Volgens IMF doen 110 landen onderzoek naar CBDC

Maar liefst 110 landen werken momenteel aan een nationale digitale munt of CBDC, zegt het International Monetaire Fonds (IMF). Ongeveer de helft van de centrale banken in de wereld doen momenteel onderzoek naar een Centrale Bank Digitale Valuta (CBDC). Dat onthulde Kristalina Georgieva, algemeen directeur van het IMF, op een conferentie aan de Bocconi University op 5 oktober 2021.

Wat is een CBDC?

Een Centrale Bank Digitale Valuta (CBDC) is een digitale munt en een soort crypto. Maar in tegenstelling tot andere crypto’s wordt een CBDC door een centrale bank uitgegeven. Net als papiergeld is een CBDC een betaalmiddel, een rekeneenheid en een manier om waarde op te slaan.

Elke eenheid is uniek identificeerbaar om vervalsing te voorkomen. CBDC en andere vormen van geld (zoals contant geld en deposito’s) maken deel uit van het bulkgeld. Het kan door verschillende digitale betaalsystemen en -diensten worden opgeslagen, verzonden en doorgegeven. Welke dienst je ook gebruikt, de effectiviteit van CBDC is gegarandeerd. In de meeste gevallen zijn deze munten zogenaamde stablecoins, waarvan de waarde gekoppeld is aan de nationale munt van een bepaald land.

CBDC's in opkomst

De rol van de centrale bank

Centrale banken zoals de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve spelen een sturende rol in onze economie en zijn verantwoordelijk voor het monetaire beleid. Hoewel er onenigheid bestaat over de mate waarin de centrale bank de markt moet beïnvloeden, wordt het steeds moeilijker het beleid te sturen naarmate de financiële markten complexer worden.

Veel centrale banken maken zich steeds meer zorgen over de onvoorspelbaarheid op korte termijn van het handelsbeleid van de V.S. Vooral omdat de Amerikaanse dollar gebruikt wordt om de helft van alle rekeningen in de wereld te betalen. Een andere factor is dat tweederde van de aandelen in Amerikaanse dollars uitgedrukt zijn. Bovendien betekenen de opkomst van schaduwbankieren en de financiële technologische ontwikkelingen op het gebied blockchain dat centrale banken niet blindelings kunnen vertrouwen op bestaande beleidsinstrumenten.

Dit dwingt traditionele centrale banken om nieuwe mogelijkheden te verkennen, zoals een de blockchain technologie. Een van de kenmerken van Bitcoin is dat de munt niet afhankelijk is van centrale banken en dat commerciële banken zich ervan ontdoen. Daarom zijn banken op zoek naar een munt met een soortgelijke technologie, maar waarover ze wel controle hebben. Banken bestuderen wat blockchain kan bieden om hun eigen digitale munt te creëren. En krijgen er steeds meer belangstelling voor.

CBDC IMF

IMF onderzoekt de invloed van CBDC’s

Tijdens de conferentie meldde Georgieva dat het IMF momenteel de impact van CBDC’s op macro-economisch niveau onderzoekt. Bovendien meldt Georgieva dat wel 110 landen CBDC aan het onderzoeken zijn. China is al enige tijd bezig met het testen van zijn e-yuan of e-renminbi. Eind vorig jaar werden de Bahama’s het eerste land ter wereld dat CBDC uitgaf. Ook de Europese Centrale Bank overweegt de ontwikkeling van een elektronische euro. Wel zei ze dat de populariteit van CBDC nog steeds vertrouwen en een regelgevend kader vereist.

Georgieva deelde ook mee dat de onderliggende technologie van CBDC-transacties “naadloos en goedkoop” maakt in vergelijking met gewoon fiatgeld. Ze noemde CBDC de “betrouwbaarste” digitale valuta. Ze worden “gesteund door de staat” en voldoen dus aan alle voorschriften.

Het kan een uithaal zijn naar andere cryptocurrencies, zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Over andere cryptocurrencies is ze niet erg optimistisch. Georgieva bestempelt encryptie eerder als een bezit dan als een valuta. Georgina gelooft dat crypto te instabiel is om als valuta gebruikt te worden.

CBDC's

IMF geen fan van cryptocurrencies

Het is bekend dat het IMF geen voorstander is van cryptocurrencies. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde in juli dat de Bitcoin wet die op 7 september in El Salvador werd aangenomen “ernstige gevolgen” zou hebben. Onlangs waarschuwde het agentschap dat de acceptatie van cryptocurrencies zelfs problemen kan veroorzaken voor het mondiale financiële systeem.

Met de acceptatie van cryptocurrency moeten goederen en diensten geprijsd worden in traditionele valuta’s en cryptocurrencies. Volgens het IMF zal dit “huishoudens en bedrijven dwingen veel tijd en middelen te besteden aan het maken van een keuze in welk geld ze willen houden in plaats van zich bezig te houden met productieactiviteiten.”

Bovendien kan de overheid te maken krijgen met wisselkoers- en belastingrisico’s. Het monetaire beleid zou daarnaast ook aan kracht inboeten omdat de centrale bank niet langer de rente zou kunnen bepalen. Ook twijfelt de IMF aan de financiële integriteit van crypto als het gaat om witwassen van geld, financiering van terrorisme en belastingontduiking. Verder bewijs is er natuurlijk niet. We weten al lang dat de blockchain technologie deze praktijken moeilijker maakt dan contant geld.

https://www.youtube.com/watch?v=uz8zsAKk4s0

Plaats een reactie