Bitcoin opties

Op vrijdag 30 april lopen er een grote hoeveelheid aan Bitcoin optiecontracten af. Volgens Skew zullen er vrijdag naar verwachting circa 77.000 Bitcoin optiecontracten aflopen met een totale waarde van ruim $4 miljard. Dit kan zorgen voor volatiliteit en een interessante handelssessie dit weekend. 

De Bitcoin optiemarkten zullen op vrijdag een grote expiratie gaan zien, aangezien er dan maar liefst 77.000 Bitcoin opties ter waarde van meer dan $ 4 miljard zullen aflopen. Dit is 0,3% van Bitcoin’s marktkapitalisatie.  

Het leeuwendeel van de Bitcoin opties is afkomstig van het derivatenhandelsplatform Deribit. Dit is een van de eerste aanbieders van cryptocurrency futures en Bitcoin opties en marktleider met een marktaandeel van 80%.    

Een Bitcoin optie, wat is dat eigenlijk?

Een optie is financieel derivaat die zijn waarde afleidt van een onderliggende asset. Er zijn derivaten voor aandelen, goud en olie, maar in dit geval hebben we het over een Bitcoin optie. 

Een Bitcoin optie geeft je het recht, maar geen verplichting om op een specifieke afloopdatum een Bitcoin te kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs, ook wel de uitoefenprijs genoemd. Met een Bitcoin optie kun je speculeren op de toekomstige Bitcoin prijs. Als je de juiste Bitcoin prijs weet te voorspellen, dan verdien je geld. 

Bitcoin opties

Hoe werkt dat eigenlijk Bitcoin opties?

De koper of verkoper van een optie maakt winst/verlies op het verschil tussen de zogeheten “strike” prijs (de prijs in het contract) en de prijs op expiratie. Voor een koper van een calloptie is het belangrijk dat de Bitcoin spotprijs boven de strike prijs uitkomt. Zo maakt hij winst. Een koper van een putoptie verdient geld als expiratie prijs onder de strik prijs uitkomt. 

Een voorbeeld, stel dat je op 1 april dacht dat de Bitcoin koers wel eens flink in waarde kon gaan toenemen. Je sloot een call voor een Bitcoin optie af tegen de prijs van 1 april. Een Bitcoin was op dat moment op 49.979 euro waard. 

Die calloptie loopt aankomende vrijdag af. Aanstaande vrijdag koop je conform afspraak 1 Bitcoin voor 49.979 euro. Als de koers dan bijvoorbeeld 54.000 euro is, dan is de winst die je hebt het verschil tussen die prijs en de prijs van 1 april minus de premie die je hebt betaald om het optiecontract aan te gaan. 

Als je voorspelling niet juist was, en de koers van een Bitcoin is gedaald, dan kun je het optiecontract waardeloos laten verlopen. Het enige verlies dat je dan hebt, is de premie die je hebt betaald om de handel te openen.

Handelaren zetten zich schrap voor “maximale pijn”

De maximale pijn is de uitoefenprijs met de meeste openstaande call- en putopties en de prijs waarbij het grootste aantal optiehouders financiële verliezen zou veroorzaken. 

Bitcoin koers

Uit gegevens blijkt ook dat het maximale pijn punt waarop handelaren het meeste geld gaan verliezen ongeveer $ 54.000 is. Als de vervaldatum de ‘maximale pijn’ bereikt, kunnen de verkopers van Bitcoin opties hier de vruchten van plukken. Daarom proberen veel de optiehandelaren de prijs rond de $54.000 te houden. 

Volatiele periode door Bitcoin optie vervaldatum

Over het algemeen wordt de vervaldatum van de Bitcoin optiecontracten beschouwd als een volatiele gebeurtenis voor de crypto valuta. Dit komt omdat veel handelaren hun contracten aanpassen naarmate de vervaldatum dichterbij komt. 

Handelaren die hun winst willen pakken, kunnen besluiten om de uitbetaling te ontvangen en de crypto valuta te dumpen. Dit heeft op zijn beurt weer invloed op de koers.  Gezien het om 77.000 opties gaat is, kan het een aanzienlijke impact hebben op de markt. 

De volatiliteit van Bitcoin zal in de aankomende dagen toenemen en het wordt interessant om te zien wat voor een invloed het precies gaat hebben op de Bitcoin koers. 

Delen op Social Media
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on reddit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou..

Is Bitcoin gokken of kun je het zien als een investering?
Investeren
KWINTUS

Is Bitcoin gokken? Wij leggen het uit!

Bitcoin begint steeds meer aandacht te krijgen, is bitcoin gokken? Zowel in de pers, op internet als in allerlei blogs. De handel in bitcoin en cryptocurrencies wordt door sommigen gezien als gokken. Deels is dat natuurlijk ook zo. Want als

Lees verder »
Ethereum Classic
Altcoin nieuws
Leila

Ethereum Classic presteert beter dan Ethereum

Ondanks de institutionele revolutie presteert de Ethereum Classic beter dan Ethereum zelf. Deze token van de oorspronkelijke Ethereum blockchain steeg de afgelopen week in een dag met maar liefst 50%. De rally in Ethereum Classic heeft sommige investeerders een beetje

Lees verder »
Bitcoin Cash Upgrade
Nieuws
Camille

Bitcoin Cash upgrade 15 mei 2021

Op 15 mei 2021 ondergaat Bitcoin Cash een upgrade. Het doel hiervan is met name om de gebruikers- en verkoperservaring te verbeteren.  Bitcoin Cash upgrade 15 mei 2021 Op 15 mei 2021 zal het Bitcoin Cash network een upgrade ondergaan

Lees verder »
Litecoin
Altcoin nieuws
Leila

Litecoin op zijn weg naar boven

Wordt Litecoin weer een van de best presterende cryptomunten? Analisten geloven dat de tijd is gekomen dat Litecoin een explosieve groei gaat laten zien.  Litecoin straks weer een van de best presterende cryptomunten? Litecoin behaalde deze week grote winsten. Met

Lees verder »
Huis verkopen met Bitcoin
Nieuws
Camille

Huis verkopen met Bitcoin is mogelijk

Een huis verkopen met Bitcoin is nu mogelijk. In Nederland is de eerste penthouse verkocht voor 21 Bitcoin. Investeren in vastgoed met Bitcoin de nieuwe trend?  Huis verkopen met Bitcoin is nu mogelijk Een huis verkopen met Bitcoin is nu

Lees verder »
Ethereum koers
Ethereum
Leila

Ethereum koers breekt de $3000

Vorige week bereikte de Ethereum koers meerdere recordhoogtes en gisteren kwam de Ethereum koers voor het eerst boven de $3.000 uit. Vanochtend tikte de Ethereum koers een waarde aan van $ 3.092. Hiermee is de Ethereum koers meer dan 300%

Lees verder »

€1000,-

Gratis traden

Profiteer van deze actie, 1000€ gratis crypto handelen bij de beste crypto exchange van Nederland!