Grayscale Bitcoin aandelen

De aandelen van Grayscale uit het Bitcoinfonds, met een totale waarde van 16.240 Bitcoins, worden binnen een week vrijgegeven. Met de huidige koers is dit een waarde van ongeveer EUR 480 miljoen. Wat betekent dit voor de Bitcoin koers? De analisten zijn wat dat betreft verdeeld qua mening en denken er het volgende van.

Door verschillende redenen is het voor institutionele investeerders makkelijker om in het Bitcoinfonds van Grayscale te investeren, dan om zelf Bitcoin te kopen. GBTC is de naam voor deze aandelen, deze kunnen een half jaar na aanschaf pas verhandeld worden. In januari werd, van deze aandelen, het grootste deel gekocht. Komend weekend is dit zes maanden geleden. Ongeveer 16.240 Bitcoin aandelen zullen dan op de markt komen. De huidige koers laat zien dat het gaat om ongeveer EUR 480 miljoen.

Als deze Bitcoin aandelen vrijgegeven zijn, volgt er voor de beleggers een keuze. Ze kunnen ervoor kiezen om de Bitcoin aandelen vast te houden en te verkopen op een later tijdstip, of ze liquideren de aandelen tegen de huidige marktprijs. Een neerwaartse trend voor GBTC en Bitcoin kan het gevolg zijn als er gekozen wordt voor verkoop.

Er wordt door verschillende analisten (waaronder de analisten van JP Morgan) verwacht dat de Bitcoin aandelen geliquideerd zullen worden. Het marktsentiment en de drastische verandering ervan zijn hiervan de oorzaak. Elon Musk heeft zijn zorgen geuit over het energieverbruik en China heeft hard opgetreden tegen mining. Dit veroorzaakte de daling.

Grayscale Bitcoin aandelen.

ARK verkoopt niet

Andere analisten (van QCP Capital) zijn juist van mening dat het vrijgeven van de GBTC weinig invloed op de markt gaat hebben.

Dit is in 2021 de grootste hoeveelheid GBTC-aandelen dat op één dag vrijkomt, maar zo’n gebeurtenis door Grayscale is eerder voorgekomen. QCP schrijft ‘er al eerder aandelen van grote institutionele posities zijn ontgrendeld en dat deze de verkoop (tegen de huidige gereduceerde prijs) is uitgesteld.’

‘Institutionele houders die zich rechtstreeks op GBTC hebben geabonneerd maanden geleden, deze aandelen komen vrij, dit zijn alle nieuwe Q1/2021-posities en beslaat voor een groot deel ARK’s laatste tranche.’

Er lijkt niks aan de hand als het echt grotendeels van ARK is. Het fonds van Kathie Woods (ARK Investments) is een notoire Bitcoin bull.

Grayscale - Bitcoin aandelen

Bitcoin aandelen korting

Kortingen en premies hebben ook te maken met de handel in GBTC. Er moet een premie betaald worden op het moment dat het aanbod onder de vraag uitkomt. Bij weinig vraag wordt er korting gegeven op de aandelen. Beleggers met aandelen profiteren hier ook van. De kans is groot dat grote beleggers wachten op het moment dat er sprake is van een premie. Er is nu sprake van korting.

Door deze korting besluit Grayscale om op de open markt geen Bitcoin te kopen nu. Hieronder vind je de grafiek van Skew, met een weergave van de premie/korting en de ontwikkeling ervan.

Skew Bitcoin aandelen

ETF en alternatieven

In 2020 en begin 2021 was het GBTC-fonds heel populair onder beleggers. Op dat moment was dit fonds het enige openbare product waarmee in Bitcoin gehandeld kon worden. Verschillende partijen hebben aanvragen gedaan voor dit soort Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF), maar Amerikaanse regelgevers moeten dergelijke producten nog goedkeuren. Op dit moment is GBTC dus het beste alternatief.

In de Verenigde Staten is er nog geen Bitcoin ETF beschikbaar. Landen zoals Canada, Brazilië en Dubai hebben al een soortgelijk op de beurs verhandeld fonds voor Bitcoins. Dit is voor beleggers een mooi alternatief voor de aandelen van GBTC.

Het is de vraag wat de impact zal zijn op de Bitcoin koers. Het kan dus een negatieve impact gaan hebben, maar het kan ook zorgen voor een positieve impact. Na het weekend zullen we het weten. Afwachten voor nu dus. 

Delen op Social Media
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on reddit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou..

Chinese digitale yuan
Nieuws
Leila

Chinese digitale yuan dit jaar beschikbaar

De People’s Bank of China (PBoC), de centrale bank van China, heeft afgelopen zaterdag een verklaring afgegeven over cryptocurrencies. De People’s Bank of China gaf te kennen dat het streng blijft optreden tegen de hype van virtuele valutahandel”. Daarentegen is

Lees verder »
Beursgang Robinhood
Nieuws
Camille

Robinhood maakt slechtste beursdebuut ooit op Nasdaq

Op donderdag 29 juli maakte Robinhood zijn beursdebuut op Nasdaq. Het bedrijf begon zijn beurscarrière teleurstellend. De intekenprijs was USD 38 per aandeel, maar kort na de beursintroductie verloor het aandeel Robin al 12 % van zijn waarde. Het was

Lees verder »
Venmo crypto betaalapp
Nieuws
Camille

Venmo crypto betaalapp heeft een nieuwe look en feel

Venmo, de dochteronderneming van PayPal, lanceerde onlangs een cryptodienst via haar Venmo app. De Venmo crypto betaal app heeft nu een nieuw look en feel gekregen. De nieuw ontworpen Venmo-app is sinds vorige week een selecte groep te downloaden en

Lees verder »
Super App Wallet
Nieuws
Leila

PayPal lanceert Super App Wallet

PayPal gaat zijn crypto-gerelateerde diensten upgraden met een verbeterde versie van zijn app. Deze wordt de Super App Wallet genoemd en zal verbeterde functies introduceren, waaronder extra cryptomogelijkheden, en zal naar verwachting in de komende maanden worden uitgerold. Plannen Super

Lees verder »

€1000,-

Gratis traden

Profiteer van deze actie, 1000€ gratis crypto handelen bij de beste crypto exchange van Nederland!