39.000 GBTC-aandelen komen vrij in juli, hoe gaat de Bitcoin koers zich bewegen?

Op dit moment ziet het Bitcoin sentiment er behoorlijk uit. Maar er hangt een dreiging in de lucht voor de grootste cryptocurrency. Want binnenkort komt er een grote hoeveelheid Grayscale Bitcoin Trust, ofwel GBTC-aandelen,  vrij. De meningen zijn verdeeld over wat het effect op de Bitcoin koers zal zijn. 

Grayscale Bitcoin Trust

Volgens een groot aantal analisten in de cryptowereld staat er mogelijk iets vervelends te gebeuren, Dit heeft vooral te maken met het enorme Grayscale Bitcoin Trust. Er is momenteel veel bearish sentiment rondom het verlopen van de GBTC lock-ups.

Het Grayscale Bitcoin Trust is de grootste cryptocurrency beleggingsfondsen beheerder ter wereld. Het bedrijf stelt beleggers in staat te kunnen profiteren van koersbewegingen van Bitcoin op basis van een traditioneel beleggingsinstrument, zonder alle uitdagingen van het kopen, opslaan en bewaren van Bitcoin. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om exposure te krijgen aan Bitcoin door GBTC-aandelen te kopen.

Op het moment dat een belegger GBTC-aandelen koopt, dan zijn ze verplicht om deze voor een periode van minimaal zes maanden aan te houden. Na deze periode heeft de bezitter weer de gelegenheid om de aandelen te verkopen. In juli komen er ongeveer 40.000 GBTC-aandelen vrij, bij sommigen brengt dit nu de nodige spanningen met zich mee. 

GBTC-aandelen vrij

Mogelijke daling Bitcoin koers door vrijkomen Grayscale Bitcoin Trust

Een groot aantal analisten zijn van mening dat er veel GBTC-aandelen bezitters zijn die de aandelen gelijk willen verkopen op het moment dat ze vrijkomen. Hierdoor kan de Bitcoin prijs behoorlijk gaan zakken. Het kan er zelfs voor gaan zorgen dat de Bitcoin koers onder de huidige range gaat uitkomen.

Ook JPMorgan is van mening dat dit voor een neerwaartse druk op de aandelen GBTC en de Bitcoin koers gaat zorgen. Het verkopen van de Grayscale Bitcoin Trust aandelen na het verlopen van de lock-up periode van zes maanden in juni en juli kan gaan zorgen voor een frisse tegenwind voor Bitcoin, zo zei de JPMorgan stateeg Nikolaos Panigirtzoglou.

Hij gaf verder aan dat ondanks de correctie van vorige week, ze terughoudend zijn om het bearish sentiment op Bitcoin en de cryptomarkten los te laten. Ondanks het feit dat er hier en daar positieve signalen te bemerken zijn, blijven de JPMorgan signalen doorgaans bearish.

GBTC-aandelen vallen vrij

Verband in het verleden al merkbaar geweest

In de periode april tot juni kwamen al zo’n 139.000 Bitcoins vrij van het Grayscale Bitcoin Trust. Indertijd ging dit gepaard met een enorme crash van de Bitcoin koers. In een zeer korte tijd ging de Bitcoin koers ging van $65.000 naar een low van $28.800.

Lyn Alden, de oprichter van Lyn Alden Investment Strategy, stelt dat het verband tussen het vrijkomen van GBTC-aandelen en de crash van Bitcoin een tijdje terug sterk merkbaar was. Volgens Alden kan er zich een vergelijkbaar scenario gaan afspelen deze maand als er wederom 140.000 Bitcoins van het Grayscale Bitcoin Trust vrijkomen.

GBTC-aandelen in juli vrij

Of toch nieuwe koopdruk voor Bitcoin?

Niet iedereen deelt echter deze mening. Zo denk Jeff Dorman, hoofd investeringsmaatschappij bij Arca, dat het verlopen van de lock-up periode van GBTC-aandelen juist kan zorgen voor nieuwe koopdruk op Bitcoin en niet voor een verkoopdruk. Degene die GBTC-aandelen verkopen moet namelijk Bitcoin terugkopen op de spotmarkt om hiermee hun shorts af te dekken.

Michael Sonnenshein, CEO van Grayscale, zei in een interview met Barron’s dat hij niet verwacht dat er veel aandeelhouders zullen zijn die hun GBTC aandelen gaan verkopen. Hij denkt namelijk dat velen de GBTC-aandelen met een oogmerk op de lange termijn gaan kopen.

GBTC-aandelen vrij

Wat is er aan de hand met Grayscale?

Gedurende een lange periode werden de GBTC-aandelen tegen een premium van 40 procent ten opzichte van de Bitcoin spotprijs verhandeld. Het leek voor veel grote investeerders dan ook dat het aandeel gegarandeerd winst zou gaan opleveren. Zeker met het toenmalige positieve sentiment rondom Bitcoin. Indertijd van kopen was er weinig angst dat de premium zou instorten of zelfs in een “korting” zou omslaan.

Maar de afgelopen maanden is het sentiment op de markt omgeslagen. In februari is de premium omgeslagen in een korting. Dit ging uiteraard ten koste van het enthousiasme om in GBTC-aandelen te investeren. De afgelopen week handelt de korting op GBTC rond de 10%.

Op dit moment naderen we het punt dat er bijna zes maanden zijn gepasseerd sinds het kopen van GBTC-aandelen, die nu minder populair zijn. Dit betekent dat het interessanter wordt om naar de lock-ups te kijken. De investeerders die met geleende Bitcoin in GBTC zijn gestapt, moeten deze nu eerst uit de markt opkopen om de lening daadwerkelijk af te betalen.

Het is dus heel goed mogelijk dat het verlopen van de lock-ups op de GBTC-aandelen gaat zorgen voor een opwaartse druk op de Bitcoin koers. De tranches die in januari verkocht zijn komen deze maand vrij en het gaat in totaal om bijna 4.000 GBTC-aandelen, volgens gegevensbron bybt.com.

De grootste unlock staat gepland voor 19 juli, op die dag komen er aandelen ter waarde van 16.000 BTC (USD 627 miljoen) vrij. Bij de vrijgave kunnen carry traders bitcoin van de spotmarkt oppikken om leningen terug te betalen of terug te keren naar de oorspronkelijke portefeuillepositie, waardoor Bitcoin hoger wordt. 

https://www.youtube.com/watch?v=i4CVBOBMV4Y

Plaats een reactie