Wat is satoshi? Hoeveel satoshi zit er in een Bitcoin?

Als je voor het eerst informatie opzoekt over Bitcoin en cryptocurrencies in het algemeen dan zal je tegen heel wat nieuwe termen aanlopen. Dit is natuurlijk niet zo raar, de techniek achter de blockchain is namelijk erg complex. Toch is het handig om je hier wat meer in te verdiepen.

Eén van de belangrijkste termen die naar boven zal komen is de term Satoshi. Ben je benieuwd wat een Satoshi is en wat dit begrip eigenlijk betekent voor Bitcoin dan is het handig om dit artikel zeker even goed door te nemen. Ik heb hieronder namelijk het belangrijkste op een rijtje gezet.

Wat is een Satoshi – de betekenis

Laat ik eens beginnen bij het begin. Wat is een Satoshi eigenlijk? De satoshi is de kleinste eenheid van de bitcoin cryptocurrency. Hij is genoemd naar Satoshi Nakamoto. Dit is de bedenker van het protocol dat wordt gebruikt in blockchains en in de bitcoin cryptocurrency.

Het bijzondere is dat het nog steeds niet duidelijk is wie Satoshi Nakamoto precies is, het is namelijk een pseudoniem. Terug naar de satoshi zelf. 

Deze kleine eenheden maken bitcoin-transacties gemakkelijker uit te voeren en zorgen ervoor dat de transacties sneller zijn dan normaal. De bitcoins hebben een speciale structuur. Op dit moment is 1 (BTC) gelijk aan 1.000 millibitcoins (mBTC), 1.000.000 microbitcoins (μBTC), of 100.000.000 satoshis.

hoeveel satoshi in een bitcoin?

Afhankelijk van hoeveel Bitcoin je hebt, heb je dus ook een hoeveelheid Satoshi in bezit. Nu de meeste beleggers toch al snel wat meer beleggen dan een paar euro is het over het algemeen wat makkelijker om je geld te tellen in BTC of in mBTC. Anders zijn het zoveel nullen om rekening mee te houden.

Satoshi vs. normale valuta – wat is het verschil?

Je kunt de Satoshi het beste vergelijken met de centen die wij kennen voor de euro. Om te zien wat het verschil is van de Satoshi ten opzichte van normale valuta is het noodzakelijk om in te zoomen op digitale valuta in het algemeen. In tegenstelling tot de Britse pond of de Europese Euro bestaan cryptocurrencies voornamelijk op het internet.

Zoals je al hebt gezien kan een cryptocurrency ook worden onderverdeeld in kleinere eenheden, net een euro ook weer bestaat uit 100 cent. Bitcoin is bedacht als een soort vervanging voor het normale geld.

Bitcoin vs Satoshi

Precies, dit noemen we ook wel een digitale valuta. Het probleem is alleen dat een digitale munt of token in meer dan één transactie kan worden gebruikt.

Dit kan bij normaal geld niet nu je hetzelfde briefje van 10 euro maar op één plek in handen kunt hebben. Aangezien een digitale munt niet echt bestaat in het alledaagse leven wordt deze door het gebruik ervan in een transactie niet zomaar uit je bezit gehaald.

Dit maakt de Satoshi anders dan de normale cent, deze kan namelijk alleen bij één iemand in zijn portemonnee zitten.

Betalen met Satoshi – wordt het de standaard?

Hoewel Bitcoin op dit moment nog niet echt door veel bedrijven wordt gebruikt is de kans groot dat hier ooit verandering in zal komen. Als dit gebeurt dan kan je Satoshi op dezelfde manier gebruiken als je centen zou gebruiken. Koop je bijvoorbeeld een snoepje dan kun je afrekenen in Satoshi als je dit graag wilt.

Bitvavo exchange


Tot die tijd is Bitcoin voornamelijk iets voor mensen die graag willen investeren. Dit wordt met name gedaan op een zogeheten exchange. Op een crypto exchange als Bitvavo is het mogelijk om jouw euro’s om te zetten naar Satoshi of naar hele Bitcoins als je hier het geld voor hebt.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Net als bij de wisselkoersen tussen normale valuta zal de waarde van bitcoins afhankelijk zijn van vraag en aanbod. Als de vraag nog verder zal gaan stijgen dan gaat de koers van de Satoshi ook omhoog.

Bij de Euro is dit eigenlijk niet het geval. Sterker nog, deze wordt alleen maar minder waard doordat er veel geld wordt bijgedrukt. Niet zo gek dat zoveel mensen hun toevlucht nemen tot Bitcoin als alternatief.

Beleggen in bitcoin?

Als je van plan bent om te beleggen in Bitcoin dan is het niet echt noodzakelijk om je druk te maken over de vraag ‘wat is een Satoshi’. Dit is namelijk enkel en alleen bedoeld om de kleinst eenheid aan te geven binnen de Bitcoin.

Mocht de Bitcoin ooit de wereldwijde digitale valuta worden dan zal de Satoshi natuurlijk wel weer een belangrijke rol gaan spelen voor het internationale betalingsverkeer.

Plaats een reactie