Hard fork & Soft fork, wat is de betekenis?

Als het aankomt op het beleggen in cryptomunten zijn er heel wat projecten om voor te kiezen. Sommige projecten lijken ontzettend veel op elkaar, neem bijvoorbeeld Bitcoin en Bitcoin Cash. Een aantal projecten zijn door middel van een fork tot stand gekomen.

Heb je geen idee wat een fork eigenlijk inhoudt dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. In dit artikel laat ik je namelijk meer zien over de soft fork, de hard fork en over de onderlinge verschillen. Dankzij deze informatie weet je voortaan precies waar het eigenlijk over gaat.

Wat is een fork?

We spreken over het algemeen van een fork wanneer we het over een verandering binnen Bitcoin hebben, al zijn er ook binnen andere projecten forks mogelijk (deze bespreek ik hier niet). De term ” fork” kan worden gebruikt om twee soorten gebeurtenissen te beschrijven. De eerste is een verandering in de onderliggende software. Dit noemen we een ‘software fork’.

De tweede is een afwijking in de blockchain van de cryptocurrency. Dit wordt een ‘blockchain fork’ genoemd. De reden waarom elk van deze gebeurtenissen een “fork” heet is omdat ze twee of meer potentiële wegen klaarleggen voor de toekomst van Bitcoin. Zie het als een splitsing in de weg.

soft fork hoe werkt het?

Wat is een soft fork?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is de eerste optie een ‘software fork’, ook wel een ‘soft fork’ afgekort. Een ‘soft fork’ is een ‘backwards compatible’ software-update. Dit houdt eigenlijk in dat gebruikers met de oude software nog steeds blokken herkennen die zijn gemaakt door computers die op een nieuwe software draaien.

Deze fork wordt ‘soft’ genoemd omdat beide groepen gebruikers nieuwe blokken kunnen minen op dezelfde soort blockchain. Dit houdt dus in dat de blockchain zelf niet hoeft te veranderen. Omdat beide groepen gebruikers deel blijven uitmaken van hetzelfde netwerk, zal een soft fork nooit zorgen voor een nieuwe cryptocurrency zoals bijvoorbeeld Bitcoin Wrapped dat deed.

Wat is een hard fork?

Wat is een hard fork?

Een hard fork is een stuk ingrijpender voor een project als Bitcoin. Een ‘hard fork’ is een update die niet backwards compatible is. Dit houdt in dat gebruikers die de oude software gebruiken blokken die voortkomen uit de nieuwe update niet kunnen gebruiken.

Om deze reden leiden hard forks meestal tot een splitsing in de blockchain waarbij een groep gebruikers het oude netwerk achterlaat om een heel nieuw project op te zetten. In dit geval neemt het nieuwe netwerk een exacte kopie van de blockchain zoals die was op het punt van de splitsing, echter blijven de verschillende projecten wel volledig gescheiden van elkaar.

hard fork soft fork kun je er van profiteren?

Wat is het verschil tussen een hard fork Vs soft fork?

Als het goed is begrijp je nu al beter wat het verschil is tussen de hard fork en soft fork. Bij de soft fork is het over het algemeen zo dat het gaat om relatief kleine veranderingen. De blockchain blijft hetzelfde en alles blijft doordraaien op hetzelfde netwerk.

Bij een hard fork is dit weer niet het geval, hier ontstaat er echt een volledig nieuwe blockchain. Dit is met name aan de orde als er echt veel onenigheid bestaat over de toekomst van een bepaalde munt. De hard fork resulteert altijd in een volledig nieuwe cryptocurrency die op de markt wordt gebracht.

hard fork vs soft fork

Waarom zijn forks zo belangrijk?

Veel beleggers houden het laatste crypto nieuws goed in de gaten om te zien wat er met het project zal gebeuren. Dit komt omdat bepaalde updates die het netwerk in staat stellen meer transacties per seconde te verwerken of het energieverbruik te verminderen al snel kunnen zorgen voor een enorme stijging van de koers.

Anderzijds kan de prijs natuurlijk ook flink naar beneden gaan als het netwerk geen consensus kan bereiken over een populaire update. Dit kan ervoor zorgen dat een deel van de gebruikers weg gaat en dat er een hard fork aan zal komen.

Wat denk jij over de forks?

Door de technische benamingen is het altijd lastig om over de hard fork en soft fork te praten, al hoop ik dat je met deze handige informatie al wat beter op weg bent geholpen. Zowel de hard fork en soft fork zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling en verbetering van nieuwe en bestaande projecten.

Mocht je van mening zijn dat de hard fork goed is voor Bitcoin dan kan je beleggen in projecten als Bitcoin Cash, Bitcoin VS of Bitcoin Wrapped. Denk je dat een soft fork beter is dan kun je gewoon in Bitcoin blijven beleggen.

Plaats een reactie