Wat zijn transactiekosten en waanneer betaal je transactiekosten?

Heel veel mensen hebben interesse om te beleggen in cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ripple. De kans is groot dat jij ook tot deze groep behoort, je bent namelijk met een reden hier op de site terecht gekomen. Wil je graag beleggen in digitale valuta dan zal je eerst een exchange moeten zoeken.

Een van de belangrijkste dingen om naar te kijken bij het kiezen van een exchange is de hoogte van de transactiekosten. Benieuwd wat de betekenis van transactiekosten is en wanneer je deze kosten betaald? Dan is het handig om even verder te lezen, ik laat het je vandaag namelijk allemaal zien!

Wat zijn transactiekosten eigenlijk?

Laten we eerst eens kijken naar wat transactiekosten eigenlijk zijn. De transactiekosten zijn aan te merken als speciale kosten die worden gehanteerd voor het plaatsen van transacties op diverse soorten exchanges. In tegenstelling tot vaste kosten zijn de transactiekosten eigenlijk altijd uitgedrukt op basis van een bepaald percentage.

Bij transactiekosten van 0,1% betaal je over een transactie van 1000 euro dus 1 euro. Deze kosten gaan naar de beurs zelf, niet naar de persoon van wie je de munten hebt gekocht. Het spreekt voor zich dat je geen transactiekosten betaalt als je zonder tussenkomst van een exchange cryptomunten stuurt naar iemand anders.

Hoewel de percentages van de transactiekosten over het algemeen niet zo hoog zijn is het wel degelijk belangrijk om goed te kijken waar je het minste betaalt. Zoals je wel snapt is het namelijk zo dat je op de lange termijn aardig wat geld kwijt bent als je veel transacties plaatst. Dit kan een groot invloed hebben op je uiteindelijk rendement op je cryptomunten.

De betekenis van transactiekosten – waar zijn ze voor?

Goed, de transactiekosten zijn dus de kosten die je betaalt voor je transactie. Maar waar zijn deze kosten echt voor bedoeld? Transactiekosten zijn over het algemeen bedoeld om de exchange te kunnen beheren. Zonder kosten kunnen er namelijk geen diensten geboden worden.

De bitcoin exchange is bijvoorbeeld veel geld kwijt aan serverruimte en interne opslag. Om dit te bekostigen vragen zij een klein percentage aan transactiekosten voor de transacties die er gemaakt worden op de site. Er zijn dan ook eigenlijk geen beurzen die geen transactiekosten in rekening brengen.

De hoogte van de transactie fee is in veel gevallen terug te vinden op de website zelf, al staat het soms nog wel eens verstopt. Kan je niets terugvinden over de hoogte van de transactiekosten dan is de kans groot dat deze beurs meer in rekening brengt dan de andere beurzen.

wanneer betaal je transactie fee

Wanneer betaal je transactiekosten?

Zoals je in feite al wel aan de naam zelf kunt zien zijn de transactiekosten de kosten die in rekening worden gebracht bij het plaatsen van een transactie. Dit houdt dan ook in dat deze kosten niet in rekening worden gebracht voor de mensen die hun munten alleen op hun account laten staan.

Besluit je om je munten te verkopen of koop je voor het eerst crypto valuta dan zal je de kosten voor de transactie wel moeten betalen. Bij eigenlijk iedere exchange worden de kosten gelijk verrekend met het plaatsen van de order, je hoeft hier dus zelf eigenlijk niet meer naar om te kijken.

Bitvavo exchange


Welke exchange heeft de laagste transactiekosten?

Het is dus handig om even goed te kijken naar de hoogte van de transactiekosten voordat je zomaar een account aanmaakt bij een exchange voor het beleggen in cryptovaluta. De bekende beurzen als Litebit en Coinbase vragen over het algemeen veel te veel geld, niet prettig als je net begint.

Crypto ExchangeTransactie percentageTransactiekosten
1. Finst0.15%€1.50
2. Bitvavo0.25%€2.50
3. Litebit2%€20

Eén van de meest voordelige beurzen van dit moment is Bitvavo. Door de relatief lage transactiekosten is het mogelijk om op een toegankelijke manier zelf met het beleggen te beginnen. Ondanks het feit dat de transactiekosten laag zijn krijg je natuurlijk wel de juiste service die je mag verwachten van een goede crypto exchange.

🔒 Veilig bij Bitvavo

bitcoin exchange met goedkoopste transactiekosten

Kijk altijd naar de transactiekosten

Met deze bovenstaande informatie heb je een beter beeld gekregen over de rol van transactiekosten voor de beurs. Door goed onderzoek te doen naar de exchange die je kiest is het mogelijk om aanzienlijk veel geld te besparen. Bij Bitvavo weet je in ieder geval zeker dat je niet te veel betaalt.

Wil je meer te weten komen over het beleggen in digitale valuta bij exchanges dan is het geen verkeerd idee om ook een kijkje te nemen bij de andere artikelen hier op de site. Er is namelijk nog veel meer te ontdekken!

Plaats een reactie