In totaal zal het aanbod aan Bitcoins uiteindelijk bestaan uit 21 miljoen munten. Inmiddels is 90% van alle Bitcoins gedolven. Zodra mensen, instellingen en overheden zich realiseren hoe schaars de cryptomunt eigenlijk is zal de interesse in de munt wellicht toenemen. Dit kan zorgen voor flinke ontwikkelingen op de cryptomarkt.
FOMO: fear of missing out
Clark Moody Bitcoin Dashboard heeft bekend gemaakt dat meer dan 90% van het totale aanbod aan Bitcoins al op de markt in omloop is. Toen de Bitcoin werd ontworpen heeft de bedenker van de cryptomunt, een individu die gebruik maakt van het pseudoniem Satoshi Nakamoto, aangegeven dat er in totaal 21 miljoen Bitcoins zijn. Het model van de Bitcoin liet weten dat niet alle 21 miljoen Bitcoins gelijk op de markt kwamen bij de lancering van de cryptomunt. Over tijd zijn, volgens het plan van Satoshi Nakamoto, steeds meer Bitcoins gedolven.
Naarmate het monetaire netwerk van de Bitcoin zich over de wereld verspreidt neemt de populariteit van de cryptomunt toe. De Bitcoin is hierdoor een populair product dat steeds schaarser wordt. De schaarste in combinatie met de mogelijkheden die de Bitcoin met zich mee brengt wekt de verwachtingen dat de populariteit van de munt alleen maar toe zal nemen in de toekomst. De vraag zal toenemen door FOMO: fear of missing out. Overheden, instituties en handelaren zullen bang zijn dat zij een belangrijke ontwikkeling binnen de economie missen, waardoor ze toe zullen treden tot de markt van de Bitcoin.
Maar wat zal het gevolg zijn van deze FOMO? Het haast onvermijdelijke gevolg is een aanbodschok. Dit komt omdat er op dit moment al meer dan 90% van het totale aanbod op de markt is. De vraag zal ontzettend toenemen, maar het aanbod kan deze stijging waarschijnlijk niet bijhouden. Met name de vraag van hedgefondsen en centrale autoriteiten zal ontzettend hoog zijn. De marktwerking die deze situatie met zich mee brengt resulteert in een stijgende prijs van de cryptomunt.
90% van alle Bitcoins gedolven: waar blijft de overige 10%?
Volgens Blockchain.com zijn afgelopen maandag 90% van alle Bitcoins gedolven. De eerste Bitcoins zijn 12 jaar geleden gedolven. Dit betekent dat er op het moment meer dan 18,9 miljoen munten zijn gedolven. Het totale aanbod aan Bitcoin dat is vastgesteld tijdens het ontwerpen van de cryptomunt bestaat uit 21 miljoen cryptomunten. Maar wanneer zal de overige 10% van alle Bitcoins gedolven zijn?
CoinDesk heeft onlangs een analyse uitgevoerd op het resterende aanbod aan Bitcoins dat nog gedolven kan worden. Uit deze analyse is gebleken dat de laatste 10% van het totale aanbod aan Bitcoins pas gedolven zal zijn in februari 2140. De analyse van CoinDesk is gebaseerd op de netwerkschattingen van de cryptomunt en de Bitcoin halveringsschema’s.
De Bitcoin halvering vindt ongeveer elke vier jaar plaats. Het aantal nieuwe Bitcoins dat in omloop is krimpt door dit halveringsmoment. Door deze halveringen wordt het proces van mining van de Bitcoin steeds uitdagender. Ook de beloning voor elk blok dat gecreëerd wordt door mining zal afnemen. Momenteel verdienen miners ongeveer 6,25 Bitcoin voor elk blok dat ze minen. Echter, naar verwachting zal deze beloning in 2024 ook halveren.
Wanneer we het aanbod aan Bitcoins over de jaren volgen dan zien we dat een aanbod van 21 miljoen Bitcoins onrealistisch is. Nu zal dit je misschien verbazen omdat het vastgestelde Bitcoin aanbod bij het ontwerp van de digitale valuta 21 miljoen was. Echter, over tijd is naar schatting 20% aan Bitcoins verloren gegaan.
Dit betekent dat deze munten niet opgehaald kunnen worden. 20% van het Bitcoin aanbod staat gelijk aan ongeveer 3,7 miljoen Bitcoin crypto munten. Ze zijn uit het circulerende aanbod aan Bitcoins verdwenen. Maar om deze reden is het onwaarschijnlijk dat er ooit een circulerend aanbod van 21 miljoen Bitcoins zal zijn.
https://www.youtube.com/watch?v=VIekNBbWKss