674 miljoen dollar aan crypto teruggevonden

De fondsen zijn hersteld van meer dan zeshonderd grootschalige hacks. Blockchain-beveiligingsbedrijf PeckShield heeft gegevens gepubliceerd die de verliezen als gevolg van hacks en oplichting in 2023 samenvatten. Volgens het bedrijf is er in dat jaar 2,61 miljard dollar verloren gegaan, exclusief verliezen op meerdere blockchain netwerken.

Diefstal 674 miljoen dollar

PeckShield zegt in zijn rapport dat gisteren naar buiten is gekomen dat dit bedrag een afname van 27,78% laat zien in vergelijking met 2022, toen totale wereldwijde cyber diefstallen rond de 3,6 miljard dollar was. Het beveiligingsbedrijf benadrukt ook dat er meer dan 674 miljoen dollar is teruggewonnen van de meer dan 600 grootschalige hacks die ze volgden, wat overeenkomt met 25% van de gestolen crypto.

In een verklaring aan Cointelegraph zegt het team van PeckShield dat het teruggewonnen bedrag echt wel hoger ligt dan in 2022, toen werd geschat dat slechts ongeveer 133 miljoen dollar was hersteld van hacks. Volgens het beveiligingsteam resulteert het herstellen van fondsen uit actievere onderhandelingen met hackers en de opkomst van beloningsprogramma’s voor het melden van beveiligingslekken:

“Actief onderhandelen met hackers kan leiden tot de teruggave van gestolen fondsen. […] Het implementeren van beloningsprogramma’s voor het melden van beveiligingslekken of on-chain speurwerk om hackers en kwetsbaarheden in het systeem te identificeren, kan de beveiliging verbeteren.”

PeckShield zegt ook dat samenwerking met gecentraliseerde beurzen, Tether en wetshandhaving om de fondsen te bevriezen zodra ze deze detecteren, ook kan leiden tot het herstellen van gelden. Afgezien van het bedrag dat is hersteld van hacks, benadrukt PeckShield verschillende gegevenspunten, waaronder flash loans, gedecentraliseerde financiën (DeFi) en het verschil in volume tussen hacks en oplichting. Uit de gegevens blijkt dat 40% van de hacks die in 2023 plaatsvonden, betrekking hadden op flash loan-aanvallen.

674 miljoen dollar crypto gevonden

Op je hoede blijven

Hoewel sommigen aangeven dat verbeteringen in DeFi-beveiliging hebben geleid tot een afname van de gestolen crypto in 2023, zegt PeckShield dat DeFi een belangrijk doelwit bleef voor hacks en oplichting. Op 4 januari vertelde CertiK medeoprichter Ronghui Gu aan Cointelegraph dat 2023 een “positieve ontwikkeling” was op het gebied van blockchain-beveiliging. De uitvoerende benadrukte de groei van beloningsplatforms en proactieve beveiligingsmaatregelen als een goed teken voor het jaar.

Toch benadrukte PeckShield dat 67% van de verliezen in 2023 plaatsvonden in DeFi, terwijl 33% zich in gecentraliseerde financiën bevond. Het benadrukte ook dat 58% van de verliezen te wijten was aan hacks, en 42% aan oplichting.

Malafide actoren zijn ook hun doelwitten aan het diversifiëren wat betreft de crypto die ze voor hun activiteiten richten. Van 2018 tot 2021 domineerde Bitcoin het handelsvolume voor illegale transacties. Echter, in 2022 en 2023 verschoven de zaken toen stablecoins een groter deel van het handelsvolume voor illegale transacties begonnen in te nemen.

Een aantal weken geleden was het ook in het nieuws dat oplichting een grote rol speelt onder de jonge generatie en ook in Nederland. Een 23-jarige man uit Hengelo heeft namelijk bijna driehonderd mensen, miljoenen euro’s afhandig gemaakt met een eigen cryptobank.

Crypto genie

Zo wordt hij genoemd, maar een hoop mensen zijn er de dupe van geweest. Met een minimale inleg van 5000 euro konden mensen snel winst maken, zo beloofde de 23 jarige jongeman die rechten studeert. Een aantal weken geleden werd die belofte gebroken, toen de gedupeerden een mail met het slechte nieuws ontvingen. De man is sindsdien onvindbaar en zou volgens de brief, in handen van RTV Oost, ‘mentaal compleet van slag’ zijn en behandeld worden.

Hoeveel geld precies verdwenen is, moet nog worden berekend. “Er zijn inleggen geweest van bijvoorbeeld 5000 euro, maar ook van meerdere tientallen duizenden euro’s. Maal 300 loopt dat heel erg op”, zegt Arjon Tieman van Damsté Advocaten – Notarissen tegen RTL Nieuws. Tieman behartigt de belangen van meerdere gedupeerden. “Ik heb bedragen van richting een ton voorbij zien komen.”

Het ergste is misschien nog wel dat hij familieleden, vrienden en mede-studenten heeft gedupeerd. Daarnaast nog onder andere voetballers en compleet onbekenden, meldt RTV Oost. Meerdere van deze gedupeerden doen hun verhaal aan de regionale omroep.

674 dollar aan crypto gevonden

Advocaat Tieman liet toen dit naar buiten kwam weten dat er nog geen officiële aangiftes waren gedaan. Er werd gekeken wat de juridische opties zijn en wat de gedupeerden daarmee willen. “Dat zal per persoon verschillen. De één wil geld terug, de ander wil een strafrechtelijk traject”, zegt Tieman. Ondertussen is er nog niet meer duidelijk over de zaak.

Het is nu belangrijker dan ooit dat je veilig aan de gang gaat met crypto. Dit kun je dan ook  het beste doen met een bekend en eerlijk platform, zoals Bitvavo. Kijk eerst of het iets voor je is en dan kun je in no time beginnen.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie