Wat is FOMO en wat betekent FOMO eigenlijk?

De term FOMO is een van de bekendste termen die gebruikt wordt bij het beleggen in talloze soorten activa. Nu is deze term de laatste tijd steeds vaker van toepassing op mensen die willen gaan beleggen in cryptovaluta. Dit komt met name door de enorm hoge rendementen die hier geboekt worden.

Wat is FOMO vraag je je af? Dit is een vraag die ik erg vaak gesteld krijg. Vandaar dat ik heb besloten om in dit artikel het een en ander op een rijtje te zetten. Door dit even op je gemak door te lezen krijg je te zien wat FOMO is en waarom het verstandig is om hier zo ver mogelijk uit de weg van te blijven.

Wat betekent FOMO? – Rol en functie uitgelegd

Laten we maar gelijk in het diepe duiken, wat is FOMO vraag je je af? De term FOMO is ook wel een afkorting voor Fear Of Missing Out. De term FOMO beschrijft een bezorgd gevoel over het missen van bepaalde gebeurtenissen, ervaringen of interacties. Degenen die FOMO ervaren weten meestal niet wat ze missen, maar ze maken zich zorgen dat anderen plezier hebben zonder hen.

FOMO

Dit gevoel werd pas echt in 1996 vastgesteld door een marketingstrateeg. Het werd pas bekend toen het tijdschrift Harvard Business School in 2004 een artikel over FOMO publiceerde. Het wordt veroorzaakt door situationele of langdurige tekorten in psychologische behoeften van bevrediging, vergelijkbaar met het concept van Keeping Up with the Joneses.

We zien dat FOMO steeds vaker terug te zien is in de samenleving. Als het aankomt op beleggen duidt de term FOMO op het gevoel dat je rendementen mist. Mensen die hier last van hebben kunnen bijv. het volgende zeggen: “Als ik vroeger ook Bitcoin had gekocht was ik nu rijk geweest” of “Ik moet snel instappen want de vorige keer heb ik de boot gemist”.

FOMO effecten

De effecten van FOMO

Het bijzondere aan FOMO is dat het voor erg veel vervelende effecten kan zorgen, mensen zouden er dan ook niet al te licht mee om moeten gaan. FOMO zorgt op de eerste plaats voor een bepaalde mate van psychologische afhankelijkheid van het internet. Beleggers zullen bijvoorbeeld obsessief de koers verversen omdat ze bang zijn dat ze de volgende stijging zullen missen en achter zullen blijven.

FOMO kan heel wat stress veroorzaken. Sommige mensen blijven maar bezig met de gemiste kansen die zij hebben gehad op de markt. Dit kan er zelfs voor zorgen dat ze neerslachtig worden of dat ze het allemaal niet meer zien zitten. Heb je hier zelf last van dan is het tijd om actie te ondernemen.

Leer FOMO herkennen


Wat kan je doen tegen FOMO?

Goed, wat kan je doen tegen FOMO vraag je je af? Enkele manieren waarop mensen het gevoel van FOMO kunnen bestrijden is zich te concentreren op wat je hebt in plaats van wat je mist of mist. Heb je een jaar geleden pas Bitcoin gekocht dan heb je alsnog een mooi rendement geboekt. Het is niet handig om maar te kijken naar de laagste koers uit het verleden, deze had je toch wel gemist.

Een andere tactiek is om een dagboek bij te houden om je ervaringen even onder elkaar te zetten. Schrijf op wat je voelt en waar je last van hebt. Schrijf ook dingen op die je er aan herinneren dat je niet iets hoeft te missen. Zo kan je opschrijven dat Bitcoin pas net echt begonnen is of dat crypto toch wel de toekomst zal zijn. Dit zorgt ervoor dat je naar de toekomst kunt kijken in plaats van het verleden.

FOMO en JOMO wat zijn de verschillen?

Het tegenover gestelde van FOMO is JOMO

JOMO is een afkoring dat staat voor Joy of Missing out, vertaald naar Nederlands: ‘vreugde van het missen’, en het verwijst simpelweg naar het bevredigende gevoel dat je krijgt als je je losmaakt van de (echte of virtuele) activiteiten van je sociale groep en tijd besteedt aan precies wat je het liefst wilt doen. 

JOMO wordt natuurlijk op veel verschillende manieren bereikt, afhankelijk van persoonlijkheden en de levens die we leiden, maar het bestaat meestal uit het mijden van feesten, bars, restaurants of enkele uren op Facebook ten gunste van zaken als een goed boek, een wandeling, het baden van de kinderen, of loungen op de bank met een film en een kom popcorn. 

Voor veel mensen is echte JOMO alleen mogelijk als ze een korte digitale detox volgen, zichzelf afsluiten van sociale media en elke virtuele verbinding met de wereld om hen heen, zodat ze niet worden overspoeld met verontrustende gedachten over wat andere mensen doen of verwachten van hen.

Dé site voor al jouw crypto kennis

Dankzij de bovenstaande informatie weet je als het goed is beter wat FOMO is en wat je eigenlijk kunt doen om dit gevoel tegen te gaan bij het beleggen. Dit maakt het net even wat makkelijker om op de beste manier te beginnen met het beleggen in de nieuwste cryptovaluta. Hierdoor behaal je op de lange termijn ook de beste resultaten en rendementen.

Mocht je nog veel meer te weten willen komen over cryptocurrency in het algemeen dan raad ik je aan om ook even een kijkje te nemen bij de andere artikelen op deze site. Hier laat ik je nog veel meer handige info zien die van belang kan zijn bij het beleggen. Ook ga ik in op de onderliggende techniek van bekende cryptocurrencies om je zo goed mogelijk op weg te helpen.

Plaats een reactie