook mogelijk om het zelfstandig te proberen als je computer een goede CPU heeft.

Wanneer een blok met succes is gedolven, wordt de verandering door alle Nodes op het netwerk aanvaard en wordt de miner financieel beloond. Precies, dit gebeurt natuurlijk in de vorm van Bitcoin. Zonder de miners is het niet mogelijk om een nieuw block te maken en om transacties te plaatsen op de blockchain.

blok in de blockchain hoe wordt deze gemaakt?

Steeds meer banken kiezen voor de blockchain

Door de vele voordelen van een block en de blockchain in het algemeen zijn er veel banken die kijken of zij deze techniek ook toe zouden kunnen passen. De Bank of England, de Federal Reserve van de Verenigde Staten en andere centrale banken doen veel onderzoek naar de implementatie van CICC. CICC staat voor Central Bank Issued Cryptocurrency.

Zo heeft in februari 2018 de Venezolaanse regering de petro of petromoneda uitgegeven. De petro is een cryptocurrency die wordt ondersteund door de olie- en mineraalreserves van Venezuela. Deze cryptomunt met bijbehorende blockchain zou ervoor moeten zorgen dat de inflatie tot een halt wordt geroepen.

Meer te weten komen over de blockchain?

Een block is dus niet zomaar iets, het kan gezien worden als de volledige fundering van de blockchain van Bitcoin. De bijzondere techniek maakt een block dé manier om transactiegegevens op te slaan. Dankzij het block is fraude dan ook nagenoeg onmogelijk.

Nog meer te weten komen over de werking van de blockchain? Hier op de site kan je nog veel meer artikelen vinden die je zeker even goed door zou moeten nemen. Door je goed in te lezen krijg je een veel beter inzicht in de komst van de digitale valuta.

Plaats een reactie