Wat is fiat geld in crypto?

De kans is groot dat je een tijdje geleden langs de term Fiat geld bent gekomen. Er is namelijk een reden dat je hier op de site terecht bent gekomen. Bitcoin kan gezien worden als een vervanging van de normale Fiat geld zoals wij die kennen.

Maar wat houdt de term Fiat geld dan in vraag je je af? En wat zijn nu eigenlijk de nadelen van Fiat geld? Om antwoord te krijgen op al deze vragen is het geen verkeerd idee om dit artikel goed door te nemen. Ik heb het namelijk wat makkelijker voor je gemaakt door de belangrijkste info onder elkaar op een rijtje te zetten!

Wat is Fiat geld – betekenis en functie

Tijd om eens naar de betekenis van fiat geld te kijken. Fiat geld of Fiduciair geld is ook wel aan te merken als geld wat door de overheid is uitgegeven. Het gaat hier om geld wat niet wordt gedekt door een fysieke grondstof, zoals goud of zilver. De waarde van fiatgeld wordt afgeleid van de verhouding tussen vraag en aanbod en de stabiliteit van de uitgevende overheid.

Wat is fiat geld euro

De meeste moderne papieren valuta’s zijn aan te merken als fiat geld. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan de Amerikaanse Dollar, de Europese Euro of aan de Chinese Yen. Fiat geld heeft alleen waarde omdat de overheid die waarde handhaaft of omdat twee partijen bij een transactie het eens zijn over de waarde. In het verleden sloegen overheden munten van een waardevolle fysieke grondstof, zoals goud of zilver. Dit is vandaag de dag niet meer het geval.

Fiat geld is niet dan ook niet aan te merken als inwisselbaar. Omdat fiatgeld niet gekoppeld is aan fysieke reserves is het mogelijk dat fiat geld minder waard wordt als gevolg van inflatie of zelfs waardeloos wordt in het geval van hyperinflatie. Als mensen hun vertrouwen in de valuta van een land verliezen, zal het geld niet langer waarde houden. Dit is in het verleden in onder andere Venezuela en Zimbabwe gebeurd, geheel ondenkbaar is het dus niet.

Fiat Valuta vs. De Gold Standard

Vroeger was de valuta van een land gekoppeld aan de voorraad goud die er wordt aangehouden. In een op grondstoffen gebaseerd systeem konden regeringen en banken alleen nieuw geld maken door meer goud in de kopen. Dit systeem beperkte de mogelijkheden van de overheid om geld te maken, hierdoor was er dan ook gelijk minder sprake van inflatie in het land.

Voorstanders van dit systeem beweren dat een op grondstoffen gebaseerd systeem stabieler is omdat het wordt ondersteund door iets dat fysiek en waardevol is. Voorstanders van fiat geld zeggen dat de goudprijs allesbehalve stabiel is geweest. Voor beide kanten valt er dus wel wat te zeggen.

crypto vs fiat geld

Digitale munten vs. fiat euro

Zoals ik al kort heb aangestipt is het zo dat cryptocurrency gezien kan worden als een alternatief voor normale valuta. Fiatgeld en cryptocurrency hebben een ding met elkaar gemeen. Dit is dat geen van beide wordt ondersteund door een fysieke. Los van deze overeenkomst zitten er maar weinig echte overeenkomsten tussen digitale valuta en fiat geld.

Het fiat geld wordt namelijk gecontroleerd door overheden en centrale banken. Dit is zoals je wel weet bij de cryptocurrencies niet zo, deze zijn namelijk aan te merken als gedecentraliseerd. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van een digitaal grootboek wordt de Blockchain wordt genoemd.

Een ander opmerkelijk verschil tussen digitale valuta en fiat geld is hoe elk van deze vormen van geld wordt gegenereerd. Bitcoin heeft een gecontroleerde en beperkte voorraad. Banken daarentegen kunnen fiatgeld uit het niets creëren, dit kan bij digitale valuta niet. Hierdoor lijkt digitale valuta eerder op een soort alternatief voor goud dan als een ander soort fiat valuta.

Denk jij dat Bitcoin de toekomst wordt?

Ik hoop dat je dankzij de bovenstaande informatie wat meer te weten bent gekomen over de betekenis van de term Fiat geld en wat het precies is. Zoals je wel hebt kunnen zien kan Bitcoin mogelijk als een vervanging gezien worden voor het normale Fiat geld. Nu is het wel de vraag of dit ook echt zal lukken, alleen de tijd zal het leren.

Naast de term Fiat geld zijn er natuurlijk nog veel meer termen te vinden die van belang zijn als het aankomt op het beleggen in talloze soorten cryptocurrencies. Mocht je zelf nog meer te weten willen komen dan is het geen verkeerd idee om ook een kijkje te nemen bij de talloze andere artikelen die ik hier op de site voor je heb geschreven. Vergeet je vooral niet aan te melden bij Bitvavo voordat je gaat beginnen met cryptomunten

🔒 Veilig bij Bitvavo

Bitvavo exchange

Plaats een reactie