Wat is KYC en hoe werkt het?

Ben je van plan om te beleggen in cryptocurrency dan zal je hiervoor een account aan moeten maken bij een exchange. Je zal hiervoor de nodige gegevens moeten verstrekken. Dit is verplicht vanuit de regelgeving op het gebied van het know your customer beleid, ook wel de KYC gegevens. Ik zie dat veel mensen niet precies weten wat er met het know your customer beleid wordt bedoeld.

Mocht je zelf meer te weten willen komen over wat know your customer precies inhoudt en waar je KYC gegevens eigenlijk voor dienen dan raad ik je aan om snel verder te lezen. Om je wat beter op weg te helpen heb ik de belangrijkste info namelijk voor je op een rijtje gezet. Door dit goed door te nemen kom je niet meer voor verrassingen te staan

Het know your customer beleid – wat is het precies?

Goed, laten we als eerste maar eens kijken naar wat het know your customer beleid precies is. KYC (afkorting van Know Your Customer) is tegenwoordig een belangrijk element in de strijd tegen het witwassen van geld. Hieruit volgt dat de identificatie van jou als klant het meest kritieke aspect is van de online financiële wereld

Wat is KYC?

De internationale afspraken op het gebied van witwassen (AML) en het tegengaan van de financiering van terrorisme (CFT) hebben ervoor gezorgd dat het Know Your Customer verplicht is geworden in de EU. Internationale regelgeving brengt veel strenge richtlijnen preventieve maatregelen mee voor de identificatie van cliënten.

Hoe werkt KYC – werkwijze van het proces

Je weet nu een beetje wat het is. Wat je alleen nog niet weet is hoe Know Your Customer eigenlijk werkt. KYC-controle is het verplichte proces van identificatie en verificatie van de identiteit van de cliënt bij het openen van een rekening. Ook vindt er periodiek een controle plaats na verloop van tijd. Beurzen en banken moeten zich ervan vergewissen dat hun cliënten werkelijk zijn wie zij beweren te zijn.

Hoe werkt KYC proces?

Banken en beurzen kunnen weigeren een rekening te openen of een zakelijke relatie stopzetten als de cliënt niet aan de minimale KYC-vereisten voldoet. De door beurzen en banken vastgestelde KYC-procedures omvatten alle noodzakelijke handelingen om zich ervan te vergewissen dat hun klanten echt zijn. Dit wordt gedaan om het witwassen dus te verminderen in de wereld.

KYC-controles worden uitgevoerd via een onafhankelijke en betrouwbare bron van documenten, gegevens of informatie. Elke cliënt moet legitimatiebewijzen overleggen om zijn identiteit en adres te bewijzen. Dit houdt ook wel in dat je gegevens niet zomaar op straat komen te liggen. Alles wordt op een veilige manier verwerkt bij de beurs of exhange.

Welke KYC gegevens heb ik nodig?

Welke gegevens heb je dan nodig om aan het Know Your Customer beleid te voldoen vraag je je af? Het KYC-proces omvat verificatie van je paspoort of ID kaart, verificatie van het gezicht, verificatie van documenten zoals facturen van nutsbedrijven als bewijs van adres en biometrische verificatie. Je hebt inderdaad best wel wat nodig als je zelf wilt gaan beleggen in onder andere cryptocurrencies.

Welke gegevens zijn nodig voor een KYC controle?

Er is een reden dat het hele Know Your Customer beleid zo streng is geworden. Banken en beurzen moeten namelijk voldoen aan de KYC-regelgeving om fraude te beperken. De verantwoordelijkheid voor de naleving van de KYC-regels berust volledig bij de beurs of de bank Bij niet-naleving kunnen zware sancties worden opgelegd, iets waar de beurs niet op zit te wachten.

In de VS, Europa, het Midden-Oosten en Azië-Pacific is de afgelopen tien jaar in totaal 26 miljard euro aan boetes opgelegd wegens niet-naleving van de KYC gegevens. Om te voorkomen dat de beurzen voor deze boetes komen te staan hanteren zij dus strenge eisen voor het beleggen. Hier heb je je als belegger gewoon aan te houden.

 

[Infographic] Nearly $26 billion globally in AML, KYC & Sanctions Fines since 2008. @Fenergo interactive infographic, allows you to track these enforcement actions at your own pace. Cick here & see: https://t.co/unRd98Qygf #KYC #AML #Sanctions #Violations #Compliance pic.twitter.com/0pHtvlDOP3

— Conor C (@Capital_FinServ) September 26, 2018

 

Ook van plan om te beleggen in cryptocurrencies?

Door het bovenstaande heb je als het goed is een beter beeld gekregen over het speciale know your customer beleid. Wanneer er om deze informatie wordt gevraagd bij Binance of Bitvavo dan weet je tenminste waar dit eigenlijk voor nodig is. Zie het als een extra waarborg om je zo veilig mogelijk te laten beleggen.

Door het know your customer beleid wordt het een stuk veiliger om je beleggingen onder te stallen bij de diverse soorten exchanges. Mocht je nog veel meer te weten willen komen over het beleggen in crypto of over beleggen in het algemeen dan heb je geluk. Hier op de site zijn er namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je zeker even goed door zou moeten nemen!

Plaats een reactie