Sinds de oprichting van cryptovaluta’s gaan er al Bitcoin mythes rond over deze digitale munten. Met de huidige kennis en de toegankelijkheid tot kennis zal je denken dat deze mythes eenvoudig worden ontkracht. Maar dit is niet waar. Veel mythes blijven door de jaren heen stand houden en drijven zelfs steeds verder af van de werkelijkheid. Dit komt doordat centrale banken deze mythes in leven houden om te voorkomen dat de fiatvaluta’s worden ingeruild voor de cryptocurrencies. Het afgelopen jaar heeft de prijs van de Bitcoin zichzelf opnieuw bewezen, waardoor de centrale banken de Bitcoin mythes weer naar voren hebben gebracht. Laten we eens kijken naar de 4 grote mythes die vaak terugkeren over de Bitcoin.
Inhoudsopgave
‘’De Bitcoin is te volatiel voor waarde opslag’’
De centrale banken, maar ook andere Bitcoin sceptici, benadrukken vaak de volatiliteit van de Bitcoin. De prijsfluctuaties zorgen er volgens hen voor dat deze vorm van activa niet geschikt is als waarde opslag. Toch zijn er genoeg lange termijn investeerders in de Bitcoin die het tegendeel kunnen bewijzen.
De centrale banken liegen niet als zij de prijs van de Bitcoin volatiel noemen. Echter, deze volatiliteit is vaak op de korte termijn van kracht. Op de lange termijn verlies je geen geld als je de Bitcoin vasthoudt. In deze context is de ‘lange termijn’ een periode van ongeveer 4 jaar, oftewel de halveringscyclus van de Bitcoin. Wanneer jij van plan bent om een activum te gebruiken als waarde opslag, dan wil je dat jouw investering over tijd zijn waarde niet verliest. Om deze reden is de Bitcoin dus juist een goede vorm van waarde opslag, ondanks de volatiliteit van het cryptoactivum op de korte termijn.
‘’De Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde’’
‘’De Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde omdat het nergens door wordt gesteund’’, aldus Jerome Powell als de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve. Ook in deze uitspraak zit een kern van waarde. De Bitcoin is geen fysieke vorm van geld en is gedecentraliseerd waardoor de waarde afhankelijk is van het vertrouwen van mensen.
Maar wat maakt dit argument dan een mythe? Vaak wordt er bij dit argument een vergelijking gemaakt met de Amerikaanse dollar. De centrale banken en instanties beweren dat de Bitcoin geen intrinsieke waarde heeft en de dollar wel. Echter, de dollar heeft slechts waarde omdat de Amerikaanse overheid gelooft dat deze munt waarde heeft. In dit opzicht lijkt de dollar dus veel op de Bitcoin. Het enige verschil is dat de Bitcoin gedecentraliseerd is, waardoor er geen regelgevende instantie is die intrinsieke waarde toekent aan deze cryptomunt.
De Bitcoin verbruikt te veel energie
Een andere Bitcoin mythe is dat deze ontzettend slecht is voor het milieu. Het ironische aan deze uitspraak is vaak dat deze wordt gedaan door eigenaren van banken of bedrijven die zelf vrijwel volledig draaien op fossiele brandstoffen. Daarnaast hebben centrale banken vaak een eigen vorm van cryptogeld, die zogenaamd minder schadelijk zal zijn voor het milieu dan alle andere vormen.
Maar ook deze Bitcoin mythe kan ontkracht worden. Om de wereld draaiende te houden heeft namelijk alles energie nodig. En deze energie wordt pas verspild als het geen nuttige functie heeft. De energie die wordt gebruikt voor het minen van de Bitcoin heeft wel degelijk een nuttige functie, zolang jij gelooft dat die functie ook daadwerkelijk nuttig is. Centrale banken geloven vaak niet in het nut van de Bitcoin. En uit die visie ontstaat de Bitcoin mythe dat de Bitcoin te veel energie verbruikt.
Geen transparantie en goed voor criminaliteit
Op de cryptomarkt gaat ook een Bitcoin mythe rond met betrekking tot de transparantie en criminaliteit rondom de Bitcoin. De cryptomunt zal zogenaamd niet transparant genoeg zijn en daardoor makkelijk te misbruiken zijn. Vaak roepen sceptici met dit argument regelgevende instanties op om wetten te maken en de decentralisatie van de cryptomarkt te verminderen.
Toch is de Bitcoin markt wel degelijk transparant. Het is inderdaad waar dat transacties kunnen plaatsvinden onder een pseudoniem, maar alle transacties zijn wel terug te vinden in de blockchain. Tegen de criminaliteit worden hedendaags steeds meer regels gemaakt door overheden en andere instanties. Hierdoor kun je zeggen dat ook deze Bitcoin mythe ontkracht is.
https://www.youtube.com/watch?v=8iLqu1sT3x0