Aandeel van MicroStrategy is flink gekelderd

Het aandeel van MicroStrategy in flink gekelderd. Nadat de bitcoin koers het even moeilijk had, is het nu ook zover voor het bitcoin bedrijf MicroStrategy. De goedkeuring van de ETF spot heeft zoals je kunt merken niet iedereen erg vrolijk gemaakt. Hier lees je precies wat er is gebeurd en zo geeft het je toch een beter beeld van wat er nu aan de hand is allemaal.

Enorme crash

Na de goedkeuring op woensdag waren de fondsen al op donderdag te verhandelen op traditionele aandelenbeurzen. Het ging dus allemaal erg snel. Op deze aandelenbeurzen vind je ook het aandeel van MicroStrategy (beurssymbool: MSTR), dat na de grootste crypto exchanges meer BTC op zijn balans heeft staan welk ander bedrijf dan ook.

Volgens BitcoinTreasuries heeft MicroStrategy op het moment van schrijven bijna 190.000 BTC, wat bij de huidige koers ruim 9,2 miljard Amerikaanse dollar waard is.

Bij de introductie steeg de bitcoin koers in de loop van de ochtend, maar zodra de beursfondsen beschikbaar waren, crashten de koersen. Na de sluiting van de beurs op vrijdag lagen ze meer dan 11% lager dan de piek. Op dit moment gaat de handel op reguliere crypto exchanges gewoon door, maar afgelopen weekend gebeurde er maar weinig met de bitcoin koers. Deze staat nog steeds op zo’n 43.000 dollar.

Het aandeel van MicroStrategy is dankzij de enorme bitcoin-investering erg gewaagd aan de koers van bitcoin. Ze zijn totaal niet identiek aan elkaar, maar nadat de bitcoin koers afgelopen week crashte, deed die van MSTR mee. Wel is het zo dat bitcoin het van de top naar de bodem hield bij ongeveer 15%, terwijl MSTR ongeveer 33% omlaag dook. De koers staat nu op dezelfde support-laag van juli 2023.

MicroStrategy begon ergens in 2020 al met het kopen van bitcoin, maar het is in de loop van de jaren ook niet echt rustiger aan gaan doen met kopen. Zo kocht het eind november nog voor bijna 600 miljoen dollar aan bitcoin. Dat is nogal een hoog bedrag. Later kondigde het bedrijf aan om zijn eigen aandelen te verkopen, zodat het in de toekomst nóg meer bitcoin kan kopen.

Aandel van MicroStrategy gekelderd

Vanguard Group Inc.

De vermogensbeheerder Vanguard Group Inc. heeft een enorm belang in MicroStrategy. Op 11 januari, toen verschillende vermogensbeheerders spot Bitcoin ETF’s lanceerden op de grote beurzen van Wall Street, blokkeerde Vanguard de aankoop van verschillende producten. Het bedrijf verklaarde dat deze niet overeenkwamen met de visie die hun hadden, aangezien Vanguard zich richt op activaklassen zoals aandelen, obligaties en contanten, die het ziet als de bouwstenen van een gebalanceerde, langetermijn beleggingsportefeuille.

Deze grote maar wel indirecte blootstelling aan bitcoin betekent dat bewegingen in de prijs van bitcoin waarschijnlijk invloed zullen hebben op de beleggingsfondsen van Vanguard en hun aandelen in MSTR. Het biedt echter ook een manier voor klanten om via het beleggingsplatform blootstelling te krijgen aan cryptocurrency.

Het is misschien wel goed om te weten dan cryptobedrijven een toename van Bitcoin-gerelateerde producten voorspellen in de komende maanden, waaronder leveraged en short Bitcoin ETF’s en crypto leningen die door Bitcoin worden ondersteund. Dit zou de dynamiek in de relatie tussen traditionele financiële instellingen en de crypto-sector verder kunnen versterken.

Een echte hype

Je kunt heel goed merken dat iedereen zich nu met hetzelfde bezig houdt. Eigenlijk speelt het al voor maanden zo, maar als je de voorspellingen serieus mag nemen, is het misschien ook al snel weer gedaan. Het is al moeilijk genoeg om te weten hoe het met 1 bitcoin bedrijf gaat, laat staan het volgen van een heleboel meer.

Vooral voor beleggers wordt het interessant. Ze lijken winst te nemen te midden van de verminderde hype, wat weer gereflecteerd wordt in de bewegingen van bitcoin. Dit is vooral opvallend in de Crypto Fear & Greed Index. Het is een essentiële indicator voor marktsentiment. Volgens deze index zag je tussen 11 en 14 januari een flinke daling van 76 naar 60% in de index, een daling van 21%. Hoewel de index nog steeds in de ‘Greed’ (hebzucht) zone ligt, wijst deze daling op een afnemende koopinteresse in de markt.

Aandel van MicroStrategy gekelderd

De hype rondom de komst van Bitcoin spot ETF’s was uiteraard enorm groot, maar nu de ETF’s daadwerkelijk zijn goedgekeurd is deze hype snel weer aan het aftakelen. Het lijkt erop dat de markt de goedkeuring van de ETF’s al had verwacht, ofwel al ‘priced in’ was. Nu is het afwachten wat de toekomst nog meer brengt.

Mocht je nog geen deel uitmaken van de handel in crypto, maar wil je hier wel graag mee beginnen? Dan is Bitvavo zeker aan te raden. Neem eens een kijkje op het platform en ontdek wat het allemaal te bieden heeft.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie