Wat is HODL en wat betekent deze term?

Wanneer je erover nadenkt om te beleggen in cryptocurrencies dan kom je al snel bij allerlei internet forums terecht. Op deze forums is er een term die ontzettend vaak wordt gebruikt. We hebben het natuurlijk over de term HODL.

Veel mensen die deze term voor het eerst zien hebben geen idee wat het betekent. Behoor jij ook tot deze groep? Lees dit artikel dan zeker even door, ik heb namelijk de belangrijkste informatie voor jou even op een rijtje gezet!

Wat betekent HODL?

HODL is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat je jouw munten niet moet verkopen als de markt een keer een dipje meemaakt. Deze term is met name bedoeld om bange handelaren gerust te stellen dat ze elke dip moeten uitzitten vanwege nu de prijs op de lange termijn toch wel zal gaan stijgen.

Wat betekent HODL?

Je kunt het dus eigenlijk zien als een soort strategie voor bij het beleggen. Het gaat erom dat je je niet moet laten leiden door je emoties maar dat je altijd rationeel naar de toekomst moet kijken. Dit is een term die dus niet alleen geld voor de cryptomarkt, maar ook voor de aandelenmarkt of de goudmarkt.

Waar komt de term HODL vandaan?

De term HODL (of hodl) is ontstaan in 2013 op Bitcointalk een speciaal forum voor Bitcoin fanatiekelingen. De prijs van bitcoin was gestegen van minder dan $ 15 in januari 2013 tot een hoogtepunt van meer dan $ 1.100 aan het begin van december 2013. In de 24 uur daalde de prijs echter met ruim 39%. Iemand op het forum postte dat hij zijn munten zou vasthouden.

In zijn beroemde woorden: I AM HODLING. Het ging hier natuurlijk om een verkeerd gespeld woord. De man bleek namelijk dronken te zijn, vandaar dat hij het woord niet op de juiste manier het opgeschreven. Dit vond de crypto community zo leuk dat ze besloten hebben om het gewoon HODL te zeggen in plaats van HOLD.

hoe komt men bij de term HODL?

Sinds de oorspronkelijke post heeft de cryptocurrency-gemeenschap vervolgens verschillende betekenissen voor de taalfout bedacht. Zo wordt de term HODL ook nog wel eens beschreven als “Hold On for Dear Life”. Dit woord is zelfs uitgeroepen tot de meest “essentiële term in de cryptocurrency markt ” door Quartz in 2017.

Is de HODL strategie slim?

Nu vraag je je waarschijnlijk af of HODL een slimme strategie is voor bij het beleggen of toch niet. Een groot voordeel van de HODL strategie is dat je geen last hebt van volatiliteit op de markt. Mensen die deze strategie volgen houden gewoon al hun munten vast. Zij laten zich niet leiden door de massa.

Dit zorgt er onder andere voor dat zij niet bang hoeven te zijn voor FOMO (fear of missing out). Heb je eenmaal iets gekocht dan hou je je hier aan vast. Je koopt niet ineens bij omdat iemand anders ook iets koopt en je verkoopt niets als de markt een keer een dipje meemaakt.

HODL goed of slechte strategie?

Voor sommige beleggen staat de strategie van HODL voor meer dan alleen het onder controle houden van je emoties op de markt. Sommige mensen denken dat cryptocurrencies uiteindelijk fiatvaluta’s zullen vervangen en de basis zullen vormen van alle toekomstige economische structuren. Daarom zien zij de koers van cryptocurrencies als irrelevant.

De nadelen van HODL

Er zitten echter ook een paar nadelen aan deze strategie. Zo is er het feit dat deze beleggers niet optimaal profiteren van de volatiliteit van bitcoin. Als je het goed doet hebben de andere strategieën de mogelijkheid om heel veel winst te maken door gebruik te maken van de lage koersen.

Een ander nadeel van deze strategie is dat beleggers hun munten “voor hun leven” vasthouden. Dit zorgt er dus voor dat ze niet daadwerkelijk als betaalmiddel, iets waar Bitcoin wel voor bedacht is. Omdat bitcoin niet voor dat doel wordt gebruikt wordt het lastig om volledige adoptie na te streven. Winkels zien het bijvoorbeeld niet zitten om nu over te stappen op Bitcoin.

De nadelen van HODL strategie

Kies jij voor een HODL strategie?

Er zitten echter ook een paar nadelen aan deze strategie. Zo is er het feit dat deze beleggers niet optimaal profiteren van de volatiliteit van bitcoin. Als je het goed doet hebben de andere strategieën de mogelijkheid om heel veel winst te maken door gebruik te maken van de lage koersen.

Ben jij van plan om te beleggen in cryptocurrencies dan is de HODL strategie zo gek nog niet. Door je emoties buiten de deur te laten is de kans veel kleiner dat je stomme fouten maakt tijdens het handelen.

Plaats een reactie