Op het gebied van technologie zijn non-fungible tokens (NFT’s) nog niet erg bekend. Daarentegen hebben deze tokens door te functioneren als diverse verzamelobjecten inmiddels wel al een grote trend op gang gebracht. NFT’s winnen de laatste maanden dan ook snel aan populariteit, maar ondanks dit alles wordt dit type token nog altijd onderschat.
NFT’s kunnen namelijk nog veel meer doen en betekenen dan alleen het vervullen van de functie van een verzamelobject – en hoe dit precies zit ontdek je in het onderstaande artikel!

Inhoudsopgave
Wat zijn non-fungible tokens precies en wat is het verschil met fungible token?
Aangezien een fungibele token niet kan worden onderscheiden van alle andere van dezelfde serie, heeft hij dezelfde kenmerken en dus ook dezelfde waarde. Een non-fungible object daarentegen heeft zijn eigen kenmerken en kan niet willekeurig worden ingewisseld voor een ander object van zijn soort.
🔒 Veilig bij Bitvavo
Wanneer iets fungibel is, betekent dit dat het homogeen inwisselbaar is. Bijvoorbeeld bankbiljetten of edele metalen: een gram goud is evenveel waard als een andere gram goud – om welke gram het precies gaat is niet van belang. En als je iemand een briefje van tien euro geeft, zou het niet uitmaken als hij je niet precies hetzelfde briefje teruggeeft. Een biljet van 10 euro ziet er immers precies hetzelfde uit als alle andere biljetten en ze hebben ook allemaal dezelfde waarde.
Dit alles verandert wanneer iets niet fungibel is. Hoewel twee voorwerpen er op het eerste gezicht identiek uitzien, hebben zij beide unieke informatie of eigenschappen waardoor zij respectievelijk onvervangbaar en niet-verwisselbaar zijn. Een praktisch voorbeeld van een niet-splitsbaar object is een vliegticket. De tickets zien er hetzelfde uit en laten de eigenaar toe aan boord van het vliegtuig te gaan, maar het ticket kan niet omgewisseld worden. Dit komt omdat elk ticket een specifieke bestemming en zitplaats heeft, tegen een andere prijs is gekocht en is voorzien van de naam en het ID-nummer van de eigenaar.
Voor de bovenstaande voorbeelden geldt dat het bankbiljet verwisselbaar is en het vliegticket niet verwisselbaar is – oftewel: non-fungible. In de blockchainwereld zijn non-fungible tokens (NFTS) dus tokens die elk hun eigen waarde en eigenschappen hebben gekregen. Bovendien zijn NFT’s niet deelbaar, maar hier gaan we straks nog verder op in.
Wat onderscheidt non-fungible tokens van normale tokens?
Non-fungible tokens kunnen beperkingen opleggen en dingen uniek maken in de digitale ruimte. Andere tokens of cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ether zijn daarentegen fungibel. Stuur je iemand een Bitcoin en krijg je hier een Bitcoin voor terug, dan merk je geen verschil – de waarde is nog altijd hetzelfde.

Dat geldt ook voor tokens: de meeste tokens zijn tot nu toe gebaseerd op de ERC-20-standaard van Ethereum. Om het simpel te houden, stel je voor dat elk van deze tokens een biljet van €10 vertegenwoordigt. Stuur je die token naar iemand en krijg je een week later een andere terug, dan lijkt die op de andere token en merk je verder geen verschil.
Dit verandert allemaal met non-fungible tokens. Deze tokens kunnen worden vergeleken worden met ruilkaarten van Pokémon. Elke afzonderlijke token (in dit geval de ruilkaart) bevat unieke informatie en een verschillend niveau van zeldzaamheid, en is dit niet zomaar te vervangen door een vergelijkbaar exemplaar.

Er is nog een ander belangrijk verschil waar je op moet letten. Fungible tokens zijn namelijk deelbaar, dat betekent dat het mogelijk is om een fractie van Bitcoin of elk ander ERC-20 token te versturen of te bezitten. Net als bij contant geld, waar je met een briefje van tien euro kunt betalen en vervolgens wisselgeld terugkrijgt.
Non-fungible tokens kunnen niet worden gedeeld en moeten in zijn geheel worden gekocht of verkocht. Dit komt ook weer terug in ons voorbeeld van de ruilkaarten: het kopen van een halve of een kwart van de ruilkaart behoort niet tot de mogelijkheden – bij een non-fungible object koop of verkoop je altijd het gehele object.
Wat kun je met NFT’s doen?
Het gebruik van Blockchain begon met de creatie van cryptocurrencies. Vervolgens kwamen er toepassingen in het bedrijfsleven en de technologie. Toch ontbreekt voor de massa nog het onmisbare aangrijpingspunt om blockchain-technologie tastbaarder te maken.
Dankzij NFTS ontstaan mogelijkheden die met fungibele tokens nooit mogelijk zouden zijn geweest. Dit gaat verder dan betaalmethodes en dApps om de blockchainwereld wat kleurrijker te maken. Het zorgt ook voor een echte band met de echte wereld, dat is iets wat Bitcoin en andere fungible cryptocurrencies niet kunnen bieden.
Het gebruik van NFT is vrijwel eindeloos. Non-fungible tokens kunnen in feite dienen als de basis voor een nieuwe digitale economie op basis van blockchaintechnologie. Dankzij NFT kan de echte wereld samenvloeien met de digitale wereld. Niet alleen worden schaarste en uniciteit in de uitsluitend digitale ruimte in kaart gebracht, ook wordt het digitaliseringsproces van voorwerpen en activa van de reële naar de virtuele wereld aanzienlijk vereenvoudigd.
Het gebruik van NFT is vrijwel eindeloos. Non-fungible tokens kunnen in feite dienen als de basis voor een nieuwe digitale economie op basis van blockchaintechnologie. Dankzij NFT kan de echte wereld samenvloeien met de digitale wereld. Niet alleen worden schaarste en uniciteit in de uitsluitend digitale ruimte in kaart gebracht, ook wordt het digitaliseringsproces van voorwerpen en activa van de reële naar de virtuele wereld aanzienlijk vereenvoudigd.

Hoe kun je investeren in NFT’s?
Je kunt NFT’s kopen door bijvoorbeeld in een cryptocurrency te investeren die de mogelijkheden bied voor non-fungible tokens. Één daarvan is Decentraland, een platform waar men een eigen virtuele wereld maakt. Via het platform van nonfungible.com worden stukjes Decentraland verkocht voor meer dan $200.000,-
Als jij verwacht dat de non fungible tokens nog meer in waarde gaan stijgen dan raad ik je aan een account aan te maken bij Bitvavo. Hier kun je investeren in Decentraland. Klik op onderstaande button om gemakkelijk een account aan te maken en voor het eerst een non fungible token te kopen.
🔒 Veilig bij Bitvavo
We zullen de komende jaren dus zeker nog veel gaan horen en zien van de mogelijkheden van NFT’s!
Wat zijn jou verwachtingen van Non fungible tokens, laat het weten in een reactie op dit artikel!